Πάει για Μάιο η πολιτική συμφωνία-πακέτο με τους θεσμούς

13:46 9/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις διαπραγματεύσεις και την αισιοδοξία που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές, οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες παραμένουν ότι οι πιθανότητες να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup στις 20 Μαρτίου είναι ελάχιστες.

Ως εκ τούτου, η συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ

και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο πιθανή για το Εurogroup του Μαΐου.

Ευρωπαϊκή πηγή ξεκαθάριζε στην «Καθημερινή» πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αν δεν κλείσουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αντίθετα με όσα διαμήνυαν στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος και αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τις περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Για να γίνει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χρειάζεται σίγουρα το «πράσινο φως» από το ΔΝΤ, το οποίο θα δοθεί μόνο αν νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η αρχική απόφαση ήταν οι συνομιλίες να λήξουν την περασμένη Δευτέρα, καθώς το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος που δικαιολογεί την παραμονή τους στην Αθήνα. Ομως μετά την προτροπή των εκπροσώπων της Ευρ. Επιτροπής για να συνεχιστούν οι συνομιλίες τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει μεγαλύτερη προθυμία για διαπραγμάτευση, τα σχέδια άλλαξαν. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι στόχος είναι να αποχωρήσουν οι θεσμοί από την Αθήνα με τη δέσμευση ότι θα επιστρέψουν μετά το Eurogroup στις 20 Μαρτίου και με μία λίστα πραγμάτων που πρέπει να γίνουν στο διάστημα που οι θεσμοί θα βρίσκονται στη βάση τους.

Τα βασικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση παραμένει και είναι το πότε θα επιβληθούν ο περικοπές των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, το 2019 ή το 2020. Τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά τη λήξη του προγράμματος έχουν λίγο πολύ συμφωνηθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρξει τελική συμφωνία για τα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τότε «όλα θα συμφωνηθούν».

Συγχρόνως πολύ δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να μην δέχεται τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές αλλά να ζητεί πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Ομως η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «αν όλα πάνε καλά» θα γίνει τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Εξαιτίας όμως της άτυπης φύσης του Εurogroup, στις 7 Απριλίου δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση για την «Ημέρα της Γυναίκας» αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος επαναλαμβάνοντας ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα «το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο», καθιστώντας τους Ευρωπαίους υπεύθυνους. Η ίδια ανέφερε ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, φέρνοντας σαν παράδειγμα την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Επιμένουμε για συμφωνία-πακέτο

Στο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η Αθήνα επιμένει σε επίτευξη συνολικής λύσης που θα οδηγήσει στην ένταξη στο QE και θα ανοίξει το δρόμο για έξοδο στις αγορές

Όπως είπε τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Σε ότι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τόνισε.

Όπως είπε στόχος μέχρι το Eurogroup της 20/3 είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.

Παραδέχτηκε ότι στα εργασιακά υπάρχουν διαφορές γιατί η οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα το ΔΝΤ είναι διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης και των ευρωπαίων. Δεν απάντησε ωστόσο ξεκάθαρα σε ερώτημα για το εάν είναι επιλογή το θέμα να μετατεθεί για αργότερα.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν μιλάμε για συνολική συμφωνία αυτή έχει τρεις πυλώνες: SLA από τώρα ως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το δεύτερο την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος για μετά το 2019 που έχουμε πει ότι θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι πιάνονται οι στόχοι). Το τρίτο πεδίο είναι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το συνδεδεμένο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019.

Η νομοθέτηση θα προχωρήσει αφού υπάρξει η συνολική συμφωνία, σημείωσε και επανέλαβε ότι μέτρα και «αντίμετρα» θα ψηφιστούν ταυτόχρονα. Ωστόσο δεν προχώρησε σε εκτίμηση για το χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Ο ίδιος επιχείρησε να καθησυχάσει αναφορικά με τα στοιχεία για το ΑΕΠ υποστηρίζοντας ότι δεν επηρεάζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ για το 2016. Σημείωσε ότι παρά την αρνητική εξέλιξη η οικονομία έκλεισε με μηδενική ύφεση ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 0,4% του ΑΕΠ.

Τέλος επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι δεν είναι ζήτημα μόνο το πότε θα κλείσουμε αλλά και το πώς, εγκαλώντας την αξιωματική αντίπολίτευση η οποία ζητούσε να κλείσει γρήγορα συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα