Η παιδοφιλία του Μίλο Γιαννόπουλος και η παραίτηση από το Breitbart


Οι δηλώσεις του που έμοιαζαν να δικαιολογούν την παιδοφιλία προκάλεσαν την πτώση του: ο Μίλο Γιαννόπουλος, φανατικός υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υπέρμαχος της υπεροχής των λευκών ανδρών, γνωστός για τις προκλητικές του δηλώσεις ανακοίνωσε χθες Τρίτη την παραίτησή του από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart News.

Το σκάνδαλο αυτό ήταν πολύ ακόμη και για τον 32χρονο Βρετανό δημοσιογράφο, μια από τις πιο εκκεντρικές προσωπικότητες της εναλλακτικής δεξιάς (alt-right),

ενός ακροδεξιού κινήματος που αναδύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ το οποίο υπερασπίζεται ο Breitbart News. Ο ιστότοπος έγινε γνωστός όταν ο πρώην επικεφαλής του Στιβ Μπάνον έγινε ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Τραμπ.

Έπειτα από 24 ώρες, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε «ταπεινωτικές», ο Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του «με άμεση ισχύ».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Νέα Υόρκη τόνισε ότι δεν θέλει «η κακή επιλογή λέξεων από μέρους μου» να βλάψει «τη σημαντική δημοσιογραφική δουλειά που κάνουν οι συνάδελφοί μου» στο Breitbart News.

Η πτώση αυτού του δηλωμένου ομοφυλόφιλου, που συνηθίζει να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις κατά των μουσουλμάνων, των προσφύγων και των δικαιωμάτων των γυναικών, ήρθε το Σαββατοκύριακο. Τον Ιούλιο το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του αφού υποκίνησε μια επίθεση εναντίον της μαύρης ηθοποιού Λέσλι Τζόουνς. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας ακύρωσε μια ομιλία του Γιαννόπουλου έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του.

Το Σαββατοκύριακο προκάλεσε για μια ακόμη φορά, όταν ήρθαν ξανά στη δημοσιότητα δηλώσεις του που φαίνονταν να υποστηρίζουν την παιδοφιλία.

Σύμφωνα με τον Γιαννόπουλο, ο όρος παιδοφιλία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται παρά μόνο για τα παιδιά κάτω των 13 ετών, «τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει ακόμη στην εφηβεία».

Οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν «πριν από περισσότερο από έναν χρόνο» και «για τις οποίες κανείς ως τώρα δεν τον είχε εγκαλέσει», όπως υπογράμμισε ο Γιαννόπουλος, του κόστισαν την ομιλία του της Παρασκευής στο μεγάλο ετήσιο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που διοργανώνει η American Conservative Union.

Ο εκδοτικός οίκος Simon and Schuster ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν πρόκειται να εκδώσουν την αυτοβιογραφία του, η οποία θα κυκλοφορούσε τον Ιούνιο με τίτλο “Dangerous”.

Και τέλος ο διευθυντής σύνταξης στο Breitbart News Αλεξάντερ Μάρλοου, τον οποίο ο Γιαννόπουλος έχει χαρακτηρίσει «έναν από τους πιο προικισμένους διευθυντές σύνταξης της γενιάς του», του έδειξε την πόρτα της εξόδου λέγοντας ότι οι δηλώσεις του «είναι αδικαιολόγητες».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γιαννόπουλος ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του περί παιδεραστίας, δικαιολογώντας τες όμως μέσω των δικών του εμπειριών: εξήγησε ότι και ο ίδιος ήταν θύμα σεξουαλικής επίθεσης όταν ήταν έφηβος και τόνισε ότι ποτέ δεν θέλησε να υπερασπιστεί την παιδοφιλία, ούτε να ταχθεί υπέρ της μείωσης της νόμιμης ηλικίας συναίνεσης.

«Η δική μου εμπειρία ως θύμα με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ να λέω ό,τι θέλω για το θέμα αυτό, όσο σκανδαλώδες κι αν είναι», εξήγησε. «Όμως κατανοώ ότι το μείγμα παραδοσιακής βρετανικής ειρωνείας, πρόκλησης και μαύρου χιούμορ μπορεί να εκληφθεί ως αδιαφορία, έλλειψη κατανόησης για τα θύματα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις άλλες ρατσιστικές του δηλώσεις ο Γιαννόπουλος δήλωσε ότι δεν μετανιώνει.

Καταγγέλλοντας «το κυνήγι μαγισσών» των μέσω ενημέρωσης, τα οποία δεν έχουν «άλλο στόχο παρά να με ρίξουν», υποστηρίζει ότι είναι ένθερμος «υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου».

Keywords
Τυχαία Θέματα