Οι Μυημένοι: ένα νουάρ για τη σύγχρονη οικονομία


Οι Μυημένοι: Ένα μυθιστόρημα με φόντο το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που περιέχει απ’ όλα: δράση, σασπένς, δωροδοκίες, συκοφαντίες, διεφθαρμένους πολιτικούς, αινιγματικούς δημοσιογράφους, παιχνίδια εξουσίας, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και μερικά "ενοχλητικά" πτώματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

H μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας

είναι έτοιμη να καταρρεύσει και ο πρόεδρός της προσφεύγει για μια ακόμη φορά, στο Κράτος για να ζητήσει βοήθεια. Όπως υποστηρίζει η πτώση της τράπεζας θα οδηγήσει σε γενική κατάρρευση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών, μια γυναίκα ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα, αρνείται να υποκύψει στον εκβιασμό. Δεν θέλει να προσφέρει τα πάντα στις τράπεζες, χωρίς να ασκεί κανέναν έλεγχο και χωρίς κανένα αντιστάθμισμα. Την προβληματίζει επίσης, ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα δύο ικανότατα στελέχη του Υπουργείο που ασχολήθηκαν με την αξιολόγηση του πρώτου πλάνου διάσωσης της Τράπεζας βρέθηκαν νεκρά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την έρευνα για τους δύο θανάτους έχει αναλάβει ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Κριστόφ Ντεμορύ ο οποίος, άθελά του, θα βρεθεί στο επίκεντρο της ανελέητης αντιπαράθεσης που ξεσπά ανάμεσα στο Κράτος στην Τράπεζα η οποία υποστηρίζεται από πλήθος «μυημένων».

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«O Κριστόφ Ντεμορύ ήξερε ελάχιστα για την Ιζαμπέλ Κολσόν. Παρόλο που ήταν απόφοιτη της σχολής Πολιτικών Επιστημών, δεν είχε ξεμυτίσει μέσα από το διοικητικό σώμα, σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς. Ανέκαθεν στρατευμένη στην αριστερά, αρχικά στα φοιτητικά συνδικάτα, έπειτα στους συλλόγους που ανήκαν στους κόλπους της ριζοσπαστικής αριστεράς, είχε αποκτήσει φήμη χάρη σε μερικά θορυβώδη συμβάντα τα οποία ο Κριστόφ θυμόταν πολύ αμυδρά. Στα είκοσι εννέα της, κατάφερε να ξεγελάσει την ασφάλεια της Εθνοσυνέλευσης και να βρεθεί στα έδρανα της αίθουσας συνεδριάσεων, με σακουλάκια γεμάτα ψεύτικο αίμα στην τσάντα της. Σηκώθηκε στη μέση μιας παρέμβασης για τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων και φώναξε: «Το αίμα αυτό θα μπορούσε να σώσει ζωές και δεν το θέλετε γιατί το έχουν προσφέρει ομοφυλόφιλοι! Ντροπή σας, κύριοι βουλευτές. Δολοφόνοι!». Είχε προλάβει, πριν τη συλλάβουν, να ανοίξει τα σακουλάκια και να σκορπίσει το περιεχόμενό τους ολόγυρα».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Thomas Bronnec γεννήθηκε στη Βρέστη το 1976. Δημοσιογράφος ειδικευμένος στο οικονομικό ρεπορτάζ, εργάζεται στη France Televisions και ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Έχει εκδώσει άλλα δύο πολιτικο-οικονομικά νουάρ μυθιστορήματα.


ΤΙΤΛΟΣ: Οι Μυημένοι
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Thomas Bronnec
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κατερίνα Γούλα
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 304
Τιμή: 16 €

Keywords
Τυχαία Θέματα