"Κομμένη" στα δύο η Ευρώπη για το προσφυγικό - Διαφωνίες Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Ντόναλντ Τουσκ


Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ βρίσκονται απέναντι και στη μέση είναι το προσφυγικό.

Η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων στο προσφυγικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και η κρίση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι παραπάνω από εμφανής.

Η πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στηρίζει τη θέση των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία), που αρνούνται να δεχθούν μετεγκατάσταση προσφύγων

από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ είναι "βόμβα" καθώς θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις.

Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν. Πάντως, δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή ο Τουσκ να βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις από άλλα όργανα της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σκεπτικισμός του Τουσκ σχετικά με την προοπτική της ομοφωνίας είναι έκδηλος εδώ και μήνες.

«Μόνο τα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση», αναφέρεται στην επιστολή του Τουσκ ενώ επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Ε.Ε. είναι να προσφέρει την πλήρη στήριξή της με κάθε δυνατό τρόπο για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη αλλά η Ε.Ε. δεν έχει ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε αρμονία» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο με θέμα την προσφυγική κρίση.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη η πρόταση Τουσκ

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Ντόναλντ Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Καταλήγοντας ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα