Ένας χρόνος χωρίς τον Leonard Cohen - Σαν σήμερα έφυγε ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς του 20ού αιώνα (pics &vids)


Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που όλος ο κόσμος αποχαιρέτισε τον μεγάλο λάτρη της Ελλάδας, τον αγαπημένο τραγουδοποιό και ποιητή, Leonard Cohen. Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου 2016 ο Λέοναρντ Κοέν έφυγε από τη ζωή. Πέθανε στον ύπνο του, έπειτα από πτώση κατά τη διάρκεια της νύκτας, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, και όπως είχε ανακοινώσει τότε ο μάνατζέρ του «ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος, αναπάντεχος και ειρηνικός». Ο μεγάλος τραγουδοποιός

τάφηκε σε ένα λιτό φέρετρο από πεύκο, δίπλα στην μητέρα και τον πατέρα του.

Ο Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου σε ηλικία 82 ετών, με το γεγονός να ανακοινώνεται τρεις ημέρες μετά στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, χωρίς ωστόσο να γίνει λόγος για τα αίτια του θανάτου. Η ταφή του έγινε στο Μόντρεαλ του Καναδά σε ένα λιτό φέρετρο που τοποθετήθηκε δίπλα στους τάφους της μητέρας του και του πατέρα του, ανέφερε ο γιος του, Άνταμ, στο Facebook την Κυριακή. «Καθώς γράφω αυτά τα λόγια, σκέφτομαι τον πρωτότυπο συνδυασμό αυτοαποδοκιμασίας και αξιοπρέπειας που χαρακτήριζε τον πατέρα μου, την προσιτή καλαισθησία του, το ταπεινό χάρισμά του, τους καλούς τρόπους του από μια παλιά εποχή και τον όγκο της δημιουργίας του», έγραψε ο Άνταμ Κοέν.

Ποιος ήταν ο Λέοναρντ Κοέν

Ο Λέοναρντ Κόεν ή Κοέν ήταν Καναδός συγγραφέας, συνθέτης και τραγουδιστής. Θεωρείτο μουσικός της ποπ, αν και τα τραγούδια του — κυρίως μπαλάντες — είχαν πολλά στοιχεία από την αμερικανική μουσική κάντρυ και την μουσική των ευρωπαϊκών καμπαρέ. Τα κύρια θέματα της δημιουργίας του ήταν η θρησκεία, ο έρωτας και η μοναξιά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι τοποθετήσεις σε κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως ο πόλεμος, οι εκτρώσεις, κ.λπ.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος εβραίος έμπορος υφασμάτων. Σε ηλικία έξι ετών, ο Κόεν έχασε τον πατέρα του και αυτό τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ Buckskin Boys, το οποίο έπαιζε μουσική κάντρυ. Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Το 1960 αγοράζει ένα σπίτι στην Ύδρα, στην οποία θα διαμείνει για αρκετά χρόνια, όπου συνέχισε να γράφει. Με το μυθιστόρημα Beautiful Losers (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στην μουσική.

Σε συναυλίες φολκ στις ΗΠΑ το 1967, η τραγουδίστρια Τζούντυ Κόλλινς (Judy Collins) έκανε γνωστό το τραγούδι του Κόεν Suzanne. Έτσι την ίδια χρονιά, ο Κόεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Songs of Leonard Cohen. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι δίσκοι, μεταξύ των οποίων και ο δίσκος Songs of Love and Hate που περιέχει το τραγούδι - ύμνο στην αγάπη και τη μοναξιά Famous Blue Raincoat (1971) με την φωνή της Τζένιφερ Γουαρνς (Jennifer Warnes).

Το 1992, σύμφωνα με τη Wikipedia, κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο The Future, και δύο χρόνια κατόπιν αποφάσισε να γίνει βουδιστής, μέχρι που χειροτονήθηκε μοναχός. Αλλά το 1999 εγκατέλειψε τον μοναστικό βίο, για να εκδώσει δύο ακόμα δίσκους. Το 2005, το όνομα του Κόεν βρέθηκε ξανά στις στήλες των εφημερίδων, επειδή ο επί χρόνια μάνατζέρ του τον εξαπάτησε κλέβοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του καλλιτέχνη.

Ο Κόεν δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά είναι πατέρας δύο παιδιών, του Άνταμ (1972) και της Λόρκα (1974), που απέκτησε με την Σούζαν Έλροντ (Suzanne Elrod). Το 2010 τιμήθηκε με Τιμητικό Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του.

Δήλωνε έτοιμος να πεθάνει

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή είχε δηλώσει πως υπήρχαν πολλά που ήθελε να κάνει ακόμη, αλλά πως ήταν έτοιμος και να πεθάνει. «Η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς το πόσο κοντά είσαι στο θάνατο», είχε πει. «Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που του αρέσει να τελειώνει αυτό που αρχίζει, αν μπορεί βέβαια. Αν δεν μπορεί, δεν πειράζει. Αλλά η φυσική μου τάση και επιδίωξη είναι να τελειώνω τα πράγματα που έχω ξεκινήσει».

Μεγάλος λάτρης της Ελλάδας – Έζησε για χρόνια στην Ύδρα

Το 1960 αγόρασε ένα σπίτι στην Ύδρα. Εκεί έμεινε για επτά χρόνια με τη σύντροφό του, Μάριαν και έγραψε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του. Το παραδοσιακό αυτό σπίτι το πλήρωσε μόλις 1.500 δολάρια, χρησιμοποιώντας κάποια χρήματα που του είχε αφήσει στην κληρονομιά της η γιαγιά του.

Δεν είχε ηλεκτρικό, φωτιζόταν με κηροζίνη και αντί για σύστημα ύδρευσης είχε απλώς μια δεξαμενή όπου συνέλεγαν το βρόχινο νερό. Αργότερα δήλωσε αυτή ήταν η πιο έξυπνη απόφαση που πήρε ποτέ στη ζωή του.

Η κορμοστασιά του δέντρου στην αυλή ενός σχεδόν αρχαίου ασβεστωμένου σπιτιού, τα πέντε δωμάτια του σε ισάριθμα διαφορετικά επίπεδα και η αύρα του Αιγαίου ήταν αυτά που τον έκαναν να το αγοράσει αμέσως, χωρίς να σκεφθεί τα βασικά προβλήματα που είχε το οικοδόμημα, που ήταν η έλλειψη ηλεκτρισμού, υδραυλικού συστήματος και τρεχούμενου νερού. Στον τρίτο όροφο έφτιαξε ένα μουσικό δωμάτιο.

Σε ένα γράμμα που έστειλε στη μητέρα του, η περιγραφή που της κάνει του σπιτιού «ζωγραφίζει» με μοναδικό τρόπο τη μεγάλη αγάπη που νιώθει ο καλλιτέχνης για αυτό το ιδιαίτερο νησί. «Το σπίτι έχει μια τεράστια βεράντα που κοιτάζει ένα δραματικό βουνό και πολλά λευκά σπίτια να λάμπουν πάνω του. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και δροσερά, με βαθιά παράθυρα σε χοντρούς τοίχους. Υποθέτω ότι πρέπει να είναι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, και συχνά σκέφτομαι πόσες γενιές ναυτικών έχουν ζήσει εδώ. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, αλλά αν ξεκινήσω από τώρα, σε μερικά χρόνια θα είναι ένα μέγαρο. Ζω σε έναν λόφο και σκέφτομαι πως η ζωή παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όλη τη μέρα ακούω τις φωνές των μικροπωλητών που περνούν από κάτω και οι φωνές τους είναι τόσο μουσικές. Σηκώνομαι κάθε μέρα στις επτά και εργάζομαι μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί είναι πιο δροσερά και άρα καλύτερα, αλλά εξάλλου αγαπάω τη ζέστη, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι η θάλασσα του Αιγαίου είναι μόλις δέκα λεπτά από την πόρτα μου» έγραφε.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του, ο Λέοναρντ Κοέν κατάλαβε ότι έγινε αποδεκτός από την κοινότητα όταν άρχισε να δέχεται τακτικές επισκέψεις από τον άνθρωπο που μάζευε τα σκουπίδια και τον γάιδαρό του. «Είναι σαν να λαμβάνεις τη Λεγεώνα της Τιμής» είχε γράψει σε ένα φίλο του. «Το να έχω αυτό εδώ το σπίτι κάνει τις μεγάλες πόλεις λιγότερο τρομακτικές. Μπορώ πάντα να επιστρέφω εδώ και να περνάω όμορφα, να τα βγάζω πέρα σε έναν μικρό παράδεισο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θέλω να χάσω την επαφή με την μητροπολιτική εμπειρία».

Ο έρωτας με την Μάριαν

Ο Λοέν συνάντησε την πανέμορφη Νορβηγίδα Μάριαν Ιλεν, μια νεαρή καλλονή που όλοι θαύμαζαν για την εξυπνάδα και το χιούμορ της. Μια θεϊκή ύπαρξη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Κόεν, «οι θεοί έφεραν στον δρόμο μου» και με την οποία μοιράστηκε δέκα ολόκληρα χρόνια μουσικής και ποίησης, την πιο ειδυλλιακή περίοδο της ζωής του. Για την Μάριαν, τη μούσα του, ο Κόεν έγραψε το τραγούδι «So Long, Marianne» και Bird on the Wire”.

Την γνώρισε σε ένα παντοπωλείο στην Ύδρα και έγιναν ζευγάρι. Επί χρόνια η Μάριαν Ιλεν και ο γιός της Αξελ μοιράστηκαν τη ζωή του Κοέν στην Ελλάδα και στον Καναδά. Η Μάριαν Ιλεν πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 81 ετών στη Νορβηγία.

Το βίντεο κλιπ του γιου του, Άνταμ στην Ύδρα

Το 2014 ο συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας Άνταμ Κοέν, αποφάσισε να προβάλει την Ύδρα στο βίντεο προώθησης του νέου του άλμπουμ, το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Τα τραγούδια σε αυτό το άλμπουμ μου είναι ένα χρονικό των συζητήσεων που έχω κάνει με τον πατέρα μου και των συζητήσεων που θα ήθελα να κάνω με τον γιο μου», ανέφερε τότε ο Άνταμ, στο preview του νέου του δίσκου.

Keywords
leonard cohen, cohen, σαν σημερα, εφυγε, χρονος, cohen, leonard cohen, ελλαδα, facebook, ποπ, beautiful, ηπα, love, blue, jennifer, wikipedia, future, προσφορες, ηλεκτρικος, κηροζίνη, σημαίνει, long, γιου, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ξανα, βιντεο, δουλεια, ηπα, θανατος, θαλασσα, κιθαρα, μητερα, μουσικη, νησι, ποιηματα, τραγουδια, υδρα, φυσικη, αγαπη, αυρα, γεγονος, γινει, γιου, γραμμα, δωματια, εβραιος, εγινε, εκτρωσεις, ελλειψη, εργα, εξι, εποχη, επτα, επιτυχια, ετων, ζεστη, ζωη, ζωης, ιδια, ηλικια, υπηρχαν, υπνο, θρησκεια, κηροζίνη, κυρια, κοεν, λεγεωνα, λευκα, λιτο, λογια, λορκα, μικρο, μοναξια, μυθιστορημα, νερο, νορβηγια, παντα, ονομα, πεθανε, πευκο, ποπ, προβληματα, πορτα, πρωι, σπιτι, σπιτια, ταση, τυπος, τραγουδιστρια, φωνη, χιουμορ, ομορφα, αυλη, beautiful, blue, δωματιο, love, future, ιδιαιτερο, κυριακη, long, ογκο, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεοι, βουνο, γιαγια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα