Εργασιακά: Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2018

13:42 2/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Πολλές οι ανατροπές στα εργασιακά ζητήματα, φέρνει το 2018 καθώς τα περισσότερα από τα μέτρα αποτελούν ωρίμανση προβλέψεων που περιλαμβάνουν οι πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται νέα αύξηση των εισφορών (έναν χρόνο μετά το νόμο Κατρούγκαλου), και αλλαγές στα συνδικαλιστικά προνόμια και τις απεργίες.

Πιο αναλυτικά:

Εισφορές: Από το

νέο έτος, οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων του περίπου 1,4 εκατομμυρίου μη μισθωτών, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που -όπως εκτιμάται- θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, θα φθάσουν έως και το 38%. Έτσι, για έναν επαγγελματία με κέρδη 10.000 ευρώ τον χρόνο τα πρόσθετα βάρη φθάνουν στα 400 ευρώ ετησίως. Για υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 100 ευρώ τον μήνα.

Συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σε συνδυασμό με την καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) θα γίνει τον Φεβρουάριο όταν ο ΕΦΚΑ αναρτήσει τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2018.

Ομαδικές απολύσεις: Αντικαθίσταται το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων με διαδικασία κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών η οποία δεν συνεπάγεται εκ των προτέρων έγκριση. Το σύστημα κοινοποίησης θα πρέπει να διαχειρίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ASE), το οποίο θα αναθεωρηθεί με όρους σύνθεσης με ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ του κράτους, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Απεργίες: Ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνει τη νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση απεργίας. Θυμίζουμε ότι μετά τον σάλο αντιδράσεων, η κυβέρνηση έκανε προσωρινά πίσω στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

Συνδικαλιστικά: Δημιουργείται ψηφιακό μητρώο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ επανεξετάζεται ο κατάλογος των δικαιολογημένων λόγων καταγγελίας της σύμβασης των εργαζομένων που προστατεύονται ως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση). Επίσης αλλάζει το σύστημα παροχών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση).

Εργατικές διαφορές: Επανεξέταση της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας τον Ιανουάριο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν την δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.

Συμβάσεις: Αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων από τον Μάρτιο, ώστε να κρίνεται αν κάθε σύμβαση θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.

Εργατική νομοθεσία: Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διαδικασία

ΕΦΚΑ: Οι αρχές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα του ΕΦΚΑ να αποκτήσει αυτόματο ηλεκτρονικό αρχείο με το ιστορικό όλων των συνταξιούχων. Θα πρέπει να είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ.

Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.

Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα

Εργατικά ατυχήματα: Νέες παρεμβάσεις σχεδιάζονται στις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.

Ως προς το Δημόσιο, εισοδηματικές απώλειες σημαντικού ύψους αναμένεται να υποστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 πάνω από 300.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και τουλάχιστον άλλοι 100.000 κρατικοί λειτουργοί που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 4472/2017 για τα νέα ειδικά μισθολόγια, αναδρομικά από την 1η-1-2017.

Keywords
Αναζητήσεις
ποτε θα γινουν αυξησεις στον ιδιωτικο τομεα 2018
Τυχαία Θέματα