Νότης Μηταράκης: Οι πέντε πυλώνες πολιτικής για την αλλαγή νοοτροπίας και την ανάπτυξη


Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης εργασίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

"Εφαρμόσιμο οδικό χάρτη για μια καλύτερη Ελλάδα" θα παρουσιάσει απόψε, στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του με την ευκαιρία της 82ης ΔΕΘ, αλλά "δεν θα πει πράγματα που δεν γίνονται, δεν θα υπερβάλλει, δεν θα μας χαϊδέψει τα

αυτιά", όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο αναπληρωτής τομεάρχης εργασίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα πει αλήθειες. "Θα μιλήσει για τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα: την ανεργία, ειδικά για τους νέους, και την υπερφορολόγηση όλης της παραγωγικής Ελλάδας" διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για το φαινόμενο του brain drain και τι χρειάζεται να γίνει, προκειμένου ν΄ ανασταλεί η μετανάστευση νέων ταλαντούχων ανθρώπων, ο κ. Μηταράκης επισήμανε: "Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Φυσικά υπάρχει μια έκρηξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της αποεπένδυσης. Ακούσαμε μεν την πρόσκληση του πρωθυπουργού (προς τους επενδυτές), αλλά βλέπουμε και μια πραγματικότητα. Στον ιδιωτικό τομέα όλες οι μεγάλες επενδύσεις που έπρεπε να ξεκινήσουν δεν ξεκινάνε, αλλά ακόμη και στον τομέα της εκπαίδευσης, η χώρα διώχνει, δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (...) Βλέπουμε Έλληνες καθηγητές να διδάσκουν σε πανεπιστήμια όμορων χωρών, βλέπουμε την έρευνα να μη χρηματοδοτείται επαρκώς, βλέπουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ειδικά προγράμματα για τη νεανική επιχειρηματικότητα να εξαγγέλλονται μεν, αλλά να μην ανακοινώνονται και να μην εκταμιεύονται τελικά τα ποσά (...) Βλέπουμε μια νοοτροπία που τελικά δεν θέλει τον ιδιωτικό τομέα και υπερφορολογεί αυτόν που δουλεύει με αβάσταχτες εισφορές. Τελικά, αυτός που θέλει να δουλέψει, που νιώθει παραγωγικός, που μπορεί να παράγει, επιλέγει να το κάνει σε άλλη χώρα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία".

Ως προς το τι απαιτείται για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή νοοτροπίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πέντε πυλώνες. "Χρειάζεται καταρχήν μια κυβέρνηση που πιστεύει στις ιδιωτικές επενδύσεις και μπορεί να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να μειώσει τη φορολογία. Μια κυβέρνηση που να πιστεύει σε ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας, που να πιστεύει σε ένα απλούστερο σύστημα αδειοδοτήσεων, που να πιστεύει σε καταλύτες ανάπτυξης όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (...) Χρειάζεται αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να λειτουργήσει ώς καταλύτης ανάπτυξης. Οι πέντε πυλώνες μαζί αποτελούν αλλαγή από το κρατικοδίαιτο μοντέλο, που στην πράξη υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στηρίζεται μόνο σε συμβασιούχους του δημόσιου τομέα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό δεν είναι κάτι διατηρήσιμο" κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα