Ιταλία: Σαν να το "γυρνάει" ο Γκρίλο(;)

08:13 9/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ένα από τα μαθήματα που κάνει κάθε σχολή δημοσιογραφίας στους φοιτητές της είναι η διαφοροποίηση του "σαν" με το "όπως". Το "σαν" υποδηλώνει πως η μεταφορά ισχύει μόνο αν συγκρήνεις κάτι μη πραγματικό, με τη μορφή της παραμυθίας, ενώ το "όπως" χρησιμεύει για αναφορά σε κάποιο δεδομένο, πραγματικό παράδειγμα που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Και με την αναφορά στο πραγματικό και στο μη πραγματικό (τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική σκηνή της Ιταλίας), το μυαλό πηγαίνει κατ'ευθείαν στον Μπέμπε Γκρίλο, ηγέτη του "Κινήματος Πέντε

Αστέρων" (MI5).


Μόλις χθες, την Κυριακή, ο Γκρίλο ξεκίνησε μια online ψηφοφορία στο site του κόμματος του, στην οποία καλεί τους ψηφοφόρους του MI5 να απαντήσουν στον αν επιθυμούν το κόμμα να εγκαταλείψει την ευρωομάδα του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία εκλέχθηκε στις Ευρωεκλογές του 2014 (EFDD) και να ενωθεί με το κόμμα των φιλελευθέρων στο ευρωπαϊκο κοινοβούλιο, που εκπροσωπεί η ομάδα του ALDE και ο επικεφαλής της Γκι φερχόφσταντ.

Σε μια κίνηση που είναι κόντρα στοους ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους που έχει χρησιμοποιήσει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκύπετει μια online ψηφοφορία για να ενταχθεί το -μέχρι πρότινος- ευρωσκεπτικό κόμμα σε μια κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που υπερασπίζεται μέχρι έσχατου σημείου την ενίσχυση της Ευρωζώνης και την ισχυροποίηση της ΕΕ εν συνόλω.

Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

Η συγκεκριμένη κίνηση δε φαίνεται να είναι τόσο πολύ κεραυνός εν αιθρία αν συνυπολογιστεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Ιταλίας. Με μια κυβέρνηση (νεοσχηματεισθά υπό τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι) που φέρεται να είναι ορισμένης διάρκειας μιας και όλες οι πληροφορίες από τη Ρώμη αναφέρουν πως δύσκολα θα κρατήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και σύντομα θα προκύψουν πρόωρες κάλπες, ο Γκρίλο παίρνει τα μέτρα του.

Ακόμα και αν φαίνεται πως το MI5 διατηρεί τις "επιφυλάξεις" του σχετικά με την ΕΕ, η αναζήτηση συμμάχων προς το ALDE φανερώνει πως ο Γκρίλο θέλει να παρουσιάσει ένα φιλοΕΕ προφίλ που ενδεχομένως θα ενισχύσει τα ποσοστά του εν όψει της νέας προεκλογικές περιόδου στην Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα