Γαλακτωματοποιητές: Αίτιο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο


​Οι γαλακτωματοποιητές, πρόσθετα που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, ενδεχομένως να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Οι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι διευκολύνουν την ανάμιξη των συστατικών των τροφίμων και τους δίνουν μεγαλύτερο διάρκεια ζωής, μπορούν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και τελικά

καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, με επικεφαλής την Δρ Έμιλι Βιενουά, σίτισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές, την καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και το πολυσορβικό-80, σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως παρατήρησαν οι δύο γαλακτωματοματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, έτσι ώστε να είναι πιθανότερη η ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την εκδήλωση καρκίνου στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου των τρωκτικών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία καρκινικού θανάτου παγκοσμίως, με τουλάχιστον 700.000 θανάτους, ετησίως. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι οι μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Εκτός από τις γενετικές αιτίες, οι επιστήμονες αποδίδουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε διατροφικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα