Κατάληψη μεταλλωρύχων: Με χημικά απάντησαν τα ΜΑΤ


Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο τελεί υπό κατάληψη μεταλλωρύχων από τις 8:30 το πρωί, όταν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Άνδρες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο του υπουργείου έκαναν χρήση χημικών κατά όσων διαδηλωτών βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο όταν αυτοί επιχείρησαν

να μπουν στο κτήριο.

Τα πνεύματα ηρέμησαν κάπως όταν οι μεταλλωρύχοι ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός θα έχει μαζί τους συνάντηση. Στις 10:00 επιτροπή 6 ατόμων πέρασε στο κτίριο για τη συνάντηση με τον υπουργό.



"Δεν θα φύγουμε χωρίς τις άδειες"

Σε κατάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησαν λίγο μετά τις 8:30 το πρωί εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αναστολή της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα μία ομάδα μεταλλωρύχων αιφνιδίασε τους αστυνομικούς και περίπου 10 άτομα κατάφεραν να μπουν στο κτίριο. Εκείνη τη στιγμή επικράτησε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποκλείσουν την είσοδο και πραγματοποιήσουν κατάληψη στο κτίριο. Στην είσοδο του υπουργείου βρίσκονται αυτή την ώρα 5-6 εργαζόμενοι με τα ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει την είσοδο στους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία ζητούν συνάντηση με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελο και ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από το υπουργείο αν δεν δοθούν οι άδειες προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους.

«Δεν γινόταν να μην κατέβουμε στην Αθήνα» δήλωσαν εργαζόμενοι για την απόφασή τους να έρθουν στην Αθήνα με λεωφορεία από τη Χαλκιδική.

«Δεν θα φύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες» προσθέτουν και λένε ότι θέλουν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στην έκδοση αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική που οδήγησαν την καναδική εταιρεία Eldorado να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στην Ελλάδα.



O πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ζαφειρούδας μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε:


«Κατεβήκαμε γιατί η αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών δεν γινόταν να μην κατέβουμε και να ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή που οι άδειες ξέρουμε ότι είναι στα γραφεία των υπουργών για να έχουμε και αύριο δουλειά.

Ζητησαμε συνάντηση με τον Σταθάκη και τον Φάμελο, έχουμε κάνει άπειρα αιτήματα και δεν μας έχουν δεχθεί.

Να τελειώνει αυτή τη στιγμή αυτό το πράγμα που έχει γίνει, θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να πάρουμε τις άδειες. Ξέρουμε ότι οι άδειες είναι στο γραφείο του υπουργού και θα μείνουμε εδώ μέχρι να τις πάρουμε.

Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε τις άδειες, πρέπει να το καταλάβει τώρα η κυβέρνηση.

Θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, ταυτόχρονα γίνονται και άλλες δύο».

Οι εργαζόμενοι φωνάζουν συνθήματα και κατά του συμβούλου στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα. «Καρανίκα αλήτη του Τσίπρα δεκανίκι» φωνάζουν οι μεταλλωρύχοι αντιδρώντας στην ανάρτησή του που προκάλεσε σάλο όταν έγραψε «στα τσακίδια» για τη επένδυση της Eldorado.



Οι μεταλλωρύχοι έχουν απλώσει ένα πανό που γράφει τη λέξη «κατάληψη» στην είσοδο του κτηρίου και δεν επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στην έκδοση αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική που οδήγησαν την καναδική εταιρεία Eldorado να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στην Ελλάδα.



Keywords
Τυχαία Θέματα