Καμπούλ: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης - Δεν επιβεβαιώνει το ΥΠΕΞ


Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, 14 ξένοι επισκέπτες έχουν βεβαιωθεί ως νεκροί στην Καμπούλ. «Δεκατέσσερις αλλοδαποί και τέσσερις Αφγανοί σκοτώθηκαν» είπε ο εκπρόσωπος Νατζίμπ Ντάνις μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Tolo, χωρίς να διευκρινίζει τις υπηκοότητες των αλλοδαπών.

Στο δημοσίευμα του BBC αναφέρεται ότι πρόκειται για εννέα Ουκρανούς, έναν Γερμανό, έναν Έλληνα και έναν από το Καζακστάν. Η αεροπορική εταιρεία Kam Air

ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της ενώ άλλοι αγνοούνται.

Την πληροφορία για τον Έλληνα νεκρό δεν την επιβεβαιώνει, μέχρι στιγμής, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Διαβεβαιώνει, αντιθέτως, πως οι δύο Έλληνες πιλότοι που ήταν στην αφγανική πρωτεύουσα είναι σώοι και αβλαβείς. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αφγανικές Αρχές στην Καμπούλ.

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει πως οι ένοπλοι φώναζαν «Πού είναι οι ξένοι;» και υποστηρίζει πως εκείνος σώθηκε διότι είναι Αφγανός.

Η επίθεση ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας από τους δράστες εισέβαλε στο πολυτελές ξενοδοχείο πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ανοίγοντας πυρ εναντίον των ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Η αιματηρή επιδρομή των ενόπλων ήταν η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων ενδεικτική αφενός της αδυναμίας των αρχών να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα και αφετέρου της δυνατότητας των ενόπλων να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν τέτοιας κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που στηρίζεται από την Δύση.

Περισσότεροι από 150 ένοικοι του ξενοδοχείου κατάφεραν να διαφύγουν ενώ πτέρυγες του κτιρίου είχαν τυλιχθεί στις φλόγες- μερικοί μάλιστα κατέβηκαν από τα μπαλκόνια τους δένοντας τα σεντόνια μεταξύ τους.

Οι τοπικές αερογραμμές Kam Air ανακοίνωσαν ότι περίπου 40 πιλότοι και μέλη πληρώματος που ανήκαν στο δυναμικό της- πολλοί εκ των οποίων ήταν αλλοδαποί - διέμεναν στο ξενοδοχείου και οτι τουλάχιστον 10 εξ αυτών σκοτώθηκαν. Οπως είπε ο διευθυντής της εταιρείας, ακόμα προσπαθούν να εντοπίσουν υπαλλήλους τους που θεωρούνται προς το παρόν αγνοούμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα