Ευρωζώνη: Πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού

13:53 3/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Οι τιμές παραγωγού στη μεταποίηση στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στο 2,5%, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο πληθωρισμός να υποχωρήσει και άλλο τους επόμενους μήνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εξετάσει τη μελλοντική πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές των βιομηχανικών παραγωγών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Ιούνιο, ενώ είχαν αυξηθεί κατά 3,4% τον Μάιο και κατά 4,3% τον Απρίλιο.

Ο ρυθμός αύξησης του Ιουνίου είναι ο χαμηλότερος από την αρχή του 2017, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι περιορίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις και περιπλέκοντας την κατάσταση για τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στα 19 κράτη-μέλη του ευρώ είχε διαμορφωθεί στο 1,3%, ίδιος με τον πληθωρισμό του Mαΐου, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (δεν υπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων) είχε αυξηθεί ελαφρώς στο 1,2%. Στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών προβλέπει ότι η μελλοντική πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα συζητηθεί για πρώτη φορά επίσημα από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ έχει δεσμευθεί ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Στη συνεδρίαση της 20ής Ιουλίου, ο Μάριο Ντράγκι είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα έως τα τέλη του έτους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα