Κοινωνικό μέρισμα και αποζημιώσεις σε πρώτο πλάνο στη Βουλή


Στον απόηχο της τραγωδίας στη δυτική Αττική με τους 20 προς το παρόν νεκρούς και τους 3 αγνοούμενους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με τροπολογία συμπεριλαμβάνει στη σημερινή συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα και τις έκτακτες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

«Μοιράζουμε 1,4 δις. ευρώ σε 3,5 εκ. Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Είναι κάτι που απορρέει από την ψυχή της αριστεράς και εντός του μνημονίου δείχνουμε την ταξική

μεροληψία στους μη έχοντες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο γενικής εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας. Σύντομα την συζήτηση ωστόσο μονοπώλησαν οι αντιδικίες για το ποιος φέρει την ευθύνη για την τραγική καταστροφή και την απώλεια 20 ανθρώπων στη δυτική Αττική.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για ένα κοινωνικό μέρισμα, που στην ουσία είναι προϊόν ολέθριων εισφορών καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της ανεργίας η οποία συντελείται με μη υγιή τρόπο. «Θριαμβολογείτε για τη γενιά των 360 ευρώ και μας εγκαλέσατε γιατί τολμήσαμε να πούμε ότι όλοι όσοι θα πάρουν το μέρισμα , θα πληρώσουν 7,5 δις ευρώ νέα μέτρα έως το 2022» είπε ο εισηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.

Προχωρήσατε, πρόσθεσε, σε υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης. «Εμείς θα ψηφίσουμε το κοινωνικό μέρισμα. Ο ειδικός σας εισηγητής στην επιτροπή είπε ότι ήταν λάθος ο τρόπος που μοιράστηκε πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα. Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα αλλά δήλωσε παρών γιατί είχε πει πως έπρεπε να μοιραστεί πιο δίκαια. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος, υπογράμμισε ότι εμείς συμβάλλαμε να καταβληθεί το μέρισμα του 2014, αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε ματωμένο. «Και όταν εσείς φέρατε το μέρισμα πέρυσι εμείς με την ίδια συνέπεια το υποστηρίξαμε και καταθέσαμε πρόταση να είναι μεγαλύτερο και να πάει για την προστασία της οικογένειας και στη μείωση των φόρων. Ερχόσαστε φέτος με την ίδια συνταγή, με μία νομοθετική ρύθμιση γενικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Κουτσούκος. Ο στόχος μας πρόσθεσε δεν είναι να φτωχαίνουμε τους πολίτες και μετά να τους δίνουμε επιδόματα.
Χρήστος Κατσώτης ΚΚΕ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονόμαζε το πλεόνασμα ματωμένο τώρα μιλάει για υπεραπόδοση. Από τα 100 που περικόβονται, δίνεται ένα στους πιο εξαθλιωμένους και το παρουσιάζετε ως δικαιοσύνη και κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση επέλεξε να εξαπατήσει με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος» τόνισε ο Χρήστος Κατσώνης από το ΚΚΕ για να προσθέσει για τις πλημμύρες ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων αλλά και της περιφέρειας αττικής». Τόνισε δε σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, ότι η κυβέρνηση μοιράζει μία αφορά το χρόνο ένα μικρό ποσό από το μεγάλο πλιάτσικο. Το ΚΚΕ, κατέληξε, θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου γιατί αφορά επιστροφή ενός πολύ μικρού ποσού από τη μεγάλη ληστεία των εισοδημάτων εργαζομένων».

Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι δίνεται για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το μέρισμα είναι 250 έως 900 εύρω με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Το κλίμα για την οικονομία, πρόσθεσε, είναι θετικό, δρομολογείται η έξοδος από τα μνημόνια και προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα