Νέες πληροφορίες για τον μακελάρη του Μάντσεστερ (pics &vid)


Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο στο Μάντσεστερ, είχε ταξιδέψει στη Συρία πριν από την επίθεση, και είχε «αποδεδειγμένες σχέσεις με το ISIS», όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, επικαλούμενος πληροφορίες των γαλλικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

"Σήμερα γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές--για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε

και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση", είπε ο Κολόμπ στο BFMTV.

Ερωτηθείς πως γνώριζε ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία, ο Κολόμπ απάντησε ότι αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αναφορικά με το αν είχε την υποστήριξη ενός δικτύου, ο γάλλος υπουργός απάντησε: "Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και (αυτό) έχει διακριβωθεί".

Ο μακελάρης του Μάντσεστερ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε "ενοχλητικό" το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για την επίθεση διέρρευσαν από αμερικανικές πηγές ασφαλείας προτού η βρετανική αστυνομία να είναι σε θέση να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

"Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες...που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς", είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη.

Ερωτηθείσα αν ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, η Ραντ απάντησε: "οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν αλλά είναι κάποιος για τον οποίον γνώριζαν από πριν και είμαι βέβαιη ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα".

Σχετικά με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες για τον δράστη, περιλαμβανομένης της ταυτότητάς του, προήλθαν από αμερικανική πηγή και για το αν οι διαρροές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα, η υπουργός απάντησε: "Η αλήθεια είναι πως ναι. Εννοώ ότι η βρετανική αστυνομία υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών ώστε να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης, επομένως είναι ενοχλητικό αν (οι πληροφορίες) δίνονται στην δημοσιότητα από άλλες πηγές και υπήρξα πολύ σαφής προς τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί".

Πληροφορίες για τον δράστη και την οικογένειά του

Οι γονείς του δράστη είχαν γεννηθεί και οι δύο στη Λιβύη, και ήταν αντιφρονούντες του Καντάφι. Έφυγαν δηλαδή από τη χώρα τους και κατέφυγαν στη Βρετανία εξ αιτίας του καθεστώτος Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ. Έχει δύο αδελφούς και μία αδελφή. Η οικογένεια έζησε τουλάχιστον δέκα χρόνια στην μεγαλούπολη της βόρειας Αγγλίας. Γείτονες λένε ότι ο Αμπέντι μεγάλωσε μ’ ένα «πρόσωπο μίσους», άλλοι ότι ήταν παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και την Manchester United fan κι ότι έπαιζε επί ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια στο PS4.

Σύμφωνα με τη Daily Mail ο νεότερος αδελφός του Αμπέντι, ο 20χρονος σήμερα Χασίμ, έχει αναρτήσει σχόλια σε ιστότοπους που υποστηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος». Έδειξε μάλιστα έντονο ενδιαφέρον για τον Ρεγιάντ Χαν, έναν Ουαλό τζιχαντιστή, που σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου μαχητικού και σχολίασε ένα άρθρο εφημερίδας όταν η μητέρα του Χαν απηύθυνε έκκληση στο γιο της να επιστρέψει το 2014, προτού σκοτωθεί. Ο Χισάμ έγραψε: «Αν θέλει ο Αλλάχ, θα πάμε μαζί αδελφέ».

Τέλος, σύμφωνα με την Mirror, ο Αμπέντι ήταν φίλος με τον Ράφαελ Χόστεϊ, γνωστό και ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, στρατολόγο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», μέχρι το 2016, όταν σκοτώθηκε στη Συρία από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Λέγεται ότι ήταν οικογενειακοί φίλοι κι ότι ίσως Χόστεϊ ήταν αυτός που βοήθησε τον Αμπέντι να ριζοσπαστικοποιηθεί.

Ο Ράφαελ Χόστεϊ

Ο στρατός στους δρόμους: θα φυλά τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τη Ντάουνινγκ Στριτ και το Ουέστινστερ

Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο κρίσιμο καθώς οι αρχές θεωρούν ότι επίκειται νέα τρομοκρατική επίθεση. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε σημεία κλειδιά -μεταξύ των οποίων τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η Ντάουνινγκ Στριτμ το Ουέστινστερ και σε πρεσβείες- για να συνδράμουν την ένοπλη αστυνομία, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιφρουρούν τις ερχόμενες εβδομάδες μεγάλες εκδηλώσεις, όπως κοντσέρτα. Πάντως οι στρατιώτες που θα αναπτυχθούν θα είναι εκατοντάδες κι όχι 5.000 όπως αναφέρθηκε αρχικά.

Σε κρίσιμη κατάσταση 20 από τους τραυματίες

Περί τους 20 άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, με τους τραυματίες να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας, όταν εξερράγη ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε μεταλλικά παξιμάδια, βίδες και καρφιά, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά και νέοι στην πλειονότητά τους, έβγαιναν από τον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας του αμερικανής τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

«Αυτήν την στιγμή περιθάλπουμε 64 ανθρώπους...από αυτούς 20 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνουν εντατική φροντίδα», δήλωσε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ.

«Υπάρχουν τραύματα σε ζωτικά όργανα, σοβαρά τραύματα σε μέλη και ορισμένοι θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά τραύματα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα