"Μήδεια" του Ευριπίδη, στο Ηρώδειο


H παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, ολοκληρώνει την περιοδεία της, στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.

«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει, στον πρόλογο της μετάφρασής του, ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη», τη βυθισμένη στον

πόνο και στο σκοτάδι, αλλά και την ονειρική, την ηδονική, την ιδανική.

Μέσα από τον μύθο της Μήδειας, όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη, αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα αρχαιοελληνικής γραμματείας, η παράσταση επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Γι’ αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους».

Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Γι’ αυτό το τρομακτικό πέρασμα από το φως στο σκοτάδι της βαρβαρότητας του έρωτα.

Δεκαπέντε ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί ζωντανεύουν επί σκηνής το μεγαλύτερο και αγριότερο παραμύθι που επινοήθηκε ποτέ για τον έρωτα. Μέσα από τα υλικά του ονείρου, μιλούν για τη βαθιά λαχτάρα του ανθρώπου να ενωθεί με το άλλο του μισό. Για «τη βαριά και αθεράπευτη οργή που γεννιέται ανάμεσα σε εκείνους που είχαν αγαπηθεί». Για τον έρωτα που μένει πληγή ανοιχτή.

Στην παράσταση, χρησιμοποιούνται κείμενα του Πλάτωνα («Ο λόγος του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο»), του Θεόκριτου (μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης), της Σαπφούς, του Αρτεμίδωρου, του Μνησίλοχου, του Πλούταρχου και του Μακηδόνιου Ύπατου (μετάφραση - απόδοση: Μαριάννα Κάλμπαρη και Έλενα Τριανταφυλλοπούλου).

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807.

Τιμές εισιτηρίων: VIP: 45 ευρώ, Α΄ ζώνη: 35 ευρώ, Β΄ ζώνη: 30 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 25 ευρώ, άνω διάζωμα: 12 έως 17 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 11876.

Keywords
Τυχαία Θέματα