Και η Ιταλία εντός του "εκλογικού 2017"


Περίπου ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση που οδήγησε στην (προσωρινή;) αποχώρηση του Ματέο Ρέντσι από την πρωθυπουργία, η χθεσινή απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Ιταλίας να εγκρίνει δύο νέα δημοψηφίσματα στο διάστημα 15 Απριλίου έως 15 Ιουνίου, "στρώνει"

το δρόμο για νέες εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Το πρώτο δημοψήφισμα αφορά την προσφυγή του συνδικάτου CGIL κατά της γενικευμένης χρήσης εργοσήμων, εργαλείων που δημιουργήθηκαν για να καταπολεμηθεί η "μαύρη" εργασία αλλά εξελίχθηκαν σε μοχλό απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Το δεύτερο δημοψήφισμα αφορά την ευθύνη των μητρικών εταιρειών για τις εργασιακές σχέσεις στις θυγατρικές τους, η οποία, σύμφωνα με την προσφυγή των συνδικάτων, πρέπει να ενισχυθεί.

Το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε την τρίτη προσφυγή για το ζήτημα των αυθαίρετων απολύσεων. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα η διάταξη του νόμου Jobs Act που κατήργησε την υποχρέωση επαναπρόσληψης εργαζομένων που απολύθηκαν αυθαίρετα και την αντικατέστησε με υποχρέωση αποζημίωσής τους.

Η κατάργηση της διάταξης αυτής, που απαίτησε τροποποίηση του άρθρου 18 του ιταλικού συντάγματος, ήταν κεντρικό αίτημα των συνδικάτων στην εκστρατεία συλλογής 3,3 εκατ. υπογραφών που συνόδευσε το αίτημα για δημοψήφισμα.


"Ρήτρα" αποχώρησης ζητά ο Γκρίλο

Εξάλλου, αναβρασμός επικρατεί στο "Κίνημα Πέντε Αστέρων" του Μπέμπε Γκρίλο (το κόμμα του εμφανίζεται από δεύτερο ως πρώτο σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις), καθώς οι αποχωρήσεις δύο ευρωβουλευτών οδήγησαν τον Γκρίλο να ζητήσειαπό τον καθένα να πληρώσει πρόστιμο 250.000 ευρώ, επικαλούμενος τον εσωτερικό "κώδικα συμπεριφοράς".

Οργισμένος από την κίνηση των δύο ευρωβουλευτών, ο Γκρίλο προειδοποίησε όλα τα εκλεγμένα στελέχη του κόμματός του ότι, αν εγκαταλείψουν τα Πέντε Αστέρια, χωρίς να παραιτηθούν από το αξίωμα και την έδρα τους, θα πρέπει να καταβάλουν ποσό 250.000 ευρώ.

Όπως είπε, μέσω διαδικτυακής του ανάρτησης, "με τα χρήματα αυτά, θα βοηθήσουμε τους σεισμοπαθείς των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας".

Πάντως, οι πιθανότητες να εισπράξει ο Γκρίλο τα χρήματα φαντάζουν μικρές.

Οι ευρωβουλευτής Μάρκο Αφρόντε προσψχώρησε στην ευρωομάδα των Πρασίνων, ενώ ο Μάρκο Τζάνι έγινε μέλος της ομάδας που συμπεριλαμβάνει τους ευρωβουλευτές της Λέγκας του Βορρά και του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν.

Αιτίας της αποδυνάμωσης αυτής των «πεντάστερων», όπως αναφέρει ο Τύπος, οι τελευταίες εξελίξεις, με την αποτυχημένη προσπάθεια του Γκρίλο να "μετακομίσει", με το κίνημά του, από την ομάδα του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, σε εκείνη των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα