Μαδρίτη: Το Σάββατο αποφασίζει για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας


Η Ισπανία αποφάσισε να δρομολογήσει την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας, καθώς δεν έλαβε κάποια σαφή απάντηση από τον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος απέφυγε να αποκηρύξει κάθε πρόθεση ανεξαρτητοποίησης από την ιβηρική χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει πως το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην Μαδρίτη να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση της Καταλονίας, ακόμα και με τη βία,

εάν προκειμένου να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη.

Η απάντηση του Ραχόι στον Πουτζδεμόντ

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, στην επιστολή που απέστειλε στον Ισπανό Πρωθυπουργό ενημέρωσε ότι η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί και να το κάνει, εάν η Μαδρίτη συνεχίσει την «καταστολή», ειδικότερα αναστέλλοντας το καθεστώς αυτονομίας της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία. Έπειτα από την επιστολή αυτή, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει ακόμα και με τη βία τη διακυβέρνηση της Καταλονίας.

Όπως τονίζει η ισπανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της στόχος είναι να προστατεύσει τα γενικά συμφέροντα όλων των Ισπανών, συμπεριλαμβανομένων και των Καταλανών.

Η διαδικασία

Για να ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης της αυτονομίας της Καταλονίας ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πρέπει να στείλει λεπτομερές σχέδιο στη Γερουσία αναφέροντας τις αρμοδιότητες της τοπικής κυβέρνησης που θα αφαιρέσει.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γερουσίας θα στείλει την κυβερνητική πρόταση στην επιτροπή, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αυτόνομες περιφέρειες, ενώ θα ζητηθεί η άποψη και του Πουτζντεμόν για τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη. Το σχέδιο θα μπορεί να τροποποιηθεί πριν ψηφιστεί από τη Γερουσία.

Διαβάστε επίσης: Καταλονία: Εκπνέει η προθεσμία Ραχόι σε Πουτζδεμόν - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Keywords
Τυχαία Θέματα