"Οι Μικρές Κυρίες" της Λουίζα Μέι Άλκοτ στο θέατρο "Χυτήριο"

18:50 4/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Οι «Μικρές Κυρίες» αποτελούν μυθιστορηματική αυτοβιογραφία της δημιουργού τους, της Αμερικανίδας Λουίζας Μέι Άλκοτ (1832-1888). Οι αρχές του πατέρα της, ο οποίος ήταν δάσκαλος, φιλόσοφος και μέλος του ρομαντικού και μεταρρυθμιστικού κινήματος των Υπερβατιστών, αντανακλώνται με πολύ σαφή τρόπο στο έργο, το πιο γνωστό από τα συνολικά 30 βιβλία της.

To pagenews.gr παρευρέθηκε στην παράσταση και τη συνιστά ανεπιφύλακτα τόσο για τα μηνύματα που μεταλαμπαδεύει όσο και για την εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών, τη σκηνοθετική προσέγγιση της Αθανασίας Καλογιάννη και τη συμβολή των υπολοίπων

συντελεστών.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Υπόθεση:

Οι Μικρές Κυρίες είναι η όμορφη ιστορία των τεσσάρων αδελφών Μάρτς. Η Μεγκ, η Τζο και η 'Aμυ, τόσο διαφορετικές και τόσο αγαπημένες μεταξύ τους, μεγαλώνουν μαθαίνοντας να αντιστέκονται στις δυσκολίες, να ξεπερνούν τα εμπόδια, να νικούν τα λάθη και τα ελαττώματά τους και να χαίρονται ό,τι τους προσφέρει η ζωή. Η Μεγκ, η πιο μεγάλη, η πιο όμορφη, βάζει στην άκρη την φιλαρέσκεια και τις κοινωνικές φιλοδοξίες της και βρίσκει την ολοκλήρωση στην αγάπη.



Η καλή Μπέθ αφοσιώνεται στην οικογένειά της, στη μουσική και σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και συμπαράσταση.

Η 'Aμυ, η μικρότερη, η παραχαϊδεμένη των Μάρτς, δυσκολεύεται περισσότερο από τις άλλες να τιθασέψει τον εγωισμό της.

Κι η Τζο, το αγοροκόριτσο, είναι η συγγραφέας της οικογένειας, αυτή, που μας διηγείται την ιστορία. Και το απολαμβάνει. Στο έργο αντανακλώνται, επίσης, ο δικός της χαρακτήρας -στη μορφή της Τζο-, η μαχητική της θέση κατά της δουλείας και η ευγένειά της. Στα χρόνια του αμερικανικού Εμφυλίου, κατατάχτηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα. Προσβλήθηκε, όμως, από τυφοειδή πυρετό, τον οποίο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει πλήρως. Πέθανε δύο ημέρες μετά το θάνατο του πατέρα της.

Γιατί να δείτε με τα παιδιά σας την παράσταση Μικρές Κυρίες»;

Γιατί αποτελεί ύμνο στην αγάπη. Ο άνθρωπος που μαθαίνει να αγαπάει έχει μακροθυμία, και καλοσύνη. Εκείνος που αγαπάει δε ζηλοφθονεί, εκείνος που αγαπάει δεν κομπάζει ούτε περηφανεύεται, είναι ευπρεπής, δεν είναι εγωιστής ούτε ευερέθιστος και ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει. Δε χαίρεται για το στραβό που γίνεται, αλλά μετέχει στη χαρά για το σωστό. Εκείνος που αγαπάει, όλα τα ανέχεται, σε όλα εμπιστεύεται, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει.

Η αγάπη είναι το ισχυρότερο ανθρώπινο συναίσθημα και είναι κάτι που πρέπει να το διδαχτούν τα παιδιά. Είναι το συναίσθημα εκείνο που δίνει νόημα στη ζωή του ανθρώπου, που επιτρέπει το αμοιβαίο άνοιγμα ψυχών και την ουσιαστική επικοινωνία. Ό,τι κι αν κατακτήσει λοιπόν ο άνθρωπος αν δεν έχει αγάπη είναι ουσιαστικά ένας ανολοκλήρωτος άνθρωπος.

Ας μην ξεχνάμε πως η αγάπη είναι ενεργητική δύναμη μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Του δίνει τη δύναμη να ξεπεράσει το συναίσθημα της απομόνωσης και του χωρισμού και του επιτρέπει να είναι ο εαυτός του.

Κριτική:

“Οι Μικρές Κυρίες” της Λουίζα Μέι Άλκοτ “ενώνονται” μετά από μια ευτυχή συγκυρία. Ένα έργο διαχρονικό και μια παράσταση για όλες τις ηλικίες! Μέσα από την τρυφερή ιστορία ζωής τεσσάρων νεαρών κοριτσιών, του φίλου τους Λόρι, της στοργικής τους μητέρας, το κοινό έρχεται σ’ επαφή με την αξία της οικογένειας, της αγάπης και της φιλίας. Η παράσταση γεμίζει με όμορφα συναισθήματα τις καρδιές μας και μάς ταξιδεύει! Σ’ αυτό το ταξίδι συνοδοιπόροι είναι οι "δυνατές" ερμηνείες των ηθοποιών που μάς σκορπίζουν ευαισθησία, τα σκηνικά και τα κοστούμια μας μεταφέρουν στην εποχή, η μουσική ατμοσφαιρική και τέλος οι χορογραφίες που "χρωματίζουν" τη παράσταση. Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε αυτό το ταξίδι στο κλασσικό μυθιστόρημα, που αγαπήθηκε σ’ όλο τον κόσμο από μικρούς και μεγάλους; Γιατί να μη κρατάμε τη γλύκα και την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων;

Ταυτότητα της παράστασης:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΟΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ : ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ: ΕΛΕΝΑ ΣΔΟΓΚΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΤΙΧΟΙ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΙΝΑΛΕ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΑΔΑΚΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΑΝΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΟΛΛΑΡΙ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΚΟΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΑΔΑΚΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ, ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΟΥΧΗ , ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΥΡΙΑΝΟΥ

Κάθε Κυριακή στις 11:30!!

Για οργανωμένες παραστάσεις με σχολεία , συλλόγους , γκρουπ επικοινωνείτε στα τηλ :

210 6616877 ,2107772022 6977662512 , 6974751021

ΧΥΤΗΡΙΟ: Ιερά Οδός 44 (στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός), Τηλ.: 2103412313

Τιμή εισιτηρίου:10 ευρώ και 8 ευρώ για ανέργους και ΑΜΕΑ

Ώρες ταμείου: Καθημερινά 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Τηλ.: 2103412313 & 6951787821 Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα