Η κυβέρνηση περιμένει παρέμβαση της Μέρκελ;


Του Αλέξη Ρωμανού

Μάλιστα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με... «άνωθεν παρέμβαση», από το Βερολίνο, και όχι μέσα από την οδό της τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και τους υπουργούς Οικονομικών: «Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Κάποια στιγμή, θα παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά.

Στην

ομιλία του στην ΚΕ, ο πρωθυπουργός κάλεσε ευθέως την Ά. Μέρκελ να «μαζέψει» τον Β. Σόιμπλε. «Η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα σε μια αποθήκη με πυρομαχικά» τόνισε, και πρόσθεσε: «Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της από τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας».

Η κυβέρνηση όσο τα ταμεία αντέχουν θα παίζει καθυστέρηση ελπίζοντας πολιτική λύση έως και το «παρά΄5»;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τρεις ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Citi, BofA, Morgan Stanley σημειώνουν: Η αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα ξεμείνει από μετρητά!

Οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για τον κίνδυνο του Grexit, ωστόσο η BofA Merrill Lynch δεν αναμένει να υπάρξει φέτος έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και οι ανησυχίες αυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει το ευρώ, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του ευρώ.

Η BofA προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι η β' αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Η Citigroup αν και δεν εκτιμά ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε μια πλήρη ναυάγιο της συμφωνίας, οδηγώντας σε χρεοκοπία και σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο διάστημα, δεδομένης της έλλειψης του "επείγοντος" για τους πιστωτές να κάνουν οποιαδήποτε νέα παραχώρηση προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανή αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση, σημειώνει η Morgan Stanley. Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο μπορεί να παλέψει για να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα