"Η καρδιά πεθαίνει τελευταία" της Margaret Atwood


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Σταν και η Σαρμέιν προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω μιας ολοκληρωτικής οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Έχοντας χάσει τις δουλειές τους, αναγκάζονται να ζουν στο αυτοκίνητό τους, εκτεθειμένοι σε συμμορίες και κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση και πρέπει να γίνει γρήγορα.

Το Σχέδιο Ποζιτρόνιο στην πόλη της Χρονοκράτησης φαίνεται να είναι η απάντηση στις προσευχές τους. Εκεί κανείς δεν είναι άνεργος και όλοι έχουν ένα άνετο, καθαρό σπίτι για να ζήσουν τον μισό χρόνο. Τον υπόλοιπο οι κάτοικοι της Χρονοκράτησης

αφήνουν τα σπίτια τους και γίνονται τρόφιμοι της Φυλακής Ποζιτρόνιο. Στην αρχή δεν τους φαίνεται και τόσο μεγάλη θυσία, ειδικά όταν το αντάλλαγμα είναι στέγη και τροφή.

Όταν, όμως, η Σαρμέιν εμπλέκεται σε σχέση με τον άνδρα που μένει στο σπίτι τους το διάστημα που εκείνη και ο Σταν είναι στη φυλακή, τα πράγματα θα πάρουν ανησυχητική τροπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του Σταν. Kάθε μέρα που περνά, το Ποζιτρόνιο μοιάζει περισσότερο με αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρά με προσευχή που εισακούστηκε.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Τι νόημα έχει το οτιδήποτε; σκέφτεται συχνά. Τι νόημα έχει όμως ακόμη και το να σκέφτεται “Τι νόημα έχει;” Έτσι, αντί γ’ αυτό λέει: “Αγάπη, ας φτιάξουμε λίγο το κέφι μας”.

“Γιατί;” απαντάει καμιά φορά ο Σταν. “Δώσε μου έναν γαμημένο λόγο για να φτιάξουμε το γαμημένο κέφι μας”. Ή μπορεί και να πει “Αγάπη, βουλεσέ το!” μιμούμενος τον ανάλαφρο, θετικό τόνο της φωνής της, πράγμα που είναι κακία εκ μέρους του. Ο Σταν μπορεί να γίνει κακός όταν είναι εκνευρισμένος, κατά βάθος όμως είναι καλός άνθρωπος.

Οι επρισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί κατά βάθος, αν τους δοθεί η ευκαιρία να φανερώσουν την καλοσύνη τους· η Σαρμέιν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να το πιστεύει αυτό. Ένα ντους βοηθάει κάποιον να φανερώσει την καλοσύνη του, γιατί, όπως συνήθιζε να λέει η Γιαγιά Γουίν, Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και η καλοσύνη η άλλη μισή».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Καναδή Margaret Atwood θεωρείται μια από της σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει περισσότερα από 40 μυθιστορήματα, ποιήματα, παιδικά βιβλία και δοκίμια. Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας έχει βρεθεί υποψήφια ή έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία στον Καναδά και στο εξωτερικό, όπως το βραβείο Premio Mondello (1997), το Commonwealth (1987, 1994), το Booker (1989, 1996, 2000, 2003, 2005, 2007) και το Orange (2001, 2004).

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

ΤΙΤΛΟΣ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Margaret Atwood
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έφη Τσιρώνη
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 488
Τιμή: 18,80 €.

Keywords
Τυχαία Θέματα