Κοινωνικό μέρισμα: Ψηφίζεται ο "μποναμάς" - LIVE η συζήτηση στη Βουλή (UPD)


Το κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου η συζήτηση γίνεται σε βαρύ κλίμα στον απόηχο των θανάτων και των καταστροφών από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Από το συνολικό ποσό, τα 720 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς.

LIVE εικόνα από

τη Βουλή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάνατε την Ελλάδα ακυβέρνητη πολιτεία

Με αναφορά στην τραγωδία της Δυτικής Αττικής ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Εξέφρασε τα συγχαρητήρια στους άνδρες της ΕΜΑΚ και στους εκατοντάδες εθελοντές.

«Έχουν γίνει εγκλήματα, μπαζωμένα ρέματα, αυθόρμητη δόμηση πλήρης έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά και για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας. «Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και κατέθεσε έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης. «Γιατί δεν έγιναν τα έργα στο όρος Πατέρας για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Τι δεν έκανε η Πολιτική Προστασία και φθάσαμε να θρηνήσουμε 20 νεκρούς, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι, γιατί δεν έκλεισαν κάποιοι δρόμοι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παρά τους 20 νεκρούς δεν υπάρχει καμία παραίτηση, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και μιλώντας για τη Ρένα Δούρου θύμισε τις δηλώσεις της ότι «θα πάω σπίτι μου αν δεν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα», ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη ότι θα δινόταν προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε: «Δεν είσαστε μόνο ανίκανοι, είσαστε και ανάλγητοι. Ο πρωθυπουργός έφυγε για την Σουηδία και ο αρμόδιος υπουργός δεν γύρισε από την Αμερική. Τι πρωθυπουργός είναι αυτός που απουσιάζει από την φυσική καταστροφή. Απών ήταν ο πρωθυπουργός και στις πυρκαγιές, απών και από τους σεισμούς στην Λέσβο απών και από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ο κ. πρωθυπουργός πέρασε για δέκα λεπτά δίχως να δει τους κατοίκους και έφυγε για τη Σουηδία. Αντίθετα εμείς συγκροτήσαμε αμέσως επιτροπή από ειδικούς, επικοινωνήσαμε με τους κατοίκους, διερευνήσαμε την δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην "ανομία", υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία ακυβέρνητη πολιτεία», και έκανε αναφορά στα επεισόδια στα Εξάρχεια και στη δικηγόρο που τραυματίστηκε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στην είσοδο του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο υπουργός Αμύνης λέγοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή δεν θα είναι εύκολη.

«Η ΝΔ θα ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα γιατί οι πολίτες έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια»

Επίθεση στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συζήτηση στην Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση παίρνει από τη μία τσέπη και τα δίνει στην άλλη». Δήλωσε πάντως ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη ακόμη και την ελάχιστη βοήθεια.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τριετία φθάνουν στα 14.5 δισ. ευρώ και παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 φέτος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόοσέεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό «υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Εδώ και τρία χρόνια μειώνεται το εισόδημα όλων των Ελλήνων, κυρίως των πιο αδύναμων, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι φόροι. Κόψατε τα αναπηρικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, δημιουργήσατε την γενιά των 350 ευρώ. Παρόλα αυτά συνεχίζετε να κοροϊδεύετε. Ξέρω ότι ο απών από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρας δεν του αρέσει να του θυμίζω τα ψέματα που λέει. Λέτε ότι μοιράζετε 1,4 δισ. κοινωνικό μέρισμα, πρώτο ψέμα αφού αυτά που μοιράζετε είναι τα 720 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα είναι επιστροφή παρακρατηθέντων από ένα λάθος που είχε γίνει στο παρελθόν.

Δεύτερο ψέμα: λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Αυτό θα ίσχυε αν πετυχαίνατε ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που είχατε προβλέψει. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο, ξεκινήσατε με πρόβλεψη για 2,7% και θα κλείσει στο 1,5%. Τρίτο ψέμα ότι τα έσοδα προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Πράγματι η ανεργία μειώθηκε, αλλά τα έσοδα αντί να αυξηθούν μειώθηκαν γιατί οι θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι μερικής απασχόλησης. Τέταρτο ψέμα ότι το πλεόνασμα προήλθε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όμως για το πρώτο εξάμηνο είχατε προβλέψει 3 δισ., πετύχατε μόλις 100 εκατομμύρια. Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση, είχαμε υπερφορολόγηση και αφαίμαξη των πάντων».

Συνοψίζοντας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η υπέρβαση του πλεονάσματος προέρχεται από την ανελέητη φορολόγηση, από τις κατασχέσεις, από την διευρυμένη στάση πληρωμών του κράτους και από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και πέμπτον από την αναστολή δαπανών από το πρόγραμμα επενδύσεων. Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα. Δεν σας ενδιαφέρει μία δυναμική οικονομία, θέλετε πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων. Όμως οι πολίτες δεν είναι αμνήμονες».

Την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς με πρόσκαιρα επιδόματα αλλά με δουλειές που έρχονται με επενδύσεις που εσείς τις διώχνετε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια. Εμείς κάναμε τη δική μας πρόταση, που περιλαμβάνει να δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, στους δικαιούχους ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και κλιμακωτή μείωση του ΕΚΑΣ. Το λάθος στην πολιτική, όταν παίρνεις πέντε και δίνεις πίσω το ένα, είναι ακριβώς ότι παίρνεις πέντε. Να ζητήσετε συγγνώμη από τους πολίτες που τους παίρνετε τα πέντε και από τους χιλιάδες ανέργους».

Κλείνοντας, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια, σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν θα αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, με το σχέδιο της ΝΔ, η Ελλάδα μπορεί να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες δουλειές».

Γεννηματά: Το κοινωνικό μέρισμα είναι από την υπερφορολόγηση, όχι από την ανάπτυξη

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι οι χθεσινές εκλογές στη Κεντροαριστερά « είναι η πρώτη οργανωμένη κοινωνική αντίδραση και αντίσταση στον κατήφορο της Κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές.

Σήμερα είναι μια άλλη μέρα για μας. Από σήμερα με ενωμένες τις δυνάμεις μας, δημιουργούμε το νέο ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, θα αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας. Για να επιστρέψει η ελπίδα στην Ελλάδα, η αξιοπρέπεια στον Έλληνα και την Ελληνίδα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη στην ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα τόνισε ότι «η Κυβέρνηση εξοντώνει, όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι οι υπουργοί της, με σκληρή φορολογία, την μεσαία τάξη, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους φτωχούς δήθεν, εφαρμόζοντας οικονομική πολιτική που φτωχοποιεί όλους τους Έλληνες».

«Από την υπερφορολόγηση και όχι από την ανάπτυξη πληρώνουμε», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ενδεικτικό της αντίληψής τους είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί εύπορη, μια οικογένεια με παιδιά με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 1.285 ευρώ μικτά, δηλαδή οριακά στα 1.000 ευρώ τον μήνα καθαρά. Αυτοί είναι έχοντες και κατέχοντες κατά τον κ. Τσίπρα. Με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο. Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Έκοψε το ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης, τα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έκοψε τις συντάξεις. Χτύπησε ανελέητα και τους οικονομικά ασθενέστερους».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην χώρα. Θα μου πείτε είναι κακό να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα; Όχι. Υπό ένα όμως απαράβατο όρο. Να μην είναι αποτελέσματα εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και κοινωνικής αναλγησίας. Να πρόκειται για το υγιές πλεόνασμα της ανάπτυξης. Πλεόνασμα που πρέπει να μοιράζεται δίκαια σε όλους. Εμείς αυτό πιστεύουμε. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει πράξη ο κ. Τσίπρας και δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το μέρισμα για να καλύψει ζημιές στη ΔΕΗ, 360 εκ. ευρώ. «Σε αδιέξοδο και σε χρεοκοπία οδηγεί η Κυβέρνηση τη ΔΕΗ. Είναι προκλητικό να παρουσιάζεται αυτό με το φερετζέ της ενίσχυσης δήθεν αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Ακόμη πιο προκλητικό είναι να εμφανίζεται ως δήθεν παροχή στους συνταξιούχους, η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Τα 315 εκ. ευρώ που τους δίνει, τα χρωστά η πολιτεία στους συνταξιούχους, δεν τους κάνει χάρη», επεσήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επίσης η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της στον Πάνο Καμμένο τον οποίο επέκρινε κάνοντας λόγο για «προσήλωση υπουργών σας στους μεσάζοντες, εμπόρους όπλων. Και μάλιστα όχι σε τυχαίους, αλλά σε καταδικασμένους για λαθρεμπορία. Με τους οποίους και με τις εταιρείες τους υπογράψατε δήθεν διακρατικές συμφωνίες για την πώληση όπλων. Και χάριν των οποίων περιφρονήσατε και προπηλακίσατε έντιμους ανώτατους αξιωματικούς που εσείς οι ίδιοι διορίσατε σε θέσεις ευθύνης, αλλά και διπλωμάτες. Το θέμα ξεπερνά το γνωστό συγκυβερνήτη σας και αφορά συνολικά την Κυβέρνηση. Γιατί όλοι σας τα υποστηρίζετε. Ακόμα και η εφημερίδα σας η Αυγή έχει σπεύσει να υποστηρίξει τους άθλιους χειρισμούς».

Συμπλήρωσε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι «μαζί αφήνετε να αλωνίζει ο Ρουβίκωνας, από τη Βουλή μέχρι το Υπουργείο Άμυνας και δυσφημίζεται η χώρα διεθνώς ως ξέφραγο αμπέλι. Έπεσε το προσωπείο του ηθικού σας πλεονεκτήματος. Η αλήθεια για τους χειρισμούς θα αποκαλυφθεί και θα δώσετε λόγο».

Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική ζητώντας ανάληψη ευθυνών για τη τραγωδία στη Μάνδρα υποστηρίζοντας; «Είναι αδιανόητο να δεχόμαστε μοιρολατρικά αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν. Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από αρμόδιους προσβάλλει πριν απ όλους τα θύματα και τους πληγέντες. Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν. Επιτέλους χρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν παγώσει τόσο από την Περιφέρεια όσο και με τα 722 εκ. περικοπές, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα στο μέλλον. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών. Εισοδηματικές ενισχύσεις ναι αλλά δεν αρκούν» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Διαλύετε τη μεσαία τάξη για να δώσετε μέρισμα

Για διάλυση της μεσαίας τάξης μέσω της υπερφορολόγησης για να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέρισμα έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ανέφερε ότι «ήταν συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης και το ομολογούν υπουργοί της» και προειδοποίησε ότι με τη πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης «σε λίγο θα έχουμε φτωχούς που θα απλώνουν το χέρι για βοήθεια και μια προνομιούχα τάξη που θα παζαρεύει με την εκάστοτε εξουσία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει στις σπατάλες του κράτους και πως δεν έχει κανένα σχέδιο για τους νέους και τους επαγγελματίες και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για τη θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για όσους έχουν πληγεί από έκτακτες συνθήκες και την κρίση. «Όσο δεν αυξάνουμε τον πλούτο της χώρας θα κυνηγάμε την ουρά μας», επισήμανε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε και τη τραγωδία από τις πλημμύρες στη Μάνδρα λέγοντας «το κράτος ξύπνησε όταν είδαν τον αριθμό των νεκρών στις ειδησειογραφικές ιστοσελίδες». Άσκησε δριμεία κριτική στη περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τις υποσχέσεις της ότι σε έξι μήνες θα είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά μέτρα. «Κατηγορούσε τον κ. Σγουρό για τον θάνατο ενός συμπολίτη μας το 2013. Τώρα ποιος έχει την ευθύνη;», είπε χαρακτηριστικά.

Βασίλης Λεβέντης: Σφοδρή κριτική για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική

«Πυρά» στην Περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το κοινωνικό μέρισμα.

«Ναι» στο κοινωνικό μέρισμα είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης εξηγώντας ότι «προσφέρουμε την ψήφο για τα θύματα της τραγωδίας που ζήσαμε αν και αμφιβάλω αν θα υπάρξει αποκατάσταση».

Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στην καταστροφή στην Μάνδρα Αττικής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έσπευσε να κάνει έργα αντί να έρχεται να προσφέρει η βουλή οικονομική ανακούφιση. «Πανταντόλ ψηφίζει αυτή τη στιγμή η Βουλή. Αντί να βουτήξει ο υπουργός και ο πρωθυπουργός τους δημάρχους να τους ελέγξει αν κάνουν έργα ερχόμαστε τώρα να δώσουμε χρήματα για ανακούφιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης και ρώτησε «εάν θα υπάρξει μία κυβέρνηση που να ελέγξει τους παράγοντες αντί να αναζητούνται άλλοθι από τις καιρικές συνθήκες».

Ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική και στους δημάρχους λέγοντας ότι «αν έχουν κάποια λεφτά αντί να πάρουν μηχανήματα παίρνουν υπαλλήλους για πελατειακές σχέσεις».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στην περιφερειάρχη κ. Δούρου λέγοντας «όταν πνίγονται άνθρωποι η περιφερειάρχης ψάχνει αλλού τους υπευθύνους; Δεν ψάχνει και στο γραφείο της;».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι φέτος θα το ψηφίσει ενώ πέρυσι δεν το ψήφισε γιατί εκτιμούσε ότι έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να μην ακολουθεί φορομπηχτική πολιτική. «Έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει ότι έχει και περίσσευμα. Συνεχίστε έτσι λοιπόν» είπε με σκωπτική διάθεση ο πρόεδρος της ΕΚ.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στα τελευταία περιστατικά του Ρουβίκωνα λέγοντας «Μπήκαν σε υπουργεία. Αύριο μπορεί να μπουν στο γραφείο μας. Όταν σπάνε δεν ασκούν βία; Είναι ακτιβιστές λένε. Ελπίζω να μην είναι αυτή η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατατέθηκε η τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών για τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που ορίζεται σε 5.000 ευρώ ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Με την υπόψη τροπολογία χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, των ειδικότερα αναφερομένων, κηρυχθεισών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, περιοχών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, ορίζεται η ανωτέρω εφάπαξ καταβολή, για τα φυσικά πρόσωπο που έχουν πληγεί, στο ποσό των 5.000 ευρώ να κατοικία και, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Προβλέπεται επίσης, ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται κα δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το ύψος της εν λόγω δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 30 εκ. ευρώ.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις - Τα τελικά κριτήρια για τη διανομή στους δικαιούχους

«Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση του μαξιλαριού που φαίνεται στο προσχέδιο του 2018», επισήμανε η η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη σε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα κριτήρια για τη καταβολή για το κοινωνικό μέρισμα ύψους 720 εκατ. και οριοθετεί ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

«Αυτό ακριβώς μας δίνει τη δυνατότητα και φαίνεται και από τα χείλη των Ευρωπαίων που μιλάνε με πίστη για καθαρή έξοδο από τη κρίση», σημείωσε.

«Εμείς ακούμε την κριτική που γίνεται. Η κριτική όμως έχει και τα όρια της», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταλόγιζε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα και έκανε λόγο για αόριστα και ασαφή κριτήρια για τους δικαιούχους τα οποία θα ορίζονταν με κοινή υπουργική απόφαση.

Ταυτόχρονα η κ. Αχτσιόγλου έστρεψε τα πυρά της στη ΝΔ, κατηγορώντας την για υποκριτική στάση και τονίζοντας ότι, όταν το 2014 ήταν κυβέρνηση και έδωσε 450 εκατομμύρια ευρώ μέρισμα, η διάταξη της που είχε ψηφίσει παρέπεμπε επίσης σε ΚΥΑ. Υποκριτικές χαρακτήρισε η κ. Αχτσιόγλου και τις κατηγορίες ότι το πλεόνασμα προκύπτει από την εξόντωση των κοινωνικών στρωμάτων και την υπερφορολόγηση.

Όπως επισήμανε, το πλεόνασμα προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας και προσέθεσε ότι «καμία αμφισβήτηση δεν χωρά σε νούμερα που είναι αναρτημένα στο Προϋπολογισμό του 2018.

Αναλυτικά, τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος είναι τα ακόλουθα:

1) Οι φιλοξενούμενοι συμπεριλαμβάνονται στα νοικοκυριά, άρα ανεβαίνει το εισοδηματικό όριο και το επίδομα του νοικοκυριού
2) Θα γίνει εξειδίκευση των κριτηρίων για τους ανέργους:

Τα κριτήρια καταβολής του μερίσματος είναι τα ακόλουθα:

Εισοδηματικά. Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα :

9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
15.750 για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα ανήλικο τέκνο
18.000 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
20.250 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα
22.550 για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα
27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

2. Ακίνητη περιουσία. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και προκύπτει από την τελευταία εκκαθάριση ( έως 31 Οκτωβρίου 2017) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος , προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ συνολικά.

3. Κινητή περιουσία. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή και η τρέχουσα αξία μετοχών , ομολόγων κλπ όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Το ποσό αυτό, θα αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος , με τρόπο ο οποίος θα προσδιοριστεί με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης . Από τις διατάξεις προκύπτει ότι θα υπάρχει και ανώτατο όριο τόκων καταθέσεων , το οποίο θα προσδιορίζεται με μαθηματικό τύπο ως εξής : ετήσιος τόκος = 9.000 επί κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού επί μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016 δια εκατό.

4. Κριτήριο διαμονής . Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε χρόνια ,όπως αυτό προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31 -10-2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ. Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 , εφόσον έχουν υποχρέωση.


Εξαιρέσεις

Από τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται νοικοκυριά και μέλη των οποίων, βάση της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής
Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους , οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Δείτε εδώ τις νομοτεχνικές βελτιώσεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη

Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για τους ανθρώπους που έχουν «πολλαπλές ταυτότητες» και έχασαν το 25% του εισοδήματός τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Επίσης, σημείωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος μίας στρατηγικής που αλλάζει στην Ευρώπη, καθώς συζητούν πλέον και τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ και ακούνε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα μακροοικονομικά και όχι μόνο για τα πλεονάσματα.

«Υπάρχει μία στρατηγική που θα μας βγάλει από την κρίση» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως αυτή η κυβέρνηση έμαθε από τα λάθη της προηγούμενης «και μαθαίνει περισσότερο κάθε μέρα», ενώ «διαβεβαίωσε» ότι το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί μέρος «μίας συνολικής απάντησης στην κρίση» και η διανομή του δεν εμπίπτει στους λόγους που επικαλείται η αντιπολίτευση. «Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν θεωρούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ό,τι καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους» επισήμανε.

«Αυτή είναι μία ταξική πολιτική. Είναι μία ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά στους εργαζόμενους και εργαζόμενες και ένα κομμάτι των μεσαίων τάξεων» υπογράμμισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «αυτό που είπαν όλες οι εφημερίδες, ότι η μεσαία τάξη είναι με το 18.000 ευρώ, αλλά ότι πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης». «Το είπα δυο και τρεις φορές, αλλά σε αυτήν τη χώρα, πια, με τις δικές σας εφημερίδες υπάρχει fake news, δεν υπάρχει καν διαχωρισμός είδησης από το σχόλιο» παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει τη στρατηγική της στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στις εργασιακές σχέσεις και στις μεσαίες τάξεις, όπως και τη φοροελάφρυνση, για την οποία εντάχθηκαν 56 δισ. στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Διότι, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι «έχουν πολλαπλές ταυτότητες», «δεν είναι μόνο άνθρωποι που παίρνουν μισθό και πρέπει να πάρουν περισσότερο, αλλά είναι άνθρωποι στην παραγωγή». «Γι αυτό έχουμε αλλάξει όλη την αναπτυξιακή πολιτική και τα κριτήρια διανομής του ΕΣΠΑ, για να πιάσει τους μικρομεσαίους» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας, ειδικά, στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για υπερφορολόγηση των πολιτών και «καθ' ομολογία της κυβέρνησης» εξόντωση της μεσαίας τάξης, ο υπουργός Οικονομικών αντιγύρισε τα πυρά, θέτοντας ζητήματα προς τα κόμματα που συγκυβέρνησαν για τις πολιτικές που εκείνα ακολούθησαν εναντίον της μεσαίας τάξης.

