Γερούν Ντάισελμπλουμ: Φιλόδοξη ιδέα ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης δισεκατομμυρίων ευρώ


"Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού, εντός ή εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι μια θαρραλέα ιδέα", είπε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Οι κυβερνήσεις της Ένωσης συζητούν πώς θα προχωρήσει η ενσωμάτωση των 19 χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα προκειμένου να προστατευτούν σε μελλοντικές κρίσεις κρατικού χρέους, αλλά και για να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από το ευρώ. Τόσο η ΕΚΤ όσο και ο ESM συμφωνούν για τη δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, το οποίο θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα μια κρίση χρέους που αντιμετωπίζει μια χώρα, και να μην απειλείται το μπλοκ συνολικά. Ωστόσο, στους πολιτικούς κύκλους υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και τον σκοπό αυτού του ευρωπαϊκού ταμείου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Eυρωζώνης πως είναι σημαντικό να υπάρχει διάκριση μεταξύ των μεταφορών και των δανείων, διευκρινίζοντας πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να δημιουργεί αμοιβαίο χρέος στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι κυβερνήσεις έχουν δύο επιλογές: είτε να δημιουργήσουν "εργαλεία σύγκλισης" που θα μετέφεραν χρήματα από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, είτε ο ESM να προσφέρει φθηνά δάνεια σε χώρες που χρηματοδοτούν μεταρρυθμίσεις που θέλουν επίσης να επενδύσουν, όμως δεν έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν και τα δυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα