Οι ταινίες της εβδομάδας (18/1-24/1): Γκάρι Όλντμαν, ο αγνώριστος Τσόρτσιλ και η δική μας Μαρία Κάλλας (vids)


Ο εξαιρετικός Γκάρι Όλντμαν στο ρόλο του Γουίνστον Τσόρτσιλ, με απευθείας πορεία για τα Όσκαρ, είναι έναν πολύ καλός λόγος για να πάτε σινεμά αφού οι νέες ταινίες της εβδομάδας υπόσχονται ανυπέρβλητες ερμηνείες. Σε αυτές και η Maria μέσα από τα λόγια της ίδιας, της δικής μας Callas.

Η Πιο Σκοτεινή Ώρα

O βραβευμένος με BAFTA σκηνοθέτης Τζο Ράιτ επιστρέφει δυναμικά στη μεγάλη οθόνη

με την κινηματογραφική βιογραφία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, σε σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου Άντονι ΜακΚάρτεν και με έναν αγνώριστο Γκάρι Όλντμαν που θεωρείται φαβορί για τα Όσκαρ του 2018.

Η ταινία αφηγείται τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ, όταν οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν την Ευρώπη και ο ίδιος έπρεπε, έχοντας όχι μόνο την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης.

Παρά τον εσωτερικό πόλεμο που δέχεται από το κόμμα του και τον σκεπτικισμό του Βασιλιά, ο Τσόρτσιλ, με την αρωγή της επί 31 χρόνια συζύγου του, αποφασίζει να πολεμήσει για τα ιδανικά, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του και οι λόγοι που συνέταξε με σκοπό να ανυψώσει το ηθικό των Βρετανών, έξοχο δείγμα της ρητορικής του δεινότητας, έχουν μείνει στην Ιστορία.

Παραγωγή: Τιμ Μπέβαν, Λίζα Μπρους, Ερικ Φέλνερ, Αντονι ΜακΚάρτεν, Ντάγκλας Ουρμπάνσκι

Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ
Σενάριο: Αντονι ΜακΚάρτεν
Φωτογραφία: Μπρούνο Ντελμπονέλ
Μοντάζ: Βαλέριο Μπονέλι
Μουσική: Ντάριο Μαριανέλι
Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Όλντμαν, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Λίλι Τζέιμς, Μπεν Μέντελσον, Στίβεν Ντιλέιν, Ρόναλντ Πίκαπ
Διάρκεια: 140 λεπτά
Διανομή: UIP

Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα («In Bruges», «Επτά Ψυχοπαθείς»), επιστρέφει στο σινεμά με μια ταινία που επιτίθεται στις αισθήσεις, την καρδιά και το μυαλό, αποδεικνύοντας ότι κανένας τίτλος τέλους δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή μιας εξαιρετικής ταινίας. Χρυσές Σφαίρες Καλύτερης Ταινίας, Α' Γυναικείου Ρόλου για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Σαμ Ρόκγουελ και Σεναρίου.

Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέιζ κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλνοντας τρεις πινακίδες στην είσοδο της κωμόπολης όπου κατοικεί, με ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον Ουίλιαμ Γουίλομπι, τον σεβάσμιο αρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή. Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, Αξιωματικός Ντίξον, ένας ανώριμος «μαμάκιας» με ροπή προς τη βία, ανακατεύεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και του νόμου στο Έμπινγκ επιδεινώνεται.

Παραγωγή: Γκρέιαμ Μπρόουντμπεντ, Πιτ Τσέρνιν, Μάρτιν ΜακΝτόνα
Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτόνα
Σενάριο: Μάρτιν ΜακΝτόνα
Φωτογραφία: Μπεν Ντέιβις
Μοντάζ: Τζον Γκρέγκορι
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Πρωταγωνιστούν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σαμ Ρόκγουελ, Γούντι Χάρελσον, Τζον Χοκς, Πίτερ Ντίνκλατζ
Διάρκεια: 115 λεπτά

Διανομή: Odeon

Zama

H νέα ταινία της μεγάλης κυρίας του αργεντίνικου σινεμά τη βρίσκει για πρώτη φορά στα αχαρτογράφητα νερά του ιστορικού έπους με μια προσωπική, αινιγματική, πανέμορφη ταινία που χρειάστηκε μια δεκαετία για να ολοκληρώσει.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αντόνιο Ντι Μπενεντέτο (1956), ορόσημο στη Λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία, μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, από τη μεγαλύτερη ίσως δημιουργό του Αργεντίνικου σινεμά, σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Σε μια μακρινή και απομονωμένη αποικία της Νοτίου Αμερικής, στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Ζάμα, ένας αξιωματικός του Ισπανικού Στέμματος, περιμένει μάταια μια μετάθεση σ’ ένα καλύτερο πόστο. Αναγκασμένος να υπομείνει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τους εξευτελισμούς, δεν θα αργήσει να υποκύψει στην λαγνεία και την παράνοια.

Maria by Callas

H ζωή της Μαρία Κάλλας με δικά της λόγια σε ένα ντοκιμαντέρ με πλούσιο ανέκδοτο υλικό της προσωπικής της ζωής. Η ταινία προσφέρει μια σπάνια στιγμή οικειότητας με έναν θρύλο και με όλα τα συναισθήματα συγκίνησης που προκαλεί αυτή η μοναδική φωνή. Παρουσιάζει την άνοδο, το απόγειο και την τραγική μοίρα της Μαρίας Κάλλας, μέσα από συνεντεύξεις της, σπάνιο υλικό από τις παραστάσεις της και οπτικό αρχείο που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν.

40 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο της, για πρώτη φορά, η πιο διάσημη τραγουδίστρια όπερας στην ιστορία, η Μαρία Κάλλας, διηγείται η ίδια την ιστορία της, με τη δική της φωνή. Χωρίς άλλους να μιλούν για εκείνη, χωρίς ειδικούς, με κοντινούς της ανθρώπους, η ίδια η Κάλλας, μιλάει για τον εαυτό της μέσα από συνεντεύξεις της (πολλές από τις οποίες άγνωστες ή μη δημοσιευμένες στο παρελθόν) και αποκαλύπτεται μέσα απο σπάνιες επιστολές που είχε στείλει στην οικογένεια, τους φίλους της, τον πρώτο της σύζυγο και τον Αριστοτέλη Ωνάση. (Η φωνή της Φανύ Αρντάν δίνει πνοή στις λέξεις που έγραψε η Κάλλας στο χαρτί.).

Παραγωγή: Εμανουέλ Λεπέρ, Εμανουέλ Σεν, Γκαέλ Λεϊμπλάνγκ, Τιερί Μπιζό, Τομ Βολφ
Σκηνοθεσία: Τομ Βολφ
Μοντάζ: Τζάνις Τζόουνς
Διάρκεια: 113 λεπτά
Διανομή: Filmtrade

Οι 12 Δυνατοί

Με λάβαρο το άλλοθι της αληθινής ιστορίας, ο παραγωγός Τζέρι Μπρουκχάιμερ σερβίρει ακόμα μια περίπτωση ηρωικού πατριωτισμού, αυτή τη φορά με καλούς Αμερικανούς εναντίον κακών Ταλιμπάν.

Λίγες εβδομάδες μετά το εφιαλτικό τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μία επίλεκτη ομάδα δώδεκα αντρών των Ειδικών Δυνάμεων αναλαμβάνει την πρώτη απόρρητη αποστολή αντεπίθεσης των ΗΠΑ. Οι δώδεκα στρατιώτες προσγειώνονται σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν με σκοπό να συνεργαστούν με έναν τοπικό πολέμαρχο εναντίον των Ταλιμπάν. Όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον τους, καθώς υστερούν όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε πυρομαχικά.

Παραγωγή: Τζέρι Μπρουκχάιμερ, Μόλι Σμιθ, Θαντ Λάκινμπιλ, Τρεντ Λάκινμπιλ

Σκηνοθεσία: Νικολάι Φούγκλσιγκ
Σενάριο: Τεντ Τάλι, Πίτερ Κρεγκ
Φωτογραφία: Ράσμους Βίντεμπεκ
Μουσική: Λόρνε Μπάλφε
Πρωταγωνιστούν: Κρις Χέμσγουορθ, Μάικλ Σάνον, Μάικλ Πένια, Τρεβάντε Ρόουντς, Ελσα Πατακί
Διάρκεια: 129 λεπτά
Διανομή: Tanweer

Η Ληστεία του Αιώνα

Αστυνομικό θρίλερ με φόντο τη βρώμικη πλευρά της Πόλης των Αγγέλων. Σαρκασμός και εγκληματικότητα για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου και παραγωγού Κρίστιαν Γκούντεκαστ που αποτυπώνει την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε ληστές και αστυνόμους.

Η αδίστακτη συμμορία, που η λέξη «φόβος» της είναι παντελώς άγνωστη, σκοπεύει να ληστέψει την τράπεζα της Federal Reserve στο κέντρο του Λος Άντζελες. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά η επίλεκτη ομάδα αστυνομικών του L.A.P.D. πρέπει να κάνει τα πάντα για να τους σταματήσει.

Παραγωγή: Mαρκ Κάντον, Τάκερ Τούλι, Τζέραρντ Μπάτλερ, Aλαν Σίγκελ

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Γκούντεκαστ
Σενάριο: Κρίστιαν Γκούντεκαστ
Φωτογραφία: Tέρι Στέισι
Μοντάζ: Τζόελ Κοξ, Νέιθαν Γκόλντι, Ντέιβιντ Κοξ
Μουσική: Κλιφ Μαρτίνεζ
Πρωταγωνιστούν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Πάμπλο Σράιμπερ, Μορίς Κομπτ, Εβαν Τζόουνς, Κέρτις “50 Cent” Τζάκσον
Διάρκεια: 141 λεπτά
Διανομή: Odeon

Mountain

Η Αυστραλιανή Ορχήστρα Δωματίου και η Τζένιφερ Πίντομ συνεργάζονται σε ένα πανέμορφο ντοκιμαντέρ που εξερευνά την εμμονή μας με τα βουνά αλλά και το οποίο, παρά τα δυσθεώρητα ύψη, αρνείται να φτάσει στης κορυφή της ουσίας του. Αφηγητής ο Γουίλεμ Νταφόε.

Το «Mountain» μας παρουσιάζει τη σαγηνευτική δύναμη των βουνών και τη συνεχή επιρροή που έχουν στη διαμόρφωση της ζωής και των ονείρων μας. Πριν από τρεις αιώνες η αναρρίχηση ενός βουνού θεωρείτο παράνοια. Η σκέψη ότι τα άγρια τοπία του πλανήτη μας θα μπορούσαν να έχουν οποιοδήποτε είδος έλξης, δεν υπήρχε καν. Οι βουνοκορφές ήταν μέρη επικίνδυνα, όχι όμορφα. Γιατί, τότε, η έλξη που νιώθουμε τώρα για τα βουνά είναι τόσο έντονη;

Παραγωγή: Τζο-Αν ΜακΓκόουαν, Τζένιφερ Πίντομ

Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Πίντομ
Σενάριο: Ρόμπερτ Μακφάρλεϊν, Τζένιφερ Πίντομ
Φωτογραφία: Ρέναν Οζτουρκ
Μοντάζ: Σκοτ Γκρέι, Κριστιάν Γκαζάλ
Διάρκεια: 74 λεπτά
Διανομή: Neo Films

Γατό... Συμμορία: Η Αρχή

Ο Τοπ Γάτος των 60s, (όχι) όπως έγινε διάσημος μέσα από τα καρτούν των στούντιο Hanna - Barbera σε ένα animation φτιαγμένο στο πόδι και μια ιστορία που δεν απευθύνεται ούτε σε παιδιά, ούτε σε μεγάλους, σχεδόν ούτε στις γάτες. [H ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Στην ταινία ανακαλύπτουμε τις ρίζες της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων των Hanna-Barbera, γνωρίζοντας την ξεκαρδιστική ιστορία για το πώς ο ήρωας μας, ο Τοπ Κατ, δημιούργησε την διαβόητη συμμορία γατών του Μανχάταν.

Ο Τοπ Κατ είναι ένας φτωχός, μελαγχολικός γάτος που ζει μοναχικά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μέχρι που γνωρίζει τον Μπένι, έναν καλοκάγαθο γάτο, που ψάχνει την περιπέτεια. Οι δυο τους, γρήγορα θα γίνουν κολλητοί και θα καταστρώσουν ένα παράτολμο σχέδιο. Θα τα βάλουν με τον Κύριο Μπιγκ, τον μεγαλύτερο κακοποιό της Νέας Υόρκης, προσπαθώντας να κλέψουν τα διαμάντια του.

Παραγωγή: Φερνάντο Ντε Φουέντες, Χοσέ Σ. Γκαρσία ντε Λετόνα

Σκηνοθεσία: Αντρές Κουτουριέρ
Σενάριο: Νταγκ Λανγκντέιλ
Μοντάζ: Πάτρικ Ντανς
Μουσική: Λεόνσιο Λάρα
Με τις φωνές των: Με τις φωνές των: Ανδρέα Ευαγγελάτου, Κωνσταντίνου Κακανά, Νίκου Παπαδόπουλου, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Ποίμη Πέτρου , Ιφιγένεια Στάικου, Στέλιου Ψαρουδάκη
Διάρκεια: 89 λεπτά
Διανομή: Weird Wave

Keywords
ταινιες, δικη, η δικη, μαρια, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, τιμ, μπεν, ουίλιαμ, νέα, ωναση, σεν, τομ, ηπα, ελσα, τραπεζες, reserve, κοξ, επιρροή, neo, hanna, animation, wave, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αφγανισταν, εγκληματικοτητα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θριλερ, ιφιγενεια, ντοκιμαντερ, οροσημο, παιχνιδια, σινεμα, χιτλερ, hanna, αλμοδοβαρ, ανεκδοτο, αρωγη, εβδομαδες, βουνα, γατες, δυναμη, δωδεκα, δειγμα, δυναμικο, εγινε, ευκολο, ελευθερια, ελξη, ελξης, ελσα, εμμονη, επιρροή, επρεπε, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ειδος, υποθεση, ηθικο, κινηση, κομμα, κοξ, λαβαρο, λαγνεια, λιζα, λογια, λογοτεχνια, μηνες, μοιρα, μπεν, μπρουνο, μυαλο, μυθιστορημα, ναζι, νεες ταινιες, ομαδα, παντα, οθονη, οικογενεια, ορμη, παιδια, πεδιο, πιθανοτητες, πνοη, ροπη, ρολο, σεναριο, σεν, συζυγο, σχεδιο, ταλιμπαν, τιμ, τοπια, τραγουδιστρια, τομ, τιτλος, φοντο, φτωχος, φωνη, φορα, ομορφα, αντρες, αιωνες, animation, ελληνικα, ηρωας, ιδιαιτερη σχεση, καρδια, κωνσταντινου, λεξεις, ληστες, μεινει, neo, ορχηστρα, ουίλιαμ, reserve, τραπεζα, υλικο, χοσε
Τυχαία Θέματα