Γερμανία: Συνομιλίες τελευταίας ευκαιρίας για σχηματισμό κυβέρνησης


Περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες ολοκληρώνουν σήμερα πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από αργά τη νύκτα. Έπειτα από την αποτυχία

σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους τον Νοέμβριο, η 63χρονη Αγγελα Μέρκελ, στην εξουσία εδώ και δώδεκα χρόνια, δεν έχει πλέον δικαίωμα στο λάθος, εάν θέλει να κυβερνήσει ακόμη τέσσερα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, η καγκελάριος, αποδυναμωμένη από μία εκλογική νίκη με απογοητευτικό ποσοστό, θα είναι «τελειωμένη» σε περίπτωση νέας αποτυχίας. Το ίδιο ισχύει για τον σύμμαχό της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ και για τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, η ηγεσία του οποίου αμφισβητείται από την εκλογική ήττα της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα κόμματα και τους ηγέτες τους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ για να ασκήσει πίεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα