Προσάρτηση Κατεχομένων εισηγείται ο σύμβουλος του Ερντογάν


Σε άκρως επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά μπαίνει το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, ύστερα από το "ναυάγιο", που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις των Αναστασιάδη-Ακιντζί, καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές, τα οποία θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητεί τρόπους επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό, περίεργες "ορέξεις" του Ταγίπ Ερντογάν χτυπούν "καμπανάκι". Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή", ο σύμβουλος του "σουλτάνου" για θέματα

οικονομίας προτείνει την προσάρτηση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" στην Τουρκία.

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του Γιγίτ Μπουλούτ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber στις 20 Νοεμβρίου, έχει ως εξής:

"Στην ΤΔΒΚ επιχειρούν να κλείσουν το θρησκευτικό λύκειο. Με ποιου την καθοδήγηση; Του Άγγλου. Ακόμη (σήμερα) οι Άγγλοι επιχειρούν να ελέγξουν την "ΤΔΒΚ". Να πω και κάτι ακόμη ξεκάθαρα. (Κάποιοι προτείνουν) οι συνομιλίες να συνεχιστούν, το νησί να ενωθεί, να γίνει ένα κομμάτι. Θέλω να τους ρωτήσω το εξής: (Από τώρα και στο εξής) σε ένα μέρος που μέχρι σήμερα επισκεπτόμουν με την ταυτότητα μου (στο μέλλον) θα πρέπει να πηγαίνω με θεώρηση Schengen; (Σε περίπτωση λύσης) οι βρετανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Κύπρο. Πρόκειται για δυο βάσεις που έχουν καθεστώς χώρας. Έχουν σημαία και θέση στο διεθνές δίκαιο.

(Μετά την λύση) συζητείται η διατήρηση των βρετανικών βάσεων. Οι Άγγλοι κομάντος θα παραμείνουν στο νησί. Στις Βρετανικές Βάσεις την νύχτα της 15ης Ιουλίου υπήρχε κινητικότητα. Επίσης, κινητικότητα υπήρχε και στα αεροπλανοφόρα που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον ασύρματο υπήρχε συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενο εισβολής στην Τουρκία. Κάποια μέλη της Οργάνωσης του Γκιουλέν ανέμεναν σήματα. (Υπό αυτές τις συνθήκες) θα δώσω την Κύπρο στην Ε.Ε. και στην συνέχεια θα παρακαλώ για θεώρηση του Σένγκεν; Πρόκειται για μια δολοφονία!

Η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία. Σε περίπτωση που η ΤΒΔΚ δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς) τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της ΤΔΒΚ) οργανώνεται στην Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι ακόμη προπαγανδίζουν για λογαριασμό της Αγγλίας και της Ε.Ε."

Η πρόταση αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, με τον Ερντογάν να έχει θέσει επανειλημμένως θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχει στη Σύνοδο της UNESCO, μαζί με άλλους Eυρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση των δύο ανδρών, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, αναμένεται να επισημοποιηθεί μέσω της διπλωματικής οδού εντός της ημέρας.

Επισημαίνεται τέλος, ότι νωρίτερα την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του "παγώματος" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ως "τιμωρία" για το ανελέητο πογκρόμ Ερντογάν, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα του την 15η Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα