Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται τη συνεννόηση και προτιμούν την πόλωση


Εκλογή αρχηγού της Κεντροαριστεράς από τη βάση τον Οκτώβριο του 2017 προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Απηύθυνε δε κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις εκτός από εκείνες που «έτρεξαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς τους χαρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα που προδιέγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το νέο κόμμα:

Αμέσως μετά

το Συνέδριο τα Πολιτικά Κόμματα και οι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξης μας.
Εκλογή Επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Προτείνω η εκλογή να γίνει τον Οκτώβριο 2017.
Πρότεινε επίσης την άμεση συγκρότηση Ανεξάρτητης Επιτροπής δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.
Ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους κοινής αποδοχής προτείνω τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.
Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν.
Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.
Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της. Καταληκτική ημερομηνία για το Συνέδριο ο Δεκέμβριος του 2017.
Η λύση για τη χώρα είναι εκλογές

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε ότι η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές τις οποίες όμως η αντιπολίτευση δεν μπορεί να προκαλέσει.

«Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» τόνισε.

Πρόσθεσε παράλληλα ωστόσο πως «όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία».

Το μήνυμα σε Τσίπρα-Μητσοτάκη

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε: «Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την "κυβερνώσα Αριστερά", καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της … αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο».

Μήνυμα έστειλε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση. Και βέβαια με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι στον κ.Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται «μόνο από αριστερά», όπως διατείνεστε. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε;»

Η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε ακόμη προς πάσα κατεύθυνση: «Μην παίζετε με τη λέξη «ΑΛΛΑΓΗ». Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην δεκαετία του ’80. Η αλλαγή, ως συμβολισμός, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται, ούτε παραποιείται».

Για κυβερνήσεις συνεργασίας

Η προέδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στις προτάσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας:

«Το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο των αδύναμων κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μας αφορά γιατί δεν μπορεί να δώσει λύση για τη χώρα.

Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται τη συνεννόηση. Προτιμούν την πόλωση, τη διατήρηση του μικρού δικομματισμού. Ελπίζω να το καταλάβουν εγκαίρως για το καλό της Ελλάδας και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης».

Keywords
Τυχαία Θέματα