Κύπρος - Ελλάδα / Βοσνία - Βέλγιο: Όλα τα σενάρια πρόκρισης


Κύπρος - Ελλάδα στις 21:45 και Βοσνία - Βέλγιο στις 19:00. Διαβάστε όλα τα σενάρια πρόκρισης από τον όμιλο της Εθνικής για τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2018,

Το καλό σενάριο

Οι όποιες ελπίδες τρέφει προς το παρόν η Εθνική Ελλάδας αφορούν ρεαλιστικά τους αγώνες του Σαββάτου.

- ΑΝ η Βοσνία επικρατήσει του Βελγίου, ό,τι κι αν κάνει η «γαλανόλευκη» στη Λευκωσία, ουσιαστικά δεν θα σημαίνει

τίποτα, δεδομένου ότι στην τελευταία αγωνιστική οι Βόσνιοι ταξιδεύουν στην Εσθονία και θα θέλουν το «τρίποντο» ή και την ισοπαλία, αναλόγως του αποτελέσματος της Ελλάδας με την Κύπρο, για να προκριθούν στο Μουντιάλ του 2018.

- ΑΝ ΟΜΩΣ οι Βέλγοι δεν ηττηθούν από την ομάδα των Τζέκο και Πιάνιτς και η Ελλάδα νικήσει την Κύπρο, τότε το πλεονέκτημα θα έχει αλλάξει «χέρια». Η Βοσνία θα έχει 14 (σε περίπτωση ήττας) ή 15 (σε περίπτωση ισοπαλίας) βαθμούς και η Εθνική 16. Έτσι, θα αρκεί η νίκη στο Φάληρο απέναντι στο αδύναμο Γιβραλτάρ στις 10 Οκτωβρίου για να πάρουμε το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Ρωσίας.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 7/10

Κύπρος - Ελλάδα

Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Βέλγιο

Γιβραλτάρ - Εσθονία

Τρίτη 10/10

Ελλάδα - Γιβραλτάρ

Βέλγιο - Κύπρος

Εσθονία - Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Το δύσκολο σενάριο

Ασφαλώς, δεν είναι τα παραπάνω τα μόνα ενδεχόμενα. Οι πιθανότητες μοιράζονται ανάλογα σε κάθε περίπτωση και συνδυασμό πιθανών αποτελεσμάτων.

- ΑΝ η Εθνική έρθει ισόπαλη με την Κύπρο και η Βοσνία επικρατήσει του Βελγίου (δηλαδή: Βοσνία 17, Ελλάδα 14), τότε δεν είμαστε «χαμένοι», αλλά θα περιμένουμε «χάρη» από τους Εσθονούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επικρατήσουμε με μεγάλη διαφορά του Γιβραλτάρ.

Διαφορά τερμάτων (ως τώρα)

Το δύσκολο σενάριο

Ασφαλώς, δεν είναι τα παραπάνω τα μόνα ενδεχόμενα. Οι πιθανότητες μοιράζονται ανάλογα σε κάθε περίπτωση και συνδυασμό πιθανών αποτελεσμάτων.

- ΑΝ η Εθνική έρθει ισόπαλη με την Κύπρο και η Βοσνία επικρατήσει του Βελγίου (δηλαδή: Βοσνία 17, Ελλάδα 14), τότε δεν είμαστε «χαμένοι», αλλά θα περιμένουμε «χάρη» από τους Εσθονούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επικρατήσουμε με μεγάλη διαφορά του Γιβραλτάρ.

Διαφορά τερμάτων (ως τώρα)

- Αναφέραμε ήδη πως ΑΝ η Ελλάδα κερδίσει την Κύπρο και η Βοσνία χάσει από το Βέλγιο (δηλαδή: Ελλάδα 16, Βοσνία 14), τότε θα έχουμε σαφές προβάδισμα, αφού, θεωρητικά, ανάλογα με τη διαφορά τερμάτων, θα αρκεί και η ισοπαλία απέναντι στο Γιβραλτάρ στο «Καραϊσκάκης» για την πρόκριση.


- ΑΝ τα παιχνίδια Κύπρος-Ελλάδα και Βοσνία-Βέλγιο έρθουν ισόπαλα (δηλαδή: Βοσνία 15, Ελλάδα 14), τότε η διαφορά παραμένει στον έναν βαθμό και με ένα παιχνίδι να απομένει, πάλι η Εθνική θα θέλει το «τρίποντο» με το Γιβραλτάρ και την ήττα των Βόσνιων στην Εσθονία.

- ΑΝ η Ελλάδα έρθει ισόπαλη με την Κύπρο και η Βοσνία χάσει από το Βέλγιο (δηλαδή: Βοσνία 14, Ελλάδα 14), τότε θα έχει σημασία το σκορ της ήττας των Βόσνιων, ενώ φυσικά θα παίξει ρόλο η διαφορά τερμάτων στην τελευταία αγωνιστική.

- ΑΝ η Ελλάδα χάσει στην Κύπρο και η Βοσνία χάσει από το Βέλγιο, τότε θα παραμείνει ίδια η διαφορά και θα περιμένουμε πάλι ένα μικρό… θαύμα από τους Εσθονούς την τελευταία αγωνιστική. Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση ήττας της Ελλάδας στην Κύπρο και ισοπαλίας της Βοσνίας με τους «κόκκινους διάβολους».

- ΑΝ η Ελλάδα χάσει από την Κύπρο και η Βοσνία νικήσει το Βέλγιο (δηλαδή: Βοσνία 17, Ελλάδα 13), τότε επέρχεται και ο μαθηματικός αποκλεισμός για την Εθνική από τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πώς θα είναι η Εθνική στους καλύτερους δεύτερους

Έστω ότι η Ελλάδα καταφέρνει να πάρει την πολυπόθητη δεύτερη θέση στον όμιλο και να παίξει στους αγώνες μπαράζ. Τότε θα πρέπει να τερματίσει στους 8 καλύτερους δεύτερους, καθώς ο χειρότερος δεύτερος από τους 9 ομίλους μένει εκτός της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως, στα προκριματικά της Ευρώπης, οι 9 πρώτοι των ομίλων προκρίνονται απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι 8 καλύτεροι δεύτεροι χωρίζονται σε γκρουπ «ισχυρών» και «ανίσχυρων» (4+4), ανάλογα με το FIFA Ranking και παίζουν σε μπαράζ διπλών αγώνων, εντός κι εκτός έδρας. Οι 4 νικητές παίρνουν με τη σειρά τους την πρόκριση.

Σε αυτή την περίπτωση, συγκροτείται μια βαθμολογία με τις ομάδες που τερμάτισαν δεύτερες, στην οποία μετρούν οι βαθμοί που έχουν κατακτήσει απέναντι στον 1ο, τον 3ο, τον 4ο και τον 5ο του ομίλου τους. Με όλες τις ομάδες δηλαδή, εκτός του 6ου, δηλαδή για μας του Γιβραλτάρ. Η Ελλάδα ως τώρα έχει πάρει 4 με Εσθονία, 2 με Βοσνία, 1 με Βέλγιο και 3 με Κύπρο, άρα στο σύνολο 10. Στην καλύτερη περίπτωση αυτοί οι βαθμοί θα γίνουν 13, αφού δεν θα μετρήσει το αποτέλεσμα με το Γιβραλτάρ.

Αυτό πάντως που μπορεί κανείς να δει είναι πως ίσως δεν φτάσουν οι 13 βαθμοί, τους οποίους θα φτάσουμε σε αυτή την ειδική βαθμολογία αν νικήσουμε την Κύπρο. Σίγουρα δε οι 11 θα περιέχουν ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο, ως «σκορ» στο τελικό πλασάρισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα