Ολλανδία: "Λευκός καπνός" για τον σχηματισμό κυβέρνησης επτά μήνες μετά τις εκλογές


Επειτα από 208 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ολλανδία, η χώρα απέκτησε επιτέλους κυβέρνηση με τον Μαρκ Ρούτε να παραμένει κατά πάσα πιθανότητα στην πρωθυπουργία για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Η κυβέρνηση απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα, που έπειτα από επτά μήνες κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα του νέου κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού. Το πρόγραμμά τους αναμένεται να το παρουσιάσουν πλέον στους βουλευτές τους, οι οποίοι ενδέχεται να προτείνουν κάποιες τροποποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε του δεξιού, φιλελεύθερου VVD αναμένεται να παραμείνει

για τρίτη συνεχή θητεία στο πόστο του ενώ αύριο θα παρουσιάσει εκτός απροόπτου το κυβερνητικό πρόγραμμα μαζί με τους ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών, της Χριστιανικής Ένωσης και του κεντροαριστερού κόμματος D66 για να λάβει στη συνέχεια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βουλή.

Ο νέος συνασπισμός διαθέτει οριακή πλειοψηφία μιας έδρας στην κατακερματισμένη σε 13 κόμματα ολλανδική βουλή των 150 εδρών και η επιβίωσή του ολόκληρη την τετραετία παραμένει επίφοβη. Ο Ρούτε εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις 23 Οκτωβρίου. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα είναι διόλου εύκολη υπόθεση ο γάμος μεταξύ του επιχειρηματικά φιλικού κόμματος VVD του Ρούτε, του προοδευτικού D66 και των δύο χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, του σχετικά μετριοπαθούς CDA και της πιο συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης.

Το D66 είναι υπέρ των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και υπέρ της επέκτασης της νομοθεσίας περί ευθανασίας, ώστε να μην περιορίζεται μόνον σε όσους ασθενείς κρίνονται από ιατρικής άποψης καταδικασμένοι να πεθάνουν. Από την άλλη η Χριστιανική Ένωση αντιτίθεται στις εκτρώσεις, στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και στην ευθανασία.

Προς το παρόν, οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων συμφώνησαν σε βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως το φορολογικό, τα κονδύλια για την άμυνα και την εκπαίδευση, τα επιδόματα ασθενείας καθώς και εκείνα για τους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα