Κύπρος: Νέες σεισμογραφικές έρευνες στη νοτιοδυτική ΑΟΖ


Δουλειά έπιασε από χθες στην Κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας το πιο σύγχρονο και νεότερο σεισμογραφικό πλοίο παγκόσμια, το Ramform Tethys της νορβηγικής PGS.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνία για τα σεισμογραφικά της Κυπριακής ΑΟΖ με την PGS από το 2006.

Να σημειωθεί ότι η PGS πραγματοποιεί τα σεισμογραφικά και εισπράττει μέρος του ποσού πώλησής τους από τη Δημοκρατία σε ενδιαφερόμενες

εταιρείες. Από το 2006 μέχρι τώρα έχει καλυφθεί με δισδιάστατα σεισμογραφικά από την PGS το μεγαλύτερο τμήμα της ΑΟΖ, πλην μικρής περιοχής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Μεγάλο μέρος της ΑΟΖ έχει καλυφθεί και από τρισδιάστατα σεισμογραφικά με τα τελευταία να έχουν γίνει στο τέλος του 2013 και να συμπληρώνονται σταδιακά. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η σεισμογραφική έρευνα που ξεκίνησε χθες.

Οι σεισμογραφικές έρευνες, που θα συνεχιστούν στην περιοχή μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν όλο το τεμάχιο «10», όπως και τμήματα των τεμαχίων 5, 6, 7 και 11. Η περιοχή των σεισμογραφικών ερευνών έχει δεσμευτεί με NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σεισμογραφικό, με σημαία Μπαχάμες, έχει βγει από το ναυπηγείο της Μιτσουμπίσι, στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Αποκτήθηκε από την PGS έναντι σχεδόν $300 εκατομμυρίων. Χαρακτηρίζεται ως το πιο ισχυρό σεισμογραφικό για έρευνες και αποτύπωση της γεωλογίας σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας.

Η διενέργεια των «πυκνών» τρισδιάστατων σεισμογραφικών στην περιοχή στέλνει δύο μηνύματα, σε σχέση τις ενεργειακές προοπτικές της συγκεκριμένης περιοχής. Το πρώτο είναι ότι έχουν εντοπιστεί ενδιαφέρουσες περιοχές από τα μέχρι τώρα δεδομένα, που θα γίνουν πολύ πιο ευκρινή με την «πυκνή» τρισδιάστατη απεικόνιση.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι όποιος από τους ισχυρούς μνηστήρες του τεμαχίου 10 αναλάβει τελικά τα δικαιώματα, θα έχει έτοιμα τα προ της γεώτρησης απαιτούμενα σεισμογραφικά και θα μπορεί να τ΄ αγοράσει από την PGS μέσω του Υπουργείου Ενέργειας εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο για τις διαδικασίες της ερευνητικής γεώτρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα