Κως: Καταγραφή ζημιών μετά τα 6,6R - Ανησυχία για τους τραυματίες


Δύο νεκροί –ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 27χρονος Σουηδός, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση τοίχου στο μπαρ- δεκάδες τραυματίες εκ των οποίων επτά σοβαρά και ζημιές κυρίως σε παλαιά κτίρια και στο λιμάνι είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κω.

Η ψυχραιμία και η σύνεση σταδιακά δίνει τη θέση στο αρχικό σοκ που υπέστησαν οι κάτοικοι και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Η κατάσταση στο νησί της Κω εξελίσσεται ομαλά παρά την έντονη μετασεισμική

δραστηριότητα.

Υπό συνεχή παρακολούθηση οι τραυματίες στο Ηράκλειο και στην Ελευσίνα


Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που μεταφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Άλλοι τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται με ορθοπεδικά προβλήματα στο Θριάσιο στην Ελευσίνα.

Δεκάδες μετασεισμοί - Με προσοχή παρακολουθούν το φαινόμενο οι σεισμολόγοι

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί. Απόλυτα φυσιολογική» χαρακτηρίζουν την μετασεισμική ακολουθία οι σεισμολόγοι.

Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη εκτιμούν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους σε ότι αφορά στη μετασεισμική ακολουθία. Η ένταση των σεισμών που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 ρίχτερ και ο αριθμός τους τις επόμενες 10 μέρες μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 100. Οι επιστήμονες τονίζουν πως ενας μετασεισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος και γι΄ αυτό θεωρείται αδιανόητο να κατοικηθούν σπίτια ή να μπουν άνθρωποι σε κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα.

«Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι "στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια. Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493".

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Οι ζημιές επικεντρώνονται, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, σε Τέμενος στο τείχος , στην αρχαία αγορά. Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου. Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.

Αύριο θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι από τους ειδικούς λιμενολόγους – μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς, δήλωσε το βράδυ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Το λιμάνι, λόγω των ζημιών έχει καταστεί μη λειτουργικό. Σκάφη κινδύνευσαν επίσης από το τσουνάμι, ύψους 60 εκατοστών, που ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία. Προς το παρόν η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν κατά περίπτωση στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσπαθεί να επαναφέρει την ομαλότητα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Τόνισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν ψυχραιμία και να βοηθήσουν το νησί να επανέλθει στην κανονικότητα. Οι κάτοικοι της Κω, αξίζουν την στήριξή μας, δεν πρέπει να διολισθαίνουμε σε κινήσεις πανικού ή παραπληροφόρησης. Γνώμονάς μας πρέπει να είναι η ομαλή συνέχεια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά καθώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση. Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρίες και tour operators, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον προγραμματισμό των πτήσεων τους.

Δεν υπάρχουν ζημιές στα δικαστικά κτίρια και τις φυλακές της Κω, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού είναι να επισκεφθεί το νησί τις προσεχείς ημέρες.

Σε συνεχή επαφή με τους φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της σεισμικής δραστηριότητας στην τουριστική βιομηχανία του νησιού. Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τους πανελλαδικούς φορείς, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) για την προώθηση των ενεργειών με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών και την απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους.

Η Υπουργός Τουρισμού συνομίλησε με τα μέσα ενημέρωσης, μετά από έκκληση όλων των φορέων του τουριστικού κλάδου, της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών του νησιού, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες προστασίας της εικόνας του νησιού διεθνώς.

Επίσης, είναι σε διαρκή συνεργασία με τους φορείς του νησιού, την Ένωση Ξενοδόχων Κω, τον τοπικό σύνδεσμο των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα προγράμματα των tour operators να πραγματοποιηθούν κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών.
Δωρεάν οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία της Κω

Από σήμερα και μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στο νησί, οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Κω με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα είναι δωρεάν, σύμφωνα με απόφαση της Δημοτικής Αρχής.

Επίσης, έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών και οχημάτων για την Κω από 21/07/17 έως 25/07/2017, προσφέρει η Blue Star Ferries, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άμεσες μετακινήσεις από και προς το νησί.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω

Άμεσα έσπευσαν 15 άντρες από την ΕΜΑΚ με δύο εκπαιδευμένους σκύλους, μηχανικοί καθώς και κυβερνητικό κλιμάκιο , με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκα και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στο νησί βρίσκεται και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ αποφασίστηκε να κλείσει το μεσαιωνικό τείχος, για την πιθανότητα κατολισθήσεων. Τη Δευτέρα μαζί με τα στελέχη που έρχονται από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα γίνει επανεξέταση της κατάστασης στους αρχαιολογικούς χώρους.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Επιπροσθέτως, θα ληφθούν και άλλα μέτρα διευκόλυνσης για τους πολίτες της Κω, οι οποίοι επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, σχετικά με τις προθεσμίες των φορολογικών τους υποχρεώσεων, τα οποία και θα ανακοινωθούν άμεσα. Άμεσα με υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΤ

Keywords
κως, κως, blue star ferries, το νησι, υπουργειο δικαιοσυνης, blue star, σοκ, ηρακλειο, παγνη, σεισμος, κρητη, δυπε, δεη, πειραιας, ελενα, σετε, ποξ, λεωφορεια, συγκοινωνιες, εισιτήρια, blue, star, ferries, εμακ, απε, ΕΡΤ, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, θεσσαλονικη, παραταση φορολογικων δηλωσεων, σεισμος κρητη, σεισμος τωρα, κοινωνικος τουρισμος, ελενη, δυπε, δωρεαν, θριασιο, νησι, πτησεις, χαρτες, blue star, blue star ferries, star, αγορα, αεροδρομιο, απε, αρχαια, αφιξεις, βραδυ, βρισκεται, γινει, γνωμονας, δεδες, δευτερα, διαστημα, δοθηκε, δονηση, ελενα, υπαρχει, εισιτήρια, εμακ, εξελιξη, επικοινωνια, επτα, ερχονται, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, υπηρεσια, υφυπουργος, εικονα, κτιριο, κτιρια, ληψεις, μνημεια, ξηρα, οχηματων, πλοια, προβληματα, προγραμματα, πρωι, σαφης, συνεχεια, σκαφη, σοκ, σπιτια, τμημα, τουρκια, τσουναμι, υπηκοος, φτανει, ψυχραιμια, αντρες, blue, ενωση, ferries, φυλακες, υπουργειο, κλειστο, νεκροι, νοσοκομειο, ορθοπεδικα, ρηγμα, ριχτερ
Τυχαία Θέματα