«Όταν μειώσατε το εισόδημα 25%, ήταν καλό για τις μεσαίες τάξεις; Όταν τα τελευταία 30-40 χρόνια δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, αυτό ήταν ταξική αγάπη προς τα μεσαία στρώματα; Όταν δεν κάνατε τίποτα για την φοροδιαφυγή και υπήρχε έξι με επτά ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία σε σχέση με την Ευρώπη, τα οχτώ χρόνια πριν από την κρίση, αυτό ήταν σε όφελος των μεσαίων τάξεων; Μήπως στήσατε ένα σύστημα που ήταν βιώσιμο και θα μπορούσαν οι μεσαίες τάξεις να κερδίσουν; Μήπως για 30 χρόνια φτιάξατε ένα σταθερό σύστημα για πώς θα εξελιχθεί ο αγροτικός τομέας, πώς θα εξελιχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2008 αυτό κατέρρευσε;» ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ερώτηση βουλευτών ΝΔ για αναξιοποίητους πόρους ΕΕ για αντιπλημμυρικά στη δυτική Αττική

«Εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 76 εκ. ευρώ είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για αντιπλημμυρικά έργα στη δυτική Αττική και οφείλει σήμερα κιόλας να δώσει εξηγήσεις όχι μόνον γιατί δεν τα πραγματοποίησε, αλλά και πού διοχέτευσε τα συγκεκριμένα κονδύλια» αναφέρουν επτά βουλευτές της ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Οι βουλευτές σημειώνουν ότι τα 76 εκ. ευρώ ήταν δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια και μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονταν συνολικά σε 95 εκ. ευρώ και συνεπώς «τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις περιοχές που επλήγησαν, αν η κυβέρνηση δεν είχε ολιγωρήσει».

Οι βουλευτές μιλούν για αναιτιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία λεκανών απορροής η οποία αν είχε υλοποιηθεί, θα είχε αποτρέψει την πρόσφατη καταστροφή και τον τόσο άδικο θάνατο 20 ανθρώπων.

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή πόσα και ποια έργα έχουν ενταχθεί, πόσες συμβάσεις και πόσες δαπάνες έργων υλοποιούνται για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης, πότε θα ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες και ποιες επιπλέον πηγές χρηματοδότησης αναζητά η κυβέρνηση στην ΕΕ. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Χρίστος Δήμας, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σκρέκας, Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γεώργιος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας.

Keywords
live, βουλη, συζητηση, περιφέρεια αττικής, για μας, επιδομα θερμανσης, εν λόγω, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ελλαδα, νεα δημοκρατια, συλλυπητήρια, εμακ, σεισμος, ΠΑΣΟΚ, φοροι, επιδοματα, τσιπρας, νέα, απε-μπε, εκλογες, υπουργοι, επιδομα, υγιές, δεη, χρεοκοπια, καμμενος, παραιτηση λεβεντη, συριζα, γλκ, κυα, εφκα, ενφια, fake, news, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εκτακτο επιδομα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, σχολεια, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κωστας καραμανλης, ρενα δουρου, δουρου, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, αμοιβες, περιφέρεια αττικής, το θεμα, αυγη, αφορολογητο, βημα, γλκ, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, σημερινη, σουηδια, το βημα, υψος, φτωχεια, φυσικη, ψεμα, ψεματα, news, αγαπη, αυξηση, αμερικη, αμπελι, ανεργια, αξιοπρεπεια, απε, απε-μπε, ασφαλιστικα ταμεια, αττικη, βλαχος, βοηθεια, βοριδης, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινεται, γραφεια, διδακτρα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, δυτικη αττικη, δυτικη, εγκληματα, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, ελλειψη, ελπιδα, εμακ, εν λόγω, εργα, εξαρχεια, εξι, επενδυσεις, επτα, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ευκλειδης, ευρωπη, εφαπαξ, εφυγε, εφημεριδα, θεοδωρακης, θυμισε, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, κυα, λαθη, λαθος, λεφτα, λεβεντης, λογο, ματια, μεσοπροθεσμο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μορφη, νεα γενια, νοημοσυνη, μπε, οικογενεια, ορια, ορος, οφελος, παιδια, πιστη, πολιτεια, ρευμα, συγκεκριμενα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, τοκος, τρια, υλοποιηση, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χερι, χειλη, χριστος, απων, δουλειες, εφαρμογη, ελληνικα, επεισοδια, ερχομαστε, fake, για μας, χωρα, ειδησης, η εφημεριδα, υπουργειο, κομματι, κωστας, μια φορα, ουρα, πηγες, πωληση, θανασης, θεσεις, υγιές, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα