Ώρα μηδέν για την Καταλονία: Δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία


Ώρα μηδέν για την Καταλονία: Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας στη Καταλονία, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. Πρόκειται για μέρος των μέτρων που λαμβάνει εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλονίας.

Χθες, Παρασκευή, ο Μαριάνο Ραχόι είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d'Esquadra» καθώς και μέλη της περιφερειακής διοίκησης της Καταλονίας, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του περιφερειακού κοινοβουλίου.

Παράλληλα,

σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλας Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία, προκαλώντας την αντίδραση από το υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας που ανακοίνωσε επίσημα ότι ενεργοποιεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο αίρεται η αυτονομία της Καταλονίας,

Και λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποσαφήνισε τα άμεσα μέτρα που θα λάβει που περιελάμβαναν την διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές στην Καταλονία για την 21η Δεκεμβρίου.

Το διάγγελμα Ραχόι

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

«Σήμερα είναι μία πολύ λυπηρή ημέρα. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να απαντήσουμε στην κατάσταση της Καταλονίας», ανέφερε στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Ραχόι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Η ανεξαρτησία είναι κάτι πολύ λυπητερό το οποίο θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους υπεύθυνους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για αυτό και θα πάρουμε νέα μέτρα. Διαλύουμε το κοινοβούλιο της Καταλονίας και για αυτό θα γίνουν εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου».

«Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα λαμβάνουμε. Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα. Πρέπει όλοι οι Καταλανοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους», σημείωσε στο Ραχόι,

«Ζήτησα να προκηρυχθούν οι εκλογές όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με έναν νόμιμο τρόπο για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην κανονικότητα», πρόσθεσε.

Δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν για "εξέγερση"

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της "εξέγερσης", έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

"Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης", μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
Πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ

Νωρίτερα την Παρασκευή, το καταλανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την κήρυξη της ανεξαρτησίας και λίγη ώρα αργότερα η Ισπανική Γερουσία εξουσιοδότησε τον Ραχόι να άρει την αυτονομία της περιοχής υπερψηφίζοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Αντίστοιχα σε μυστική ψηφοφορία το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τη διαδικασία για ανεξαρτησία με 70 ψήφους υπερ, 10 κατά και δυο λευκά σε σύνολο 135 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Τα τρία μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι Ciudadanos, που είχαν καταγγείλει το ψήφισμα, αποχώρησαν και δεν μετείχαν στην ψηφοφορία.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Junts pel Si και CUP), καθώς λίγο πριν την έναρξη της, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Κάρλος Καριθόσα λαμβάνοντας το λόγο πριν την αποχώρηση και ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.

La Vanguardia H διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας ολοκληρώθηκε

Με τη χθεσινή ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας, που ψηφίσθηκε από το τοπικό Κοινοβούλιο, ολοκληρώθηκε μία διαδικασία που διήρκεσε πέντε χρόνια. Ολοκληρώθηκε και για εκείνους που ήθελαν την απόσχιση και για όσους δεν την επιθυμούσαν διότι ακριβώς έφθασε στο απώτερο δυνατό πέρας της, στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Ο ζήλος των οπαδών της ανεξαρτησίας δεν πρόκειται να σβήσει και είναι πιθανόν πως και μετά τις επιβληθείσες εκλογές θα ξεκινήσει μία δεύτερη διαδικασία, που όμως δεν θα έχει σχέση με αυτήν.

Μία φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα La Vanguardia, συνοψίζει ανάγλυφα το πώς φθάσαμε ώς εδώ. Ο Αρτούρ Μας παρατηρεί τον Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο έχρισε διάδοχό του στην προεδρία της Τζενεραλιτάτ χωρίς να τον γνωρίζει πολύ καλά, ενώ ο δεύτερος ανακοίνωνε την Πέμπτη πως δεν επρόκειτο να προκηρύξει τοπικές εκλογές και πως θα ολοκλήρωνε την πρόθεσή του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία. Ο Αρτούρ Μας, τέως πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ, είχε ανοίξει έναν δρόμο, που βεβαίως ουδέποτε θα πίστευε ότι θα κατέληγε στην επέμβαση και την κατάλυση του αυτοδιοίκητου της Καταλωνίας.

Είχαν περάσει μόλις πέντε μήνες στο τιμόνι της Τζενεραλιτάτ αφότου ο Μας πρωταγωνίστησε στην ασύλληπτη εκείνη σκηνή, με τον πρόεδρο να φθάνει με ελικόπτερο στο Κοινοβούλιο για να αποφύγει το μποϊκοτάζ στην ψήφιση του προϋπολογισμού, που επεδίωκαν 2.000 αγανακτισμένοι οι οποίοι είχαν αποκλείσει την περίμετρο της Σιουτατέλα. Ήταν Ιούνιος του 2011, κι ο Μας εφάρμοζε, με τη βοήθεια τότε του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), τις περικοπές που επέτασσε το δόγμα της λιτότητας, εν μέσω μίας καλπάζουσας κρίσης. Τον Σεπτέμβριο του 2012 πρότεινε στον Μαριάνο Ραχόι το φορολογικό σύμφωνο. Η άρνησή του απετέλεσε τη θρυαλλίδα για την έναρξη της διαδικασίας για την ανεξαρτησία ως στρατηγική οργανωμένη και αταλάντευτη, στην οποία το κόμμα του Μας Convergencia i Unio φιλοδοξούσε να κρατήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Μας δημιούργησε το κύριο σημείο αναφοράς στη διαδικασία αυτή, το Proces. Η προσάρτηση της Convergencia στον σκοπό της ανεξαρτησίας χωρίς περιστροφές, ούτε φιοριτούρες, υπήρξε το κλειδί για να φθάσει σε τόσο μεγάλη έκταση και να ριζώσει στην κοινωνία το κίνημα τούτο. Στην ουσία, όλοι αναγνώρισαν πως ο αυτονομιστής ηγέτης ήταν ένας κλασικός πολιτικός, ενώ μόλις λίγο πριν δήλωνε "business friendly". Αυτό αποτελούσε ένα είδος εγγύησης πως το εγχείρημα τούτο μπορούσε να επιτύχει.

Ο Μας αποδύθηκε σε έναν αγώνα κατά του Κράτους έχοντας αρχικά την ιδέα να εξαναγκάσει την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να εγκαθιδρύσει μία διμερή σχέση με την Καταλονία. Τουλάχιστον στην αρχή, δεν έθεσε την ανεξαρτησία στον πολιτικό του ορίζοντα, αλλά πρόθεσή του ήταν να χρησιμοποιήσει την κοινωνική κινητοποίηση για το Proces και τη θεσμική ένταση για να εξαναγκάσει τον Ραχόι να διαπραγματευθεί διμερώς μία καλύτερη συμφωνία για τη φορολογία και ευρύτερη εθνική αναγνώριση, μία προσδοκία που εξανεμίσθηκε έπειτα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μολονότι πολλά ηγετικά στελέχη της Convergencia συνέχισαν να πιστεύουν --και να εξομολογούνται ιδιωτικώς--πως ως μόνος ρεαλιστικός στόχος θα έπρεπε να παραμείνει ο αρχικός.

Εάν οι εκλογές του 2012 αναγνώσθηκαν με λάθος τρόπο, πριν και μετά τη διεξαγωγή τους, από την ηγεσία της Convergencia, οι "δημοψηφικού" χαρακτήρα της 27ης Σεπτεμβρίου 2015 κατέληξαν σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τους αντικαπιταλιστές της CUP, που μετέβαλε ριζικά τη φυσιογνωμία του κόμματος του Μας. Το απόγειο ήταν ότι του επιβλήθηκε να εγκαταλείψει την προεδρία της Τζενεραλιτάτ. Μία άλλη φωτογραφία της La Vanguardia τον περασμένο Ιανουάριο αποκαλύπτει το πώς φθάσαμε ώς εδώ. Σε αυτήν μπορεί κανείς να διακρίνει τον Πουτζντεμόν να προβαίνει στον εξώστη του Μεγάρου της Κυβέρνησης (Παλάου ντε Τζενεραλιτάτ). Μόλις είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της προεδρίας. Ο Πουτζντεμόν είχε αρνηθεί να φωτογραφηθεί στον εξώστη, κατά τρόπο που θα θύμιζε την αλγεινή περίπτωση του (εκτελεσμένου από το Φρανκικό καθεστώς προέδρου) Λιουΐς Κομπάνις. Όμως, επειδή εμπιστευόταν τον φωτογράφο, δέχθηκε να ποζάρει έτσι ώστε να φαίνεται και η πλατεία Σαν Τζάουμα, αλλά να μην εξυπονοεί κάποια επίσημη διακήρυξη. Χθες, χιλιάδες άνθρωποι ανέμεναν τον Πουτζντεμόν να προβάλει στον εξώστη του Παλάου και να ανακηρύξει την ανεξαρτησία και, αφού δεν ικανοποιήθηκε η φιλοδοξία τους να ζήσουν αυτήν την έκσταση, απέμειναν να ζητούν --δίχως όμως να καρποφορήσει και τούτο το αίτημά τους-- να υποσταλεί η ισπανική σημαία από την έδρα της Τζενεραλιτάτ.

Η επιφύλαξη του προέδρου να μιμηθεί ατυχή ιστορικά προηγούμενα δεν οφείλεται τόσο στη μετριοφροσύνη του, όσο στη συνείδηση πως η χθεσινή ανακήρυξη δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία, όσο την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 και την πιθανή δικαστική του δίωξη. Ο Πουτζντεμόν προτίμησε μία λιγότερο επική σκηνογραφία: η εικόνα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας ήταν αυτή με τον Πουτζντεμόν στο κεντρικό κλιμακοστάσιο του Παρλαμέντ με τους δημάρχους να τον αποθεώνουν. Γύρω του, εξόν από την αναγκαστική παρουσία του αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκέρας και της προέδρου του Παρλαμέντ Κάρμε Φορκαδέλ, τον περιστοίχιζαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της CUP με τις γροθιές υψωμένες. Κάποιο ηγετικό στέλεχος που γνωρίζει τον πρόεδρο συμπύκνωσε το πολιτικό ταλέντο του σε αυτήν τη φράση: "Πολιτεύεται με την PDeCat, σκέπτεται ως ERC και δρα ως CUP". Όπως κάθε γενικευτικά εξαντλητική πρόταση, δεν είναι βεβαίως ορθή. Τώρα πλέον, μετά την ψήφιση της ανεξαρτησίας από το Παρλαμέντ, ορισμένοι βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας Junts pel Si γεύονται τις ευφρόσυνες τούτες στιγμές, ενώ άλλοι δεν κρύβουν την ανησυχία στα πρόσωπά τους. Όμως οι πλέον χαρούμενοι είναι εκείνοι της CUP, που πλέον πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.

Keywords
ισπανια, ωρα, μηδεν, el pais, εκλογες, υπουργοι, νέα, ψηφοφορία, cup, βουλη, αγανακτισμενοι, θρυαλλίδα, business, δημοψηφισμα 2015, οφείλεται, εφημεριδα δημοκρατια, φορολογικη δηλωση 2011, αγανακτισμενοι στο συνταγμα, αγανακτισμενοι πολιτες, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, βαρκελωνη, εδρα, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, νεα μετρα, σημερινη, φωτογραφια, el pais, αρθρο, βοηθεια, βραδυ, δογμα, εγινε, εγγραφο, εγχειρημα, ειπε, εκσταση, εβδομαδα, επρεπε, ετη, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, ειδος, θρυαλλίδα, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λευκα, ληψη, λογο, μηνες, μορφη, μηνυση, ουσια, οφείλεται, πεμπτη, πηγη, πρωι, ρολο, σχεδιο, τεως, τρια, φορολογια, ψηφοφορία, βηματα, cup, η εφημεριδα, ιουνιος, σημαια, σκηνη, βεβαιως
Τυχαία Θέματα