Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς κ. Γκάμπριελ


Είκοσι χιλιάδες αστυνομικοί και δεν τα κατάφεραν. Ζητήθηκαν και ήρθαν ενισχύσεις. Το σχέδιο της κυρίας Μέρκελ να παρουσιαστεί προεκλογικά στην γερμανική κοινή γνώμη όχι μόνο σαν οικοδέσποινα των ισχυρών του πλανήτη αλλά και ως ηγέτιδα θόλωσε από τους εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στο Αμβούργο.

Οι βόλτες και οι περίπατοι των είκοσι ισχυρών του κόσμου τούτου ματαιώθηκαν. Ακόμα και για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους αναγκάστηκαν

να χρησιμοποιούν ελικόπτερα. Στις αίθουσες των συνεδριάσεων οι ηγέτες των G20 «μονομαχούσαν» για τα επιμέρους συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Στους δρόμους του Αμβούργου οι διαδηλωτές δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Ήξεραν καλά πως τα δικά τους συμφέροντα δεν είχαν καμιά σχέση με όσα συζητούσαν οι είκοσι ισχυροί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σύνθημά τους ήταν «κλείστε τον καπιταλισμό».

Στα ΜΜΕ μάθαμε απλώς για επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, τίποτα παραπάνω. Όλοι αυτοί που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στο Αμβούργο έθεσαν τα πραγματικά προβλήματα: Η συγκέντρωση πλούτου και ισχύος στα χέρια λίγων οδηγεί τους πολλούς στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη θα οδηγήσει στην καταστροφή του. Η νέα κούρσα των εξοπλισμών δεν θα εκτονώνεται σε περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που θα πάρει γενικευμένο χαρακτήρα. Για όλα αυτά δεν ακούστηκε τίποτα, γράφτηκαν ελάχιστες γραμμές κι όλα τα σκέπασε η εικόνα από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Η κυρία Μέρκελ απέτυχε να περάσει στους γερμανούς την εικόνα της σιδηράς κυρίας που ελέγχει τις εξελίξεις και κυριαρχεί χάρη στα τερατώδη πλεονάσματα που είναι ταυτόχρονα τερατώδη ελλείμματα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Ντόναλντ Τραμπ επισείοντας την στρατιωτική-πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, συμφώνησε με τον Πούτιν για την κατάπαυση πυρός στην Συρία και απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια τεράστια εμπορική συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία. Όλοι μαζί ανησύχησαν για την εξάπλωση της κινέζικης οικονομίας που τους αφαιρεί ζωτικό χώρο στις παγκόσμιες αγορές. Στο τέλος, φωτογραφήθηκαν από κοινού και πήραν τα αεροπλάνα της επιστροφής.

Όταν γεννήθηκε ο ΟΗΕ η ανθρωπότητα πίστεψε πως τα μεγάλα προβλήματα θα λύνονται εκεί, υπό το φως τον προβολέων σε ένα Οργανισμό με παγκόσμια-καθολική νομιμοποίηση. Τώρα αυτή η πίστη έχει διαψευστεί. Οι είκοσι πιο ισχυροί του πλανήτη αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην των υπολοίπων χωρών, κυρίως ερήμην των λαών. Τα συμφέροντα τους και οι διευθετήσεις που τελικά αποφασίζουν δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου Οι ισχυροί του χρήματος και των όπλων δεν δίνουν λογαριασμό στις κοινωνίες των πολιτών. Ζουν αποκλεισμένοι από την καθημερινότητα των κοινών θνητών και την μάχη που δίνουν για επιβίωση.

Ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων που αποφασίζουν χωρίς έλεγχο και νομιμοποίηση. Για όλα αυτά συγκεντρώθηκαν εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στο Αμβούργο και χάλασαν της προεκλογική φιέστα της κυρίας Μέρκελ βγάζοντας από τα ρούχα του την συγκυβερνήτη της κ. Γκάμπριελ που δήλωσε πως «τα επεισόδια αμαυρώνουν την εικόνα της Γερμανίας».

Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς κ .Γκάμπριελ. Στα δικά μας μάτια απλά αποδείχτηκε πως και στη καρδιά του ευρωπαϊκού καπιταλισμού την Γερμανία υπάρχουν πολίτες που αντιστέκονται, διαδηλώνουν και δεν αποδέχονται το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι ισχυροί του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα