Γερμανικές εκλογές: Η τρομοκρατία "στρώνει το δρόμο" στο AfD


Οι πρώτες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο δυτικό Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου, δείχνουν πως το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) είναι ο κερδισμένος των τελευταίων γεγονότων και πως οι Γερμανοί πολίτες στρέφονται ολοένα και πιο πολλοί προς την ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική του AfD.

Σύμφωνα με τρεις μεγάλες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως

της δημοσιότητας μέσα στην περασμένη εβδομάδα, το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) παραμένει σταθερό πρώτο και με σημαντική διαφορά από τους δεύτερους σοσιαλδημοκράτες του SPD. Στην τρίτη θέση εξακολουθεί να είναι το AfD, με μικρή άνοδο στα ποσοστά του, ενώ ακολουθούν στις επόμενες θέσεις το κόμμα της αριστεράς (Linke) και οι Πράσινοι.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στις τρεις έρευνες (Emnid, Insa, Allensbach) είναι πως η διατήρηση ή και η μικρή αύξηση των ποσοστών του AfD έρχεται πριν από το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Γερμανίας η επίθεση στο Βερολίνο, καθώς οι δημοσκοπήσεις είχαν πραγαματοποιηθεί πριν από το χτύπημα του Άμρι που στέρησε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Η περαιτέρω άνοδος του AfD μετά την επίθεση θεωρείται δεδομένη και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις του επικεφαλής των χριστιανοκοινονιστών της Βαυαρίας (CSU, αδελφού κόμματος του CDU της Μέρκελ) Χορστ Σεχόφερ, που έσπευσε λίγες μέρες μετά την επίθεση να κάνει λόγο για μια λιγότερο ανεχτική στάση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, "κλείνοντας" με ξεκάθαρο τρόπο το μάτι προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που κοιτάζουν προς του AfD.

Οι ηλικιωμένοι στρέφονται προς την ακροδεξιά

Ένα άλλα από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων στη Γερμανία που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι στρέφονται προς το AfD.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Civey, το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων στις ηλικιακές ομάδες 50 - 64 και 65 και πάνω, ενώ αντίθετα ο πολιτικός συνδυασμός της Άγκελα Μέρκελ καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά του στις πλέον παραγωγικές ηλικιακά ομάδες, αυτές των 30 - 39 ετών και 40 - 49 ετών.

Germany: Voting intention / Age groups: Old people favour right-wing AfD (ENF) more than young voters (Civey poll). #Umfrage #AfD pic.twitter.com/tjUVfdokSl

Europe Elects (@EuropeElects) December 24, 2016

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι σημαντικό πως οι παραπάνω έρευνες έγινα πριν από το χτύπημα της 19ης Δεκεμβρίου και η κοινή γνώμη της χώρας αναμένεται να συντηρητικοποιηθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στην χρονική περίοδο των ομοσπονδιακών εκλογών, το φθινόπωρο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα