Καταλονία: Οργή στη Βαρκελώνη - Διαμαρτύρονται για την απόφαση Ραχόι (pics &vid)


Η απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να διαλύσει το κοινοβούλιο της Καταλονίας προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά του Ραχόι και της Μαδρίτης, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα, ενώ κρατούν σημαίες της Καταλονίας.

Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας ήταν το πρώτο μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης που αντέδρασε στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού. «Ο κ. Ραχόι και οι σύμμαχοί του δεν ανέστειλαν μόνο την αυτονομία, ανέστειλαν τη δημοκρατία», δήλωσε νωρίτερα ενώ αργότερα κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους.

«Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματά μας», έγραψε στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η ο ηγέτης της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόν, πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) ομιλία, απαντώντας στην απόφαση της Μαδρίτης.

Catalans hold pro-independence rally in Barcelona as Spanish PM announces his government will suspend the regional government pic.twitter.com/ublvJRFbZ1

AFP news agency (@AFP) 21 Οκτωβρίου 2017

Τέλος στην αυτονομία της περιφέρειας έβαλε ο Ραχόι

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 με το οποίο και προχωρά στην άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Σε διάγγελμά του έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι είπε ότι εφαρμόζει το άρθρο 155 «επειδή καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί την παραβίαση του νόμου».

Ο Iσπανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών. Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε δε, ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι ανησυχητικά, και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία. Ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

@BBCBreaking Catalonia claims for freedom. October 21st, 2017 pic.twitter.com/0prCBSqeyp

— Antoni Comas (@acomasplanas) 21 Οκτωβρίου 2017

@BristolComSense #ShameOnYourope #EU #Catalonia pic.twitter.com/WJsNJdYopq

— Andrew Stolidis (@andrewstolidis) 21 Οκτωβρίου 2017

No ens aturareu! Freedom for Catalonia. pic.twitter.com/HRXJ4DxhwU

— Mateu Milà (@Mateu_Mila) 21 Οκτωβρίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα