Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν, στην πλειονότητά τους, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε 0,3% χαμηλότερα, με τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και του Λιανεμπορίου να γνωρίζουν τις χειρότερες επιδόσεις, στον απόηχο των μεγεθών που ανακοίνωσαν μια σειρά από επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η μετοχή της Marks and Spencer έχασε 6,5% μετά τα αδύναμα αποτελέσματα δ’

τριμήνου, ενώ η μετοχή της Tesco σημείωσε "βουτιά" 4%, έπειτα από την πορεία των πωλήσεων στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η μετοχή της Pandora βρέθηκε στον "πάτο" του Stoxx 600, υποχωρώντας κατά 11%, αφ’ότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει πτώση των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα έτη.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,17%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,26% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,56%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,66%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,17% υψηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 έχασε 0,24%.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες αγορές, σε υψηλά τριών ετών κινούνται οι τιμές του αργού, εν όψει την απόφασης των ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αυτήν την εβδομάδα. Ανοδικά κινείται και ο χρυσός, εν μέσω αποδυνάμωσης του δολαρίου. Το ευρώ, μάλιστα, "εκτοξεύτηκε", μετά από τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ που φανερώνουν τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στα κρυπτονομίσματα, τέλος, κοντά στο 7% περιορίζει τη "βουτιά" του το Bitcoin που έφτασε να χάνει σχεδόν 10% στα 13.448 δολάρια, μετά από την είδηση ότι η Νότια Κορέα πρόκειται να απαγορεύσει τις συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα.

Την ίδια ώρα, σε ανοδική τροχιά επανήλθε το Ripple, στον απόηχο του deal που επιτεύχθηκε μεταξύ της εταιρείας που έχει λανσάρει το κρυπτονόμισμα, Ripple Lab, και της MoneyGram, αμερικανικής εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, η οποία και συμφώνησε να δοκιμάσει το σύστημα συναλλαγών που έχει αναπτύξει η start-up του Σαν Φρανσίσκο.

Στα οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, άνοδο 1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο που διαμορφώθηκε 3,2% υψηλότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα