Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας έθεσε ζήτημα τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο


Για το Κυπριακό, το Αιγαίο, το μεταναστευτικό και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, συζήτησαν κυρίως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την κατ' ιδίαν συνάντηση τους να διαρκεί δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Αναφορικά με την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε εμφατικά το θέμα με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων και τόνισε την ανάγκη άμεσου τερματισμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως για πρώτη φορά αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού. Έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα των «8» ετέθη από την πλευρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ωστόσο δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα