Κύπρος: Κρυμμένες καταθέσεις δισεκατομμυρίων στην Ελβετία


Η Κύπρος, μάλιστα, παρά το μικρό μέγεθός της, κατατάσσεται στη 10η θέση από τις 27 χώρες, για τις οποίες εντοπίζονται δισεκατομμύρια καταθέσεις στην Ελβετία.

Την ισχυρή εμπλοκή προσώπων και εταιρειών με έδρα την Κύπρο στη γερμανική λίστα φοροδιαφυγής Mπόργιανς και τη διάσταση του σκανδάλου καταμαρτυρούν τα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει η "Σημερινή της Κυριακής" από το γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο

Mπόργιανς, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου, τον Απρίλιο του 2016 είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που αφορούσε στις χώρες τους. Σ’ αυτούς συγκαταλεγόταν ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος είχε ζητήσει διευκρινήσεις και ονόματα.

Σε δηλώσεις του στη "Σ" ο αξιωματούχος του γερμανικού κρατιδίου, Frank Lehmkuhl, αποκαλύπτει πως οι γερμανικές Αρχές δεν θα ικανοποιήσουν προς το παρόν το αίτημα Xάρη Γεωργιάδη για αποστολή ονομάτων.

Παρά το γεγονός ότι τα ονόματα των Κυπρίων εμπλεκομένων, παραμένουν άγνωστα, εντούτοις όπως προκύπτει από το σύνολο των καταθέσεων που έχουν εντοπιστεί, φέρεται να πρόκειται για επιφανείς πολίτες και εταιρείες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Πάντως, εάν κι’ εφόσον οι κυπριακές Αρχές αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα δεδομένα, τότε δεν αποκλείονται –σύμφωνα με γερμανικές πηγές- σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό.

Οι Κύπριοι, ως Ευρωπαίοι πολίτες, δικαιούνται να έχουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που συνιστά ευθύνη του κράτους να διαπιστώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα