Γαλλικές εκλογές: Οι άνεργοι το μεγαλύτερο "όπλο" της Λεπέν


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

"Θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να αποσύρουμε τα μέτρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας" είπε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά από τη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε προ μερικών εβδομάδων, τονίζοντας πως εν μέσω κρίσης η αγορά εργασίας πρέπει να έχει... χαλαρούς κανόνες όχι μόνο για τη χώρα της Ιβηρικής αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να "υποχωρήσει τον κύμα λαϊκισμού και ευρωσκεπτικισμού που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα

στην Ευρώπη" όπως ανέφερε ο Ραχόι.

Το αν ο ηγέτης της Ισπανίας είναι σωστός για το φαινόμενο των ελαστικών μορφών εργασίας στη δική του χώρα μένει να φανεί. Σε αυτό που δεν έχει δίκιο ο Ραχόι σχετικά με την ευελιξία της αγοράς εργασίας και το αν αυτή βοηθάει στην υποχώρηση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στην ΕΕ, γίνεται φανερό πως το παραπάνω δεν ισχύει όταν κάποιος παρατηρεί τη Γαλλία και την προεκλογική εκστρατεία στην οποία έχει μπει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο - Μάιο του 2017.

Ασθμαίνοντας οι Γάλλοι σοσιαλδημοκράτες

Μετά από την απόφαση του τωρινού προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των σοσιαλδημοκρατών, ουδείς έπεσε από τα σύννεφα. Πως θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που ο Ολάντ (ένα από τα μεγαλύτερα "όπλα" στο αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εδραίωση της "Συμμαχίας του Νότου"...) αποδείχθηκε πως είναι/ήταν ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης στη Γαλλία καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του Ολάντ που θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Η ζημιά ωστόσο που έκανε ο Ολάντ δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του, αλλά και το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, καθώς όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοκοπήσεις, ο επικρατέστερος διάδοχος του Ολάντ για την προεδρία, Μανουέλ Βαλς είναι πέμπτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων βλέποντας την πλάτη των Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν, αλλά και πίσω από το κεντρώο υποψήφιο Μακρόν και τον επικεφαλής της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σταθερά μπροστά ο Φιγιόν αλλά "απλώνει ρίζες" η Λεπέν

Στην μάχη μεταξύ του Φιγιόν της κεντροδεξιάς και της Λεπέν της ακροδεξιάς,ο Φιγιόν συνεχίζει να προηγείται δημοσκοπικά έναντι της προέδρου του "Εθνικού Μετώπου", αν και με μικρότερα ποσοστά έναντι της αντιπάλου του. Ειδικότερα, πανεθνική δημοσκόπηση του Ifop την Τρίτη έδινε στον Φιγιόν 28% έναντι 24% της Λεπέν, ενώ στην πρόθεση ψήφου για το δεύτερο γύρο, ο Φιγιόν συγκεντρώνει 65% και η Λεπέν 35%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ψηφοφόροι όλων των υπόλοιπων κομμάτων θα ψήφισαν οποιοδήποτε αντίπαλο της Λεπέν για το δεύτερο γύρο, ακόμα και αν δεν ήταν αυτός που θα είχαν υποστηρίξει στον πρώτο γύρο.

Παρά ταύτα, η επικεφαλής του "Εθνικού Μετώπου" έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες και σηκώνει ως κυρίαρχο θέμα(μαζί με τις ξενοφοβικές δηλώσεις για τους πρόσφυγες) το ζήτημα της ανεργίας και της απασχόλησης, σε ένα τομέα που μπορεί να χτυπήσει τόσο τον Φιγιόν (ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς έχει μιλήσει για απολύσεις 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και για μεγαλύτερη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας) όσο και να αποσυσπειρώσει τους ψηφοφόρους του Βαλς και του Μακρόν προς όφελος της (και οι δύπ ήταν μέλη της κυβέρνησης Ολάντ που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι το νόμο Ελ Κομρί για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά).

Όπως αναφέρει το πολιτικό βαρόμετρο της POP για το Δεκέμβριο του 2016, οι ψηφοφόροι όλων των υποψηφίων προέδρων πλην της Λεπέν, έχουν ως πρωταρχικό τους πρόβλημα το ζήτημα της απασχόλησης (92% αυτών που θα δηλώνουν πως θα ψηφίσουν Φιγιόν, 85% όσων επιλέγουν τον Βαλς, 92% όσων διαλέγουν τον Μακρόν και 91% όσων θα υποστηρίξουν τον Μελανσόν).

Και αν υπολογίσει κάποιος αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα μαζί με το γεγονός πως η ανεργία στη Γαλλία είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά -στο 10% για το γ' τρίμηνο του 2016, αγγίζοντας ρεκόρ 16ετίας-, τότε γίνεται αντιληπτό πως η Λεπέν θα στραφεί προεκλογικά προς τους ανέργους για άγρα ψήφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα