Γαλλικές εκλογές: Τι κομίζει ο Φιγιόν για την οικονομία;


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις οποίες έπλεξε το εγκώμιο του Φρανσουά Φιγιόν για το οικονομικό του πρόγραμμα είναι απόλυτα ενδεικτικές για τις επιλογές που θέλει να φέρει ο υποψήφιος με την κεντροδεξιά για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, καθώς οι θέσεις του φαίνεται πως συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις αρχές του Γερμανού

υπουργού.

Γνωστός για το θατσερικό του προφίλ από όταν ήταν πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Σαρκοζί, ο Φιγιόν τάσσεται αναφανδόν υπέρ του περιορισμού των κρατικών δαπανών και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα του Φιγιόν αναφέρεται:

Δημόσιος τομέας: Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς σχεδιάζει την αποχώρηση 500.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους συνολικά 5,4 εκατ. εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω μαζικών συνταξιοδοτήσεων κατά την 5ετία της διακυβέρνησης του. Η αύξηση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 2 επιπλέον ώρες την εβδομάδα ως "εθελοντική εργασία". Ακόμα, έχει δηλώσει πως θα διαθέσει κονδύλι 12 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας της Γαλλίας, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχει δεχθεί η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα αναφέρεται πως θα υπάρξουν περικοπές από τις δαπάνες του γαλλικού δημοσίου κατά 100 δισ. ευρώ μέσα στην 5ετία της διακυβέρνησης του.

Εργασιακά: Το πρόγραμμα του Φιγιόν για το νέο εργασιακά έχει αρκετά κοινά σημεία με το νόμο Ελ Κομρί που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Φρανσουά Ολάντ. Πιο αναλυτικά, προβλέπει την αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 39 ώρες, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη από 62 όπου βρίσκεται σήμερα.

Υγεία: O υποψήφιος της κεντροδεξιάς έχει προκαλέσει με την θέση του για "περιορισμό της κρατικής δαπάνης μόνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις και στροφή προς την αγορά των ιδιωτικών ασφαλίσεων" όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του. Εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η εν λόγω πρόταση, ο ίδιος ο Φιγιόν την ανασκεύασε την περασμένη Δευτέρα.

Φορολογία: Μείωση του συντελεστή των εταιρικών εισφορών από το 33% που είναι σήμερα στο 25%. Αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά 2%.

Με τις παραπάνω προτάσεις, ο Φιγιόν πιστεύει πως θα πιαστεί ο στόχος για μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτή που έχει σημειώσει η τωρινή κυβέρνηση Ολάντ.

Σχετικά με τη στάση του ως προς την ΕΕ, παρ' όλο που στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως υποψήφιος για την προεδρία έχει ταχθεί υπέρ της ΕΕ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε περίπτωση που επικρατήσει ο Φιγιόν, το οικονομικό πρόγραμμα του θα έφερνε το έλλειμμα της Γαλλίας στο 4,7% για το 2017, μακριά από το στόχο του 3% που έχει θέσει η Κομισιόν ως στόχο για το Παρίσι.

Ο συμπατριώτης του Φιγιόν και Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία απόκλιση από το στόχο του 3% για το 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα