ΔΝΤ: Υπάρχει ένα «ταβάνι χρέους» το οποίο ισχύει για την Ελλάδα


«Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν "οροφή" για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείρισή του».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, όταν ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Mignatiou.com, για τα δημοσιεύματα, που φέρουν τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν, να έχει αλλάξει στα «κρυφά» τις

αναφορές για το «ταβάνι» στο ελληνικό χρέος.

Οι καταγγελίες ανωνύμων αξιωματούχων από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες είναι βαρύτατες, διότι στην ουσία υποστηρίζουν ότι το Ταμείο έκανε αλλαγές στα κείμενα μετά την υπογραφή τους. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να μετακίνησε το «ταβάνι» από το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο χρέος της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Το Ταμείο δεν τοποθετήθηκε επίσημα στις κατηγορίες. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός ΔΝΤ, το Ταμείο δεν μπορούσε να αλλάξει τα κείμενα μετά τις υπογραφές. Άρα, η πηγή υπονοεί ότι, όσοι υπέγραψαν τα κείμενα, γνώριζαν και τις όποιες αλλαγές.

Η άμυνα της ελληνικής κυβέρνησης στα παραπάνω είναι ότι, εάν δεν δεχόταν την αλλαγή των κειμένων, υπήρχε κίνδυνος να μην οριστεί η συνεδρίαση του ΔΣ. Και στην περίπτωση αυτή, δεν θα μπορούσε να γίνει και η εκταμίευση των δανεικών.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Μάρεϊ μίλησε γενικά και όχι ειδικά: «Δεν θα πω σήμερα πολλά πράγματα για την Ελλάδα, καθώς σε λίγο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Αυτή η συζήτηση (για την Ελλάδα) θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα. Δεν γνωρίζω την ακριβή ώρα που η συνεδρίαση θα τελειώσει. Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ έχουν ένα "ταβάνι χρέους". Το πώς οι χώρες διαχειρίζονται το χρέος τους και τα παθητικά τους ("liabilities") επηρεάζει το χρέος τους».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για την έκδοση στις αγορές: «Θα δείτε σε μερικά έγγραφα που πιθανώς θα δημοσιευτούν σήμερα ποια είναι η ανάλυση για το "ταβάνι χρέους"της Ελλάδας. Καταλαβαίνω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας είπε πως το πλάνο είναι η επιστροφή στις αγορές εντός του 2018. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο βασικός σκοπός των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να βοηθήσει τελικώς την εκάστοτε χώρα μέλος να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Να δημιουργήσει δηλαδή τις σταθερές οικονομικές συνθήκες που θα διευκολύνουν αυτή την επιστροφή».

Ερωτηθείς αν θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μάρεϊ δεν γνώριζε την απάντηση και είπε: «Δεν θα μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένα, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να συζητήσουμε για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ας αφήσουμε πρώτα το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεδριάσει».

Προσέθεσε ότι «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ χρειάζονται βιωσιμότητα του χρέους και γι' αυτό ζητάμε διαβεβαιώσεις. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και είναι μια πάγια πρακτική».

Ο κ. Μάρεϊ είπε ότι «θυμόμαστε είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να στηρίζεται στα δύο πόδια, δηλαδή μια αξιόπιστη και ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους και την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα