Κυπριακό: Νέες συνομιλίες στη Γενεύη 9 - 12 Ιανουαρίου


Επανάληψη των συνομιλιών που κατέρρευσαν στην Ελβετία για το Κυπριακό θα έχουν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία, το διάστημα 9 έως 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση της Πέμπτης με τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Αποφάσισαν, επίσης, στις συναντήσεις της Γενεύης να παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη και πολυμερή διάσκεψη.

Ανακοίνωση

των Ηνωμένων Εθνών, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρει ότι οι ηγέτες, αποφάσισαν να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Προστίθεται ότι έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντιούνται, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ οι ίδιοι θα συναντιούνται όταν απαιτείται. Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι θα συγκληθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και σε αυτή θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.

Για τις εξελίξεις αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από το δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό Εσπεν Μπάρθ Έιντε -και κράτησε τέσσερις και πλέον ώρες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εντατικοποιείται ο διάλογος. Στόχος, τόνισε, είναι να καλυφθούν κενά και διαφωνίες που υπάρχουν και να γίνει διασταυρούμενη συζήτηση εφ' όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να οδηγηθεί η διαδικασία σε κάποιο τελικό στάδιο και κατ' ευχήν σε επιτυχία.

"Αν δεν υπάρξει περιθώριο για συμφωνία, θα γνωρίζει πλέον ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει" είπε ο κ. Αναστασιάδης. Οπως ανέφερε, οι δύο διαπραγματευτές θα αρχίσουν εντατικό διάλογο και στις 9 Ιανουαρίου αρχίζει συνάντηση στη Γενεύη.

Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη στην οποία, όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις "αλλά και όσα των εμπλεκόμενων μερών απαιτείται".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, "και όπως διαπίστωσα, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος, ώστε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε επιτυχή κατάληξη".

Σχετικά με το πότε θα αποφασιστεί εάν η διάσκεψη θα είναι πολυμερής ή πενταμερής και ποιοι θα συμμετάσχουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μιλά από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι δηλώσεις του.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν κλείσουν τα ανοικτά θέματα, απάντησε ότι δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει κατάληξη στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων και συνεπώς κατά το τριήμερο στη Γενεύη να ολοκληρωθεί κατ' ευχήν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Από την Αθήνα, ο κ. Έιντε θα μεταβεί στην 'Αγκυρα, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα την ψευδοβουλή, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόκειται για την αναβληθείσα στις 24 Νοεμβρίου συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης βουλής, λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα