Η Κούβα (και ο κόσμος) αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο


Εθνικός πένθος 9 ημερών θα τηρηθεί στην Κουβά προς τιμή του Φιντέλ Κάστρο που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε η Αβάνα το Σάββατο, λίγες ώρες μετά από την είδηση του θανάτου της Κουβανού ηγέτη.

Η καύση του Κάστρο θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου.

Την είδηση της απώλειας του Κουβανού ηγέτη έκανε γνωστή ο νυν πρόεδρος της χώρας και αδερφός του Φιντέλ, Ραούλ. "Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ", (05:29 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση

της Κούβας.

"Οι λεπτομέρειες της επικήδειας τελετής θα ανακοινωθούν" αργότερα, πρόσθεσε σε αυτό το σύντομο διάγγελμα, ενώ κατέληξε με τη φράση : “Hasta la victoria siempre!” (“Μέχρι την παντοντινή νίκη”), τιμώντας τον αδερφό του, που έκανε τη εν λόγω φράση γνωστή.

Αντιδράσεις από Ολάντ - Πούτιν

Ο Φιντέλ Κάστρο "ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση", στις "ελπίδες" και τις "διαψεύσεις" της, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του κουβανού ηγέτη.

"Ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ολάντ. "Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας".

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον Κουβανό ηγέτη "σύμβολο μιας εποχής", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

"Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας", δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας πως ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας "ειλικρινής και πιστός φίλος" της Ρωσίας.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και πρωθυπουργός της Ισπανίας, με τον Μαριάνο Ραχόι να χαρακτηρίζει ως "ιστορική προσωπικότητα" τον Κάστρο

Mis condolencias al gobierno y autoridades cubanas por el fallecimiento del expresidente Fidel Castro, una figura de calado histórico. MR

— Mariano Rajoy Brey (@marianorajoy) November 26, 2016

Keywords
Τυχαία Θέματα