Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πορεία μνήμης για τον Αλέξη από αντιεξουσιαστές και συλλογικότητες (pics &vid)


Πορεία αντιεξουσιαστών και συλλογικοτήτων είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος πριν από εννέα χρόνια έπεσε νεκρός έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Από τις 18.00 το απόγευμα βρίσκονται σε εξέλιξη νέες συγκεντρώσεις από συλλογικότητες και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Οι αντιεξουσιαστικές ομάδες σκοπεύουν να κινηθούν προς το σημείο

όπου ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Το κέντρο της Αθήνας είναι απροσπέλαστο αυτή την ώρα: Άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται αριστερά και δεξιά των πεζοδρομίων και άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης βρίσκονται παραταγμένοι στα κάθετα στενά των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου. Στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομική παρουσία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ, κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν το σύνθημα «Ο πόθος για την λευτεριά είναι δυνατότερος απ' όλα τα κελιά».

Φωτογραφίες από την πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων που γίνονται στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, η μια πορεία συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και μελών φοιτητικών συλλόγων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κινήθηκε επί της οδού Εγνατία και μέσω της Διοικητηρίου θα φτάσει σε λίγη ώρα από τώρα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Η πορεία των αντιεξουσιαστών που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση, αποκόπηκε και συνέχισε προς την οδό Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια, μέσω της Ερμού, κινήθηκε προς τη Βενιζέλου.

Λίγο πριν τη Βενιζέλου, οι συμμετέχοντες στη δεύτερη πορεία πέταξαν φωτοβολίδα σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο Καπάνι, ενώ στη συνέχεια πέταξαν κροτίδα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία.

Η πορεία των μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου συνεχίζεται προς την Καμάρα. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας των αντιξουσιαστών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία κατέληξε στην Καμάρα, περίπου 200 άτομα μπήκαν στον χώρο του ΑΠΘ.

Πριν από λίγο, οι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετάνε πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται παραταγμένες μπροστά από το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε βροχή από βόμβες μολότοφ.

Η αστυνομία απάντησε, κάνοντας χρήση χημικών.

Φωτογραφίες από την πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη

Τι έγινε από το πρωί

Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο Γρηγορόπουλου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 9 χρόνια από την ημέρα της δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το συλλαλητήριο ήταν επεισοδιακό, καθώς από τις 12.00 το μεσημέρι έως και περίπου τις 14.00 κουκουλοφόροι προκαλούσαν επεισόδια, πετώντας μολότοφ και προκαλώντας φθορές σε βιτρίνες και τράπεζες.

Έσπασαν ότι έβρισκαν μπροστά τους

Οι κουκουλοφόροι, απουσία της αστυνομίας, διέλυσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Στο πέρασμά τους από τα Προπύλαια έως το Σύνταγμα κατέστρεψαν πεζοδρόμια, κάδους απορριμμάτων, έσπασαν φανάρια, στάσεις λεωφορείων, ξήλωσαν πινακίδες. Λίγη ώρα αργότερα, φτάνοντας στο Σύνταγμα επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που ήταν έξω από το Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι το επόμενο συλλαλητήριο από αντιεξουσιαστές και συλλογικότητες είναι προγραμματισμένο για τις 18:00.

Δείτε φωτογραφίες από όσα έγιναν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων στα ΜΜΜ

Στο κέντρο της Αθήνας θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ο σταθμός μετρό στο Σύνταγμα θα κλείσει από τις 12:00 και ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο από τις 16:00.

Και ο ΟΑΣΑ όμως θα προχωρήσει σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της Αθήνας από 10:00 ώρα της Τετάρτης έως 07:00 της Πέμπτης σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Αυστηρά μέτρα

Με το μυαλό στην αυριανή άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν τα μέτρα της Αστυνομίας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Σύμφωνα με πληροφορίες:

-Από νωρίς το πρωί λαμβάνουν μέτρα 3.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας).

-Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις και τις δυο πορείες.Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

-Διπλασιάζονται οι φρουρές σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου και δημόσια κτίρια, ενώ δόθηκε εντολή άμεσα να επικαιροποιηθεί το πλάνο με τους πιθανούς στόχους, υπό τον φόβο ενός «επετειακού» χτυπήματος.

-Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η συγκέντρωση από τα Προπύλαια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής στα Εξάρχεια.

Διαβάστε επίσης: Επέτειος Γρηγορόπουλου: Στις φλόγες το κέντρο της Αθήνας - Δείτε φωτογραφίες

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πετροπόλεμος στα Προπύλαια - Ένταση στο συλλαλητήριο

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Τα μέτρα και οι κλειστοί δρόμοι - "Φρούριο" το κέντρο

Keywords
Τυχαία Θέματα