Ισπανία: Ο πρώτος εθνικός ύμνος στον κόσμο και η ιδιαιτερότητά του (vid)


Σταθερή αξία για την Ισπανία είναι ο ιδιαίτερος εθνικός της ύμνος. Η Μάρτσα Ρεάλ, ελληνιστί, «Βασιλικό Εμβατήριο». Πρόκειται για τον πρώτο εθνικό ύμνο που υιοθετήθηκε επίσημα ως τέτοιος, το 1770.

Το ποιός τον εμπνεύστηκε και από που κατάγεται το Μάρτσα Ρεάλ, παραμένει ένα μυστήριο καθώς παραμένει αβέβαιη η προέλευσή του. Τα πιο πιθανά σενάρια ωστόσο είναι ότι έχει βενετσιάνικες ρίζες που κρατούν πίσω στο μακρινό 16ο αιώνα. Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας αποτελεί

σύνθεση του Μέγα Φρειδερίκου.

Η ιδιαιτερότητά του ισπανικού εθνικού ύμνου έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει στίχους. Μάλιστα επίσημα δεν είχε ποτέ στίχους. Είνα ίσως ο μοναδικός στον κόσμο χωρίς επίσημους στίχους.

Το παλαιό αυτό εμβατήριο των βασιλικών φρουρών, γνωστών και ως Γρεναδιέρων, καθιερώθηκε το 1700, ενώ έγινε επίσημος εθνικός ύμνος το 1770, κατά την ένωση των παλαιών Βασιλείων της Ισπανίας.

Κατά περιόδους έγιναν προσπάθειες να προστεθούν στίχοι. Μάλιστα είχαν γραφτεί και ορισμένοι. Ο μύθος λέει ότι επί βασιλείας Αλφόνσου ΙΓ’ (1886-1931) και επί δικτατορίας Φράνκο (1939-1975) είχαν προταθεί κάποιοι στίχοι, οι οποίοι όμως ποτέ δεν προστέθηκαν στον εθνικό ύμνο.

Μάλιστα λέγεται ότι ο ίδιος ο δικτάτορας Φράνκο είχε επιλέξει τους στίχους του εθνικού ύμνου της Ισπανίας. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του το 1975 οι στίχοι αυτοί καταργήθηκαν, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί νέοι.

Τελευταία προσπάθεια έγινε το 2007, όταν η Ισπανική Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά από στίχους με την ευκαιρία της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 από την Μαδρίτη. Αλλά ακόμα και τότε, οι προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές και αποσύρθηκαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι στίχοι που προτάθηκαν από τον νικητή που προέκυψε έπειτα από διαγωνισμό, δεν άρεσαν σε κανέναν. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωμένης Αριστεράς έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τους στίχους «χάλια».

Και κάπως έτσι ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας, η Μάρτσα Ρεάλ παραμένει ο μοναδικός επίσημος εθνικός ύμνος στον κόσμο χωρις στίχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα