Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Ελληνικού από πρόσφυγες και μετανάστες

17:20 2/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού με τα τελευταία πούλμαν να αναχωρούν από το γήπεδο του χόκεϊ με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στη Θήβα, ενώ ένα λεωφορείο με τρεις οικογένειες αναχώρησε για τη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα.

Από το γήπεδο του χόκεϊ, που ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε, αποχώρησαν συνολικά 208 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γιαννέτος Φιλιππάκος «σήμερα ολοκληρώνεται μία δύσκολη επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Η σωστή ενημέρωση, ο ανθρωπισμός των αστυνομικών δυνάμεων και ο ορθός τρόπος εφαρμογής των φάσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που τιμά την Ελλάδα γιατί έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τιμά την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Φιλιππάκος χαρακτήρισε το σχέδιο «δύσκολο, γιατί υπήρχαν ιδιαιτερότητες, δεν είχαμε ανοιχτούς χώρους αλλά κτίρια και αυτό εγκυμονούσε κινδύνους». Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις αλλά «καθησυχάστηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στο χώρο ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι «σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και έπρεπε να προστατεύσουμε την αρχική φάση του σχεδίου».

Όπως εξήγησε ο ΓΓ η αστυνομία θα συνεχίσει να φυλάσσει τους χώρους και τις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα καθαριστούν από το δήμο και θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ"».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλιακμάνης σχολίασε ότι «η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, η ηγεσία ήταν προετοιμασμένη και είχε στρατηγική που λειτούργησε σωστά» και πρόσθεσε: «Τελειώνει επιτέλους ο γολγοθάς κατοίκων και αστυνομικών. Σκεφθείτε ότι εδώ έπαιζαν μικρά παιδιά. Ευτυχώς, που μέχρι τώρα δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σε όλη τη διαδικασία ήταν παρόντες παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση διεξήχθη με ομαλό τρόπο, χωρίς απρόοπτα και αντιδράσεις, ενώ διευκρίνισαν ότι η ομάδα των παρατηρητών παρείχε συμβουλευτική στους πρόσφυγες και θέλησε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση της κάθε ατομικής περίπτωσης στις δομές όπου θα μεταφερθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα