Ο "Εξηνταβελόνης" στο Εθνικό Θέατρο


Η κωμωδία του Κωνσταντίνου Οικονόμου "Ο Εξηνταβελόνης" με πρωταγωνιστή τον χειρότερο τσιγκούνη της Σμύρνης ανεβαίνει στο Εθνικό με τον Χρήστο Βαλαβανίδη, την Υρώ Μανέ και άλλους γνωστούς ηθοποιούς.

Θεωρείται ένα από τα επιτεύγματα του νεοελληνικού διαφωτισμού, με σαφείς επιρροές από τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, που διασκέδασε γενιές και γενιές Ελλήνων από το 1816 όταν έκανε πρεμιέρα στη Σμύρνη. Ο λόγος για τον «Εξηνταβελόνη», το έργο του Κωνσταντίνου Οικονόμου (ο εξ Οικονόμων) που ανεβαίνει

στις 22 Δεκεμβρίου στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου, η οποία είναι αφιερωμένη πλέον στην ελληνική δραματουργία.

Γραμμένο στη Σμύρνη στις αρχές του 19ου αιώνα, το έργο χαρακτηρίζεται από την έντονα ιδιωματική γλώσσα του και τους σπαρταριστούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες.

Το έργο
Ο χήρος Εξηνταβελόνης κατέχει τα σκήπτρα στην τσιγκουνιά σε ολόκληρη τη Σμύρνη. Αν και πλούσιος, τσιγκουνεύεται ακόμα και το φαγητό με συνέπεια τα παιδιά και οι υπηρέτες του να υποφέρουν τα πάνδεινα. Και σαν να μην έφτανε η τσιφουτιά του, η απληστία του τον οδηγεί στην επιδίωξη των πιο αταίριαστων γάμων για τον ίδιο και τα παιδιά του.
Ευτυχώς για όλους, τη λύση θα δώσει ο υπηρέτης ο οποίος θα αναζητήσει και θα βρει το ευαίσθητο σημείο του Εξηνταβελόνη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά: Γιώργoς Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Τσουμπρή
Β βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Θωμάκου
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αμαλία Αρσένη, Χρήστος Βαλαβανίδης, Κώστας Γαλανάκης, Υρώ Μανέ, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Εύα Σιμάτου, Γιώργος Στάμος, Γιωργής Τσουρής.

info
Εξηνταβελόνης, Εθνικό Θέατρο-Σκηνή Νίκος Κούρκουλος,
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 Κυριακή στις 19:30.
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5€, Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13€.
Προπώληση εισιτηρίων: Στα τηλέφωνα 210 5288170-171, 210 7234567 και στο www.n-t.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
εθνικο θεατρο υρω μανε
Τυχαία Θέματα