Γαλλία: Η ακροδεξιά Λεπέν δεν έχει πρόβλημα με τις επιδοτήσεις των Αράβων


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Αν βρισκόμασταν στο 2012 - 2013 (την εποχή που η επικεφαλής του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" έδειχνε πως ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας για τα επόμενα χρόνια) και κάποιος έλεγε στους υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν πως η υποψήφια τους χρηματοδοτείται από Άραβες εκατομμυριούχους και εξαιτίας αυτών των χρημάτων ενισχύει τα εκλογικά ποσοστά της, μάλλον οι ψηφοφόροι του ξενοφοβικού κόμματος δεν πρόκειται να πιστεύανε αυτή την άποψη.

Μπορεί να μην το πιστεύουν

ούτε και τώρα, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η Μαρί Λεπέν χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (επίσημα) και από άλλες χώρες της εκεί περιοχής προκειμένου να κατέλθει στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη του 2017.

Την είδηση αποκάλυψε προ εβδομάδων το γαλλικό περιοδικό Mediapart ενώ τις... επενδύσεις προς την Λεπέν επιβεβαίωσε και το μέλος της επιτροπής οικονομικού σχεδιασμού του "Εθνικού Μετώπου" και ευρωβουλευτής, Μπερνάρ Μονό με δηλώσεις του: "Είναι αλήθεια, δεχόμαστε χρηματοδότηση από κάθε μεριά του κόσμου, καθώς οι γαλλικές τράπεζες μας έχουν κόψει το δανεισμό" υποστήριξε ο Μονό, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν γαλλικά media, ο μέσος όρος κόστους για ένα κόμμα που θέλει να έχει ελπίδες να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και να διεκδικήσει την είσοδο του στο Ελιζέ ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν σημειώσει στελέχη του "Εθνικού Μετώπου" κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, η έλλειψη ρευστότητας από τις γαλλικές τράπεζες έχει αφήσει στο προεκλογικό ταμείο του κόμματος ένα πόσο κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία δεν αρκούν για να γίνει μια επαρκής πανεθνική καμπάνια.

Βέβαια, η Λεπέν μπορεί να συζήτησε και άλλα ζητήματα με τους -εσχάτως- Άραβες "φίλους" της που να είχαν να κάνουν με θέματα έξω από το κόστος των T shirt για την προεκλογική της εκστρατεία... Τον Ιούλιο 2014 η ηγέτιδα του "Εθνικού Μετώπου" είχε φιλοξενήσει στο σπίτι της, στο Μοντρετού, αξιωματούχους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στα τελη του Μαΐου του 2015 είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο.

Στην παραπάνω "εικόνα", ας προστεθούν και οι αναφορές γαλλικών media σχετικά με το ότι το κόμμα της Λεπέν είχε λάβει δάνεια ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ από ρωσικές τράπεζες μέχρι το 2014.

Ο "έρωτας" με τον Τραμπ

Φεύγοντας από το θέμα των χρηματοδοτήσεων της Λεπέν, η ίδια η ακροδεξιά 48χρονη πολιτικός δήλωσε την Κυριακή στο BBC πως η πρόσφατη νίκη του Ντόναλτ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε ισχυροποίηση της εν όψει των γαλλικών εκλογών.

"Κατέστησε ως πιθανό αυτό που μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν ως απίθανο, δηλαδή τη νίκη των πολιτών έναντι στις ελίτ", όπως ανέφερε η επικεφαλής του "Εθνικού Μετώπου".

"Αυτές οι ελίτ πρέπει να χάσουν τη δύναμη τους και στη Γαλλία και στη θέση τους να βρεθεί ο γαλλικός λαός" είπε η πρόεδρος του κόμματος.

Επανέλαβε την ευρωσκεπτικιστική οπτική της γύρω από την ΕΕ, αναφέροντας πως "οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να μπορούν να πουν τη γνώμη τους σχετικά με την ΕΕ" και τόνισε, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα για το Brexit, πως "οι ελίτ μπορεί να είναι μπροστά σε μια ακόμα έκπληξη" θέλοντας να τονίσει πως ενδεχόμενη ισχυροποίηση του "Εθνικού Μετώπου" στις γαλλικές εκλογές θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λεπέν υπερθεμάτισε για ακόμα μια φορά τη θετική γνώμη που έχει για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς υποστήριξε πως "το μοντέλο της Ρωσίας, αυτό που περιλαμβάνει λογική, προστατευτισμό, εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ίδιας σου της χώρας και που καθορίζει την ταυτότητας της, είναι σίγουρο αυτό που αρέσει και σε μένα."

Keywords
Τυχαία Θέματα