Μακρόν ή Λεπέν; (upd)

14:13 7/5/2017 - Πηγή: Pagenews

Λίγες μόνο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες και στα αστικά κέντρα της Γαλλίας και ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο οι πρώτες προβλέψεις για τη ψήφο των Γάλλων στα υπερπόντια εδάφη και στις μεγάλες γαλλικές κοινότητες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις ο Ε. Μακρόν βρίσκεται μπροστά με συντριπτικά ποσοστά στις υπερπόντιες κτήσεις της Καραϊβικής και στη Γουιάνα με ένα μέσο ποσοστό της τάξης του 75%. Είναι ακόμη ισχυρότερη η υπεροχή του στα εκλογικά κέντρα των ΗΠΑ

και του Καναδά όπου ψήφισαν μαζικά οι Γάλλοι πολίτες που κατοικούν εκεί. Το ποσοστό του Μακρόν αγγίζει ακόμη και το 90%.

Η μέση συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς η ίδια με αυτή του πρώτου γύρου.
Όμως στις 17.00 η συμμετοχή είχε φτάσει το 65,3%, δηλαδή 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τη συμμετοχή την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο που ήταν 69,42%.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) όσον αφορά στις γαλλικές περιφέρειες, ενώ η εκλογική διαδικασία θα συνεχίσει για μία ώρα ακόμη στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδος). Αναμένεται πως το πρώτο exit poll θα δημοσιοποιηθεί στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

Ψηφίζουν οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι πολίτες προσέρχονται από νωρίς το πρωί στις κάλπες και ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια: ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν ή η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00 το πρωί (τοπική ώρα) και το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είχε φθάσει το 28,23% στις 12:00 ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ποσοστό χαμηλότερο εκείνου πριν από πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις αμέσως προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2012, το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 30,7%, το 2007 το 34,1% και το 26,2% το 2002.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα για τις υπερθαλάσσιες κτήσεις:

Saint-Pierre-et-Miquelon : Μακρόν 63,3%, Λεπέν 36,7%

Saint-Barthélemy : Μακρόν 58,4%, Λεπέν 41,6%
Saint-Martin : Μακρόν 67,6%, Μακρόν 32,4%
Γουαδελούπη : Μακρόν 75,1% , Λεπέν 24,9%
Μαρτινίκα : Mακρόν 77,5, Λεπέν 22,5%
Γουινέα : Mακρόν 65%, Λεπέν 35%

ΗΠΑ

Νέα Υόρκη : Mακρόν 94,7%, Λεπέν 5,3%
Σικάγο : Mακρόν 92%, Λεπέν 8%
Βοστώνη : Μακρόν 95,7%, Λεπέν 4,3%

Καναδά

Οττάβα και Μόντρεαλ : Μακρόν 90%, Λεπέν 10%

Άρση των περιορισμών γύρω από το Λούβρο

Ο χώρος γύρω από το Λούβρο είναι και πάλι ασφαλής.

Ο χώρος μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, απ΄όπου ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του αργότερα το βράδυ και ο οποίος εκκενώθηκε μετά τον εντοπισμό ύποπτης τσάντας, είναι πλέον και πάλι ασφαλής.

Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε ότι διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Ο προαύλιος χώρος του Λούβρου στο Παρίσι είχε εκκενωθεί από τις γαλλικές αρχές, λόγω «πιθανής απειλής», σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας νωρίτερα

Σε σχετική ανακοίνωση προέβησαν η αστυνομία και αξιωματούχος του επιτελείου του Εμ. Μακρόν.

«Μετά τον εντοπισμό ύποπτης τσάντας, ζητήθηκε από τους 300 δημοσιογράφους που βρίσκονταν σε διαδικασία διαπίστευσης να φύγουν από την περιοχή για λόγους ασφαλείας και οδηγήθηκαν σε άλλη περιοχή», δήλωσε ένας αξιωματούχος από το επιτελείο του κεντρώου, σοσιαλφιλελεύθερου υποψηφίου.

Η αστυνομία του Παρισιού ανέφερε ότι τα προληπτικά μέτρα λήφθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας.

Φαβορί ο Μακρόν για την Προεδρία

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν.

Να σημειωθεί ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν ψήφισε στην Τουκέ και έφτασε στο εκλογικό τμήμα μαζί με την σύζυγό του.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο υποψήφιος του κινήματος En marche! (Εμπρός), ψήφισε σήμερα το πρωί στην Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ), όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007.

Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.

Λίγη ώρα αργότερα ψήφισε και η Μαρίν Λεπέν στο Ενίν-Μπομόν. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, ψήφισε σήμερα γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα).

Η Λεπέν εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα του σχολείου Ζαν-Ζακ Ρουσό, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης που είναι μέλος του FN, τον Στιβ Μπριουά, και έναν από τους αντιδημάρχους του, τον Μπρινό Μπιλντ.

Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε έρθει στο εκλογικό κέντρο με τα πόδια, αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν έφθασε με αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας.

Ψήφισε ο Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ψήφισε σήμερα στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους να μην αμελήσουν να πάνε στις κάλπες.

«Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία», σχολίασε ο Ολάντ προτού ρίξει την ψήφο του.

«Πάντα (οι εκλογές) αφορούν μια χώρα, τη δική μου (…). Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει», τόνισε.

Πότε θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων θα γίνει την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 17:30. Η θητεία του Φρανσουά Ολάντ λήγει την Κυριακή 14 Μαΐου τα μεσάνυχτα. Η τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου προέδρου θα γίνει λίγες ημέρες αργότερα, μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής.

Τα πρώτα μέτρα που έχουν εξαγγείλει ότι θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Εμμανουέλ Μακρόν

- Άμεσος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα «προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση».

- Νομοσχέδιο για τη δεοντολογία στην πολιτική, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο νεποτισμός και το οποίο «θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πριν τις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου για να ψηφιστεί μετά.

- Διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθούν οι μακρές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, αν και η βουλή θα πρέπει αρχικά να δώσει την έγκρισή του για να γίνει αυτό. Τα διατάγματα θα «απλοποιήσουν» το εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις για να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και προβλέποντας το ύψος της αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση απόλυσης.

- Τρομοκρατία: το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο γενικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μια ειδική μονάδα Πληροφοριών που θα ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος.

- Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018: περιορισμός σε 12 του αριθμού των μαθητών στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας και επιστροφή των δίγλωσσων τάξεων.

- Ανανέωση των διευθυντών και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα τους πρώτους έξι μήνες.

- Πρόταση για δημοκρατικές συμφωνίες στην ΕΕ ως το τέλος του 2017.

- Αλλαγή προς το αναλογικότερο της εκλογής της Εθνοσυνέλευσης, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Μαρίν Λεπέν

- Επιστροφή στα εθνικά σύνορα «αμέσως» ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν.

- Απέλαση «αμέσως» όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

- Μορατόριουμ στη μετανάστευση με στόχο την επανένωση οικογενειών.

- «Άμεσο» μορατόριουμ στην αιολική ενέργεια.

- «Τους δύο πρώτους μήνες»: ακύρωση του εργατικού νόμου και της ποινικής νομοθεσίας που πέρασαν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και Κριστιάν Τομπιρά. Μείωση κατά 10% των τριών πιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών, επαναφορά του αφορολόγητου στις υπερωρίες, κατάργηση της παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους παράτυπους μετανάστες. Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού εκλεγεί το νέο κοινοβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού.

- Κώδικας δεοντολογίας για τους πολιτικούς, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση όσων υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

- Σεπτέμβριος 2017: δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει την εθνική προτεραιότητα, θα εισάγει το αναλογικό σύστημα σε όλες τις εκλογές και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος έπειτα από λαϊκή απαίτηση. Επίσης θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και θα ορίζει την προτεραιότητα των γαλλικών νόμων επί των διεθνών συνθηκών.

Στο δημοψήφισμα επίσης θα τεθεί το θέμα της ακύρωσης του άρθρου 15 του Συντάγματος στο οποίο αναγράφεται ότι η Γαλλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς να δίνεται σαφής ημερομηνία έναρξης, για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν, προτού διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Από χθες ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι Γάλλοι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες Σάββατο να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού», δήλωσε ο Πιερ-Ενρί Μπραντέ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ.

Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Και οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ομάδα του Εμμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης, ο υποψήφιος του «Εμπρός!» θα γιορτάσει στην πλατεία μπροστά στο Λούβρο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Μαρίν Λεπέν.

Και εκεί «θα κινητοποιηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας για να φροντίσουν για την ασφάλεια των εορτασμών, των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων», σχολίασε ο Μπραντέ.

Keywords
exit poll, associated press, τελευταίες δημοσκοπήσεις, που ψηφίζω, γαλλια, ηπα, συμμετοχή, exit, ελλαδα, εκλογες, press, δημοσκοπηση, μαΐου, ιουνίου, νεποτισμός, καλοκαιρι, βουλη, σχολεια, μορατόριουμ, υπουργοι, δημοψηφισμα 2015, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, αστυνομικο τμημα, τελευταίες δημοσκοπήσεις, μορατόριουμ, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, ημερομήνια, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητο, δωρεαν, εθνικη, ηπα, θεμα, θητεια, υψος, ωρα, αιολικη ενεργεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, δευτερο, δεοντολογια, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δωσει, διαδικτυο, ενεργεια, εξι, εσωτερικων, ετος, ιδια, η τελετη, κυβερνηση, μαΐου, μηνες, μειωση, νεποτισμός, νοημα, ομαδα, παντα, παρισι, πρωι, σαφης, σαββατο, σενγκεν, συζυγο, συμμετοχή, τμημα, φορα, χρονος, ωρες, ανηκει, ασφαλεια, associated press, δικαιωμα, ενωση, αιολικη, exit, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, λευκο, μπροστα, πληροφοριες, ποδια, press, υπεροχη
Τυχαία Θέματα