Ο Ντράγκι πήρε έμμεσα θέση στην κόντρα ΔΝΤ-Βερολίνου: Όλα τα χρέη είναι βιώσιμα!


Εν αναμονή των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η μία για την πορεία της οικονομίας και η άλλη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Μάριο Ντράγκι πήρε έμμεσα θέση στην ανοιχτή κόντρα του Ταμείου με το Βερολίνο για τα πλεονάσματα και για τα περί ελάφρυνσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, το χρέος

της οποίας να μην είναι βιώσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο "Σούπερ Μάριο" είχε ανοίξει "παράθυρο" πριν μερικούς μήνες στην σύνταξη ξεχωριστής έκθεσης της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά.

Πάντως, η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας εντός των ημερών, το πιθανότερο είναι να καταλήγει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, συνεπώς πως απαιτείται μία γερή "ελάφρυνση".

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Ντράγκι δήλωσε σχετικά με τη χώρα μας ότι "η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω εφαρμογής ενός προγράμματος, αλλά και σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ και όλα είναι γνωστά".Οι Γερμανοί επωφελούνται από τις πολιτικές μας

Απαντώντας στα "καρφιά" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ο "Σούπερ Μάριο" τόνισε ότι οι Γερμανοί, όπως όλοι οι πολίτες της Ευρωζώνης, έχουν όφελος από τις πολιτικές της Τράπεζας, όχι μόνο ως αποταμιευτές αλλά και ως δανειολήπτες, επιχειρηματίες, εργοδότες και εργαζόμενοι.

'Έχουμε χαμηλά επιτόκια σήμερα για να πάρουμε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Το σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα εξαφανιστεί με την έλευση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Όσο πιο γρήγορα έρθει η ανάκαμψη, τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστούν τα χαμηλά επιτόκια", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

"Τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής αποκομίζονται από όλους τους πολίτες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών", συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως υπήρξε ομοφωνία στο εσωτερικό της ΕΚΤ για την επέκταση του QE μετά το Μάρτιο και για παράλληλη μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών. Ο Ντράγκι ανέφερε ενδεικτικά πως από το 2015 καταγράφονται συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, το Δεκέμβριο του 2016 η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το οικονομικό κλίμα ήταν το καλύτερο από το Μάρτιο 2011, η ανεργία του Νοεμβρίου του 2016, ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2009, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ οι οι χρηματοδοτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

"Υπάρχουν ενδείξεις ισχυροποίησης της ανάκαμψης", έσπευσε να τονίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, κατέστησε σαφές πως οι κίνδυνοι για τις προοπτικές εναπόκεινται σε μία σειρά παγκόσμιων προκλήσεων.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, απέδωσε την πρόσφατη βελτίωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου και εκτίμησε ότι οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Πάντως, ο "Σούπερ Μάριο" δεσμεύτηκε πως σε περίπτωση λιγότερο ευνοϊκού outlook, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές παγίων.

Ο Ντράγκι κάλεσε παράλληλα, τις εθνικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τον ρυθμό εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς τυχόν περαιτέρω επιβράδυνση θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε παράλληλα.

Σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στις χώρες του ευρώ η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και η προεδρία του Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε πως είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάποια συνέπεια από τα δύο αυτά γεγονότα.

Κληθείς δε να σχολιάσει δηλώσεις του Τραμπ, που αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα επιβίωσης του ευρώ, ο Ντράγκι χαμογέλασε και πρότεινε να περιμένουμε να δούμε, ποιές θα είναι οι πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου και όχι οι δηλώσεις του.

Σε ερώτηση για το σενάριο ενός νομισματικού πολέμου, ο ίδιος εξήγησε πως οι ισοτιμίες δεν είναι στόχος της ΕΚΤ, αλλά είναι σημαντικές για τη νομισματική σταθερότητα. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως στην G20 υπάρχει διεθνές consensus οι χώρες να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα