Ισπανία: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον "έκπτωτο" ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν


Ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, από την πλευρά του διαμήνυσε μέσω του δικηγόρου του ότι θα παραμείνει στις Βρυξέλλες καθώς δεν έχει καμία εμπιστοοσύνη στην ισπανική δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη δίωξή του ως πολιτική κίνηση.

Όπως γράφει η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, το ένταλμα που εκδόθηκε στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.

Μια εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ρωτήθηκε για το θέμα,

δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι εκδόθηκε το ένταλμα αυτό που είχε ζητηθεί νωρίτερα από τις εισαγγελικές αρχές, επειδή ο Πουτζντεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήτευσή τους.

Μετά την έκδοση του εντάλματος, εάν ο Πουτζντεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε την προφυλάκιση των μελών της Καταλανικής ηγεσίας για το διάστημα που διαρκεί η έρευνα.Συγκεκριμένα ο ζήτησε την φυλάκιση του αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Χουνκέρας μαζί με άλλα οκτώ μέλη που παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστή. Η κατηγορία που τους «βαραίνει» είναι η στάση ενάντια στην ισπανική κυβέρνηση. Η εισαγγελία μάλιστα ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος, ο υπουργός Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